Annonce

jannie cederlund

Tema: Coronavirus

Krydsvaccineret sosu: Myndighederne har ladt os i stikken


Jannie Cederlund har fået første stik af coronavaccinen med AstraZeneca og stik nummer to med Moderna. Derfor kan hun, som tingene er nu, ikke komme på ferie til Thailand. Hun savner, at myndighederne tager hånd om hende og andre krydsvaccinerede.

Annonce

Hvis Jannie Cederlund havde vidst, at hun ville få problemer med sit coronapas, ville hun ikke have taget imod sin krydsvaccine.  Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Jannie Cederlund er en af de 150.000 danskere – primært ansatte i sundhedsvæsenet – som har fået en krydsvaccine, altså første stik med AstraZeneca og andet stik med mRNA-vaccine, altså Pfizer eller Moderna. 
 
Nu står hun i den situation, at hun til oktober og igen til januar har planlagt ferie til Thailand. Et land, som lige nu ikke anser krydsvacciner som en fuld vaccination. Det er selvfølgelig surt med en mulig tabt ferie og flybilletter, der ikke kan refunderes, fortæller Jannie, men hun er mest frustreret over, at hun og andre krydsvaccinerede ikke før har fået at vide, hvordan de er stillet. 
 
”Jeg har brugt mange timer på at finde ud af, hvad der er op og ned, men der står ingenting nogen steder. Det er, som om vi bliver ladt i stikken. Myndighederne siger bare, at vi skal se på landenes hjemmeside for at se, om vores vaccine gælder. Jeg føler mig lidt taget ved næsen.”
 
”Vi er ikke bare nogle få, men 150.000 personer, som er krydsvaccinerede, men vi får intet at vide om, at vores vaccine ikke gælder på lige fod med andre. Jeg havde ikke taget imod vaccinen, hvis jeg vidste, at jeg ville ende i den her situation. Jeg ærgrer mig så meget,” siger 55-årige Jannie Cederlund, som er social- og sundhedsassistent på lungemedicinsk afdeling på Næstved Sygehus.
 
En anden, der heller ikke kan rejse ind i Thailand, er 47-årige Maneewan Choksawas, som er social- og sundhedsassistentelev. Hun havde ellers planer om at besøge sine forældre i Thailand til august, men det ser ikke ud til at kunne lade sig gøre, fortæller hendes mand, Holger Wentzel Olsen.
 
”Vi er fuldstændig låst. Min kone begynder at græde, når vi snakker om det. Hun er fuldstændig slået ud. Hendes mor har været på sygehuset to gange i foråret, så hun er bange for, om hun overhovedet får sine forældre at se igen,” siger han. 
 
Efter Jannie Cederlund havde fået første stik med AstraZeneca, og vaccinen blev taget ud af Danmarks massevaccinationsprogram, blev hun opmærksom på, at der kunne være et problem med coronapasset, hvis hun tog imod andet stik fra en mRNA-vaccine. Det læste hun i en artikel på TV2
 
Derfor kontaktede hun firmaet Practio, som står for tilvalgsordningen for de skrottede vacciner, AstraZeneca og Johnson & Johnson, for at se, om hun kunne blive visiteret til at få andet stik med AstraZeneca også. Men fordi interessen var stor, og ventelisten på det tidspunkt var lang, nåede Jannie ikke at få tid til en konsultation, før hendes tilbud om en mRNA-vaccine ville udløbe.
 
Derfor fik hun stik nummer to med mRNA-vaccinen, Moderna. 
 

WHO anbefaler andet stik med samme vaccine med undtagelser

Jannie har selv forsøgt at grave oplysninger frem, om hvorfor hendes vaccine ikke gælder på lige fod med andre vacciner i Thailand, og ifølge Jannies oplysninger accepterer de thailandske myndigheder ikke en krydsvaccine, fordi de mener, at WHO ikke anbefaler at krydsvaccinere.
 
Men i en mail til Fagbladet FOA skriver WHO, at organisationen den 15. juni opdaterede sine anbefalinger således, at den nu anbefaler, at man efter første stik med AstraZeneca kan få andet stik med en anden vaccine, hvis et land ikke har flere tilgængelige doser med AstraZeneca eller på grund af ”andre bekymringer”.
 
”Bortset fra denne undtagelse, hvor den anden dosis ikke er tilgængelig på grund af begrænsninger i vaccineforsyningen eller andre bekymringer, anbefaler WHO fortsat, at det samme produkt skal bruges til begge doser. Anbefalingerne vil blive opdateret, når yderligere information bliver tilgængelig om udskiftelighed mellem vaccineprodukter og platforme,” skriver WHO’s pressetjeneste i en mail til Fagbladet FOA.
 

Sundhedsministeriet: Et tredje stik ikke del af vaccineprogram

Men hvad skal personer i Jannies sted stille op nu? Kan de få et tredje stik med en mRNA-vaccine? Hvordan ser situationen ud på sigt? Kommer de 150.000 danskere, der er krydsvaccinerede, til igen at kunne rejse til for eksempel Thailand? 
 
Fagbladet FOA tog kontakt til Sundhedsstyrelsen for at få svar på netop de spørgsmål, men styrelsen henviser til Sundhedsministeriet, som i en mail skriver:
 
”I forhold til borgere, der har fået deres første stik med AstraZeneca-vaccinen, vurderer Sundhedsstyrelsen, at det sundhedsfagligt er bedst at tilbyde disse borgere andet stik med en mRNA-vaccine. Et eventuelt  tredje stik er for nuværende ikke del af det danske vaccinationsprogram. I forhold til rejser, så er der forskellige krav til indrejse, herunder i forhold til test, vaccination og tidligere i smitte. I Danmark er det for eksempel et krav til vaccination, at det er EMA-godkendte vacciner (vacciner godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.) Mange lande tillader indrejse på baggrund af en negativ test. Det anbefales, at man orienterer sig grundigt om de restriktioner og krav, som gælder i det land, man ønsker at rejse til.”
 
 

FOA: Myndighederne skylder en forklaring

Torben Hollmann, som er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, efterlyser en klarere udmelding fra myndighederne. 
 
"Udover at frontpersonalet har sat liv og lemmer i fare under covid-19, hvor der både har været problemer med retningslinjer og værnemidler, har mange af dem fået en vaccine, der nu binder dem til deres bopæl. Jeg synes i den grad, at myndighederne skylder dem en forklaring. De skal ikke lades i stikken eller straffes, fordi de har gjort en ekstra indsats," siger Torben Hollmann. 
 

Håber på at kunne rejse ud  i fremtiden

Selvom det lige nu ser sort ud for Jannie Cederlunds rygsækrejse til Thailand til oktober, håber hun på, at der kommer en løsning snart for hende og alle andre krydsvaccinerede. 
 
I mandags skrev BBC, at thailandske myndigheder har besluttet at krydsvaccinere de thailændere, der har fået første stik med den kinesiske vaccine, Sinovac, således at de får stik nummer to fra AstraZeneca. 
 
”Måske betyder det, at de bliver lidt mere åbne for os krydsvaccinerede," siger Jannie Cederlund. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev