Annonce

FOA-formand Mona Striib på talerstolen til FOAs kongres 2019

Tema: Kongres 2019

FOA-formand: Vi skal ulige løn til livs

Det skal være slut med procentvise lønstigninger, som skaber ulighed. Ved næste offentlige overenskomstforhandlinger skal lønningerne stige i kroner og øre. Det kræver FOAs formand og bakkes op af lokale FOA-afdelinger. 

Annonce

"Man skævdeler ved hele tiden at give lønstigning i procenter. Det går ikke. I stedet for procentvise stigninger kræver vi nu en stigning i kroner og øre," lød det fra FOAs formand Mona Striib, da hun onsdag talte til dette års delegerede på FOAs kongres. Malte Kristiansen

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

“Når overlægen får 65.100 kroner ekstra som følge af overenskomstforbedringerne, mens en social- og sundhedshjælper på det samme hospital får 22.500 kroner ekstra, så er det saftsusemig skævt. Alt for skævt,” sagde FOAs formand Mona Striib onsdag i sin tale til deltagerne ved dette års FOA-kongres.

Derfor kræver FOA, at man gør op med det nuværende lønsystem ved de næste offentlige overenskomstforhandlinger i 2021. Som det er nu, gives lønforhøjelser i procenter, men ifølge Mona Striib skaber det en skæv fordeling, som tilgodeser de højtlønnede.

En lønstigning på en procent vil for en offentlig topchef svare til cirka 15.000 kroner, mens den for et typisk FOA-medlem svarer til omkring 3.000 kroner. 

“Denne skævdeling må høre op. Det er også helt skævt, når vi fortæller, at vi sikrer samme reallønsfremgang til alle, når det opgøres i procenter. Det gør vi ikke. Man kan altså ikke gå ud og betale procentvis mindre for en liter mælk,” sagde Mona Striib, som også er formand for Forhandlingsfællesskabet.

Alle er lige meget værd
I stedet mener FOA, at det offentlige arbejdsmarked skal gøre som det private, så lønnen stiger i kroner og øre. Det skal sikre mere lige lønforhold. 

Hos FOA Nordjylland er afdelingsformand Kristian Feldbæk Gaardsøe helt enig i det forslag.

“Det er den eneste måde, vi får udlignet gabet mellem de højt- og lavtlønnede. Det er ren matematik, at skellet bliver større og større, som tiden går. Så det skal stoppes nu,” siger han og understreger, at det er på tide, at de højest lønnede viser solidaritet over for de lavest lønnede.

En ændring i lønsystemet vil ifølge Kristian Feldbæk Gaardsøe også sikre, at mange af FOAs medlemmer får en større økonomisk anerkendelse. 

“De 37 timer, man hver uge lægger på sit arbejde, er lige meget værd, uanset hvem man er. Jeg har aldrig forstået, hvorfor det skal være mere værd at sidde foran en computer end at hjælpe ældre. Sådan burde det ikke være,” siger den nordjyske afdelingsformand. 

I Midtjylland er man også begejstret for udmeldingen. I de ti år, Ulla Gram har siddet som afdelingsformand i FOA Silkeborg-Skanderborg, har man diskuteret at tage livtag med de procentvise lønstigninger.

“Nu skal vi stå fast på, at vi vil have lønstigninger i kroner og øre. Det er for mange lavtlønnede, det går ud over, som det er nu,” siger afdelingsformanden.

Lykkes det ikke at komme i mål med forslaget ved de næste overenskomstforhandlinger, frygter hun, at det kan gå ud over medlemmernes tillid. 

“Hvis vi endnu engang kommer ud fra en forhandling og siger: ‘Nej, det blev heller ikke til noget denne gang’, så tror jeg desværre, at medlemmerne kan blive i tvivl om, hvorvidt vi faktisk mener det,” siger Ulla Gram. 

Jeg har aldrig forstået, hvorfor det skal være mere værd at sidde foran en computer end at hjælpe ældre. 

Kristian Feldbæk Gaardsøe, afdelingsformand ved FOA Nordjylland
‘Kør loven på lossepladsen’
Fra kongressens talerstol kritiserede FOA-formand Mona Striib også den generelle uligeløn mellem kønnene på det danske arbejdsmarked. 

”Med tjenestemandsloven i 1969 begik man en historisk ligelønsbrøler ved at tænke kvindearbejde som et løntillæg til mændenes arbejde. Kvindefagene blev placeret alt for lavt. Vi må fejre lovens 50-års jubilæum ved at køre den på lossepladsen,” sagde hun.

Som det er nu, tjener danske kvinder 13,1 procent mindre end mænd, og hovedforklaringen er, at der ikke er lige løn for arbejde af samme værdi. FOA har tidligere råbt højt om problemet, men udover en ekstraordinær lønpulje ved overenskomstforhandlingerne i 2018 på 0,04 procent, har opråbet ikke rykket noget.

Derfor efterlyser Mona Striib også mere hjælp fra politikerne på Christiansborg til at løse problemet med uligeløn. 

“Det kræver stadig en hjælpende hånd fra Christiansborg til et økonomisk løft af kvindefagene - og nej, det betyder ikke total ødelæggelse af den danske aftalemodel. Det ved politikerne også godt. Lad os nu slippe ud af de forældede kønsroller. Kære politikere: Tag jer nu sammen,” sagde Mona Striib.

Læs også: OK21: Sidste store forlig på plads – så meget stiger lønnen i regionerne

Lokal løn er vigtig
Retfærdig løn blev også diskuteret til kongressens fjerde og sidste temadebat. Her blev der sat en tyk streg under, at lokal løndannelse er et vigtigt element - uanset om man er for eller imod det led i lønsystemet.

Til debatten blev det blandt andet fremhævet, at FOAs medlemsgrupper kommer til at konkurrere med hinanden om den lokale løn. En forhindring, som FOA Aarhus har forsøgt at imødekomme med en indsats, der går på tværs af de fire sektorer. Det har afdelingen haft held med, og succesen kan ifølge afdelingsformand Inge Jensen Pedersen forklares med to ord:

“Mod og tillid. Tillid til hinanden på tværs af sektorerne. Og modet til rent faktisk at gøre det. Det er vi lykkedes med,” siger hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev