Annonce

Børn der leger på gulvet

Ny aftale: Vuggestue-normeringen skal følge barnet til det fylder 3 år


En ny aftale sikrer, at vuggestuenormeringen følger barnet, selvom det bliver placeret i børnehave før, det er fyldt tre år. "Det er rigtig positivt," mener pædagogisk sektorformand. 

Annonce

Nu er det slut med at lade økonomi komme før normering ved at placere børn i børnehaven for tidligt. Det møder begejstring fra flere parter.  Arkivfoto: Niels Aage Skovbo

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

En ny aftale om den kommende model for minimumsnormeringerne i dagtilbuddene ligger nu klar. Den får betydning for, hvornår børn bliver rykket op i børnehave. 

Aftalen sikrer, at børn, der bliver rykket op i børnehaven, før de er fyldt tre år, skal have samme normering, som hvis de blev i vuggestuen. Om barnet derfor er i vuggestue eller i børnehave, skal normeringen være et pædagogisk personale per tre børn som et årligt gennemsnit i kommunen. 

Det sætter barnets udvikling mere i fokus, da aftalen understøtter, at det ikke skal handle om økonomi, men om pædagogisk hensyn og hvornår det passer det enkelte barn at starte i børnehave. 

Læs også: Flere kommuner indfører egne minimumsnormeringer

Godt for både barn og pædagog 
I FOA bliver den nye aftale mødt af begejstring. Her mener formand for pædagogisk sektor, Kim Henriksen, at det er en nødvendig stopklods for kommunernes spekulation i børns alder med afsæt i økonomien og normeringer. 

”Helt lavpraktisk er det positivt, at man skærper loven om minimumsnormeringerne, så vi får det alderssvarende dagtilbud til det enkelte barn, hvor det ikke bliver en øvelse om, at fremrykke børnehavealderen ud fra et økonomisk perspektiv, som der er sket i nogle kommuner,” fortæller han og fortsætter: 

”I børnehaven, er antallet af medarbejdere til en børnegruppe meget lavere, end i vuggestuen, fordi børn over tre år kan meget mere selv end børn på to år. Derfor vil et barn på to år i børnehaven heller ikke kunne få al den opmærksomhed og støtte, det har krav på.”

Tager man et kig på, hvad det kommer til at betyde for FOAs medlemmer , vil det sikre et bedre arbejdsmiljø, hvor den enkelte medarbejder har de kompetencer, der skal til.

”Når kommuner har sænket børnehavealderen, så har det selvfølgelig også haft en betydning for vores medlemmers arbejdsmiljø, fordi de lige pludselig fik nogle børn i børnehaven, som krævede mere omsorg. Der er også stor forskel på, om man er under tre år eller fire eller fem år i forhold til barnets udvikling. Og der er derfor stor forskel på, hvad det pædagogiske personale kan lave med de forskellige aldersgrupper. Så jeg er rigtig glad for den aftale, der nu er kommet i hus.”

Har været længe undervejs 

Aftalen vækker også glæde blandt partierne, der står bag. En af dem er børne- og undervisningsordfører for SF, Jacob Mark, som selv lagde forslaget på bordet i Folketinget for tre år siden.    

”Nu gør vi det umuligt for kommunerne at spare på børnene ved at presse dem hurtigere fra vuggestue til børnehave, som vi har set en tendens til i mange år. Alt for mange børn er startet tidligere og tidligere i børnehave på trods af, at der er færre pædagoger der og de andre børn er større. Nu giver vi børnene ro på og sikrer, at minimumsnormeringerne indeholder et krav om at man ikke længere kan spare penge på at presse børnene hurtigt videre,” siger han i en pressemeddelelse. 

Aftalen er udmøntet af aftalen om minimumsnormeringer, som blev indgået i december 2020. Det forventes at lovgivningen vedtages senere i år. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev