Annonce

Marie træner foran kamera i sin stue

26-årig sosu-assistent vil gøre sundhedspersonale stærkere med online træning


Marie Küchenthal er social- og sundhedsassistent og fysioterapeut. Den kombination har givet hende lyst til at lave korte trænings-videoer til social- og sundhedspersonale, så de kan opbygge styrke til at klare jobbet.

Annonce

Marie Küchenthal er 26 år gammel og uddannet og social- og sundhedsassistent og fysioterapeut. Hun er vant til at instruere, når hun kan se dem, hun træner, men nu er hun rykket online. Tobias Stidsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

 

”Der er mange, der har smerteproblematikker i vores fag, fordi man måske ikke altid er så god til at passe på sig selv.” Ordene kommer fra 26-årige Marie Küchenthal. Hun er uddannet social- og sundhedsassistent og fysioterapeut.

Og netop behovet for at passe på sin krop, har fået hende til at lave træningsvideoer til social- og sundhedspersonale hjemme fra sin stue, hvor hun har stillet et kamera op foran sin træningsmåtte. 

I dag er hun gruppekoordinator på aftenholdene på Plejecenter Byageren i Nærum samtidig med, at hun arbejder som fysioterapeut. Det var på plejecentret, hun først så et behov for styrketræning hos sine kollegaer.
 
”Der var mange, der spurgte om råd til træning. Mange oplevede, at de havde ondt,” fortæller hun. 
 
Og problemer med smerter findes ikke kun på Marie Küchenthals arbejdsplads. 
 
”Man kan have den opfattelse, at fordi vores job er fysisk krævende, skal vi slappe af og forkæle os selv lidt i fritiden. Men der er jo mange måder at forkæle sig selv på. Mange forbinder det med sofaen og ikke med at gå en tur eller være lidt aktiv,” siger hun.
 
Derfor har hun nu startet en Facebook-siden SosuMoves, hvor hun lægger korte trænings-videoer til op. 
 
”Jeg vil gerne inspirere andre også, så jeg kan medvirke til at sprede viden omkring træning. Jeg vil vise, at det ikke behøver tage lang tid i et træningscenter, hvor man står og sveder op ad andre mennesker. Det kan også være ti minutter hjemme på stuegulvet. Det kan også gøre en forskel, der kan mærkes i arbejdet,” siger den 26-årige fysioterapeut.  
 
Marie Küchenthal har store ambitioner med projektet. Hun håber at kunne lave små videoer med information omkring træning til sine følgere i fremtiden.  Tobias Stidsen

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Nedslidende job kræver styrke
Hun har valgt at tilbyde det specielt til social- og sundhedspersonale, fordi jobbet ofte kan være nedslidende. 
 
”Vi bliver nedslidt på arbejdet, så opbygningen af musklerne er vigtig. Mange gange kræver det, at vi bliver nysgerrige på os selv og opmærksomme på, hvad det betyder at dyrke motion. Det er ofte uvidenheden, der gør, at vi ikke får gjort det rigtige for os selv,” siger hun.
 
Hun oplever, at det kan give mere overskud til at klare hverdagen, hvis træningen bliver en del af fritiden.
 
”Mange er ikke stærke nok til at udføre arbejdet. Måske har man et par kilo for meget – fred være med det, det har jeg også selv – men det handler bare om at have styrken til at bære de ekstra kilo. Man skal ikke altid bare sige: ’Det er synd for mig, jeg har behov for at slappe af’,” siger hun. 

De kollegaer, som hele ideen startede hos, har haft stor glæde af, at Marie Küchenthal blev uddannet fysioterapeut.
 
”De kollegaer, jeg har givet træningsprogrammer og hjulpet de sidste par år, kan mærke, at det gør en kæmpe forskel for dem. De har ikke overskud til at gå ned at træne i flere timer, så for dem er det at få et lille program guld værd. De kan mærke mere overskud i arbejdet, når de gør de her små ting for dem selv,” fortæller hun.
 
Det essentielle i konceptet er, at det skal være overskueligt og nemt. Derfor ligger videoerne frit tilgængeligt på Facebook. Cirka hver anden uge kommer en ny video og i mellemtiden kan man gentage de videoer, man allerede kender.  
 
”Alle kan være med. Det er hele ideen. Uanset om du har kendskab til træning eller aldrig har trænet før. Derfor er det små overskuelige træninger på omkring 10 minutter. Pointen er at komme i gang og forhåbentligt mærke forskellen. Jeg viser typisk forskellige udgaver af øvelserne,” siger Marie Küchenthal.
 
Hvis du har fået mod på at prøve en af træningerne eller er nysgerrig, kan du gå ind på hendes side SosuMoves på Facebook.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev