Annonce

mona og ulla

Tema: OK21

FOA-medlemmer på virtuelt OK21-stormøde: Hvad er der til os?


Spørgsmål om fuldtid, uddannelse, rekruttering, nye stillinger og især løn fyldte på det første virtuelle stormøde om de nye overenskomster.

Annonce

Torsdag den 25. marts og tirsdag den 6. april vil der igen være virtuelle stormøder for FOAs medlemmer, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål til Mona Striib og sektorformændene. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Onsdag aften havde cirka 340 FOA-medlemmer klikket sig ind på det første ud af tre virtuelle stormøder om OK21 på platformen ’Zoom’.
 
FOAs formand, Mona Striib, lagde ud med at præsentere de resultater, som overenskomstforhandlingerne efter flere måneders intense diskussioner er mundet ud i. Herefter var det medlemmernes tur til at komme på banen.
 
Flankeret af de fire sektorformænd Reiner Burgwald fra Teknik- og Servicesektoren, Kim Henriksen fra Pædagogisk Sektor, Pia Heidi Nielsen fra Kost- og Servicesektoren og Torben Hollmann fra Social- og Sundhedssektoren, der blev stillet om til under mødet, svarede Mona Striib på medlemmernes spørgsmål til overenskomstresultaterne. 
 
Og der var ikke få spørgsmål at tage fat på. Ambulancepersonalets vilkår, rekruttering på ældreområdet, stordagplejen og især spørgsmål om løn tikkede ind i stormødets chatfunktion og via omstilling til de medlemmer, der gerne ville direkte igennem.
 

For eksempel spurgte et medlem, hvorfor social- og sundhedsassistenter med de nye overenskomster stiger et løntrin, mens social- og sundhedshjælperne får et årligt tillæg og bibeholder deres løntrin. 

Til det svarede Mona Striib:

"KL har nærmest ensidigt fokuseret på social- og sundhedsassistenterne. Men på trods af det lykkedes det altså for social- og sundhedssektoren på flere måder at løfte hjælperne."
 
Her henviste både Mona Striib og Torben Hollmann i løbet af mødet til, at social- og sundhedshjælpernes fag blev fremtidssikret: Ufaglærte kan ikke længere ansættes som social- og sundhedshjælpere, de bliver i stedet 'plejemedhjælpere'. For social- og sundhedshjælpere, der vil videreuddannes,  er genetablering af puljen til assistent-uddannelse en gevinst.    
 

Mona Striib: Det vigtigste er, at I bruger jeres stemme

Generelt lagde forbundsformand Mona Striib ikke skjul på, at hun gerne havde set en større økonomisk ramme og større lønforhøjelser til FOAs medlemmer. 
 
"Men resultatet er ikke så tosset, sådan som situationen er med corona og økonomisk usikkerhed. Det betyder ikke, at vi siger, at yes, det er et skidegodt resultat. Men det betyder, at vi har oversat den ramme fantastisk godt. Dels ved at sikre reallønsudvikling, og dels ved at vi fik ret mange andre krav opfyldt ved siden af lønnen," sagde hun.
 
Tirsdag morgen blev der åbnet for urafstemningen om de kommende overenskomster, som FOAs medlemmer skal takke ja eller nej til. Og her er formandens opfordring til medlemmerne klar:
 
"Et meget stort flertal i hovedbestyrelsen anbefaler et ja. Men vi lytter og har stor respekt for medlemmernes vurdering. Det vigtigste er, at I bruger jeres stemme," sagde Mona Striib.
 
Hvis du ikke nåede det første virtuelle stormøde onsdag aften, er der et igen torsdag den 25. marts og igen tirsdag den 6. april – begge gange klokken 17 til 19. Du kan tilmelde dig på FOAs hjemmeside.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev