Annonce

Michael Ziegler bliver interviewet.

Tema: OK21

5 skarpe til KL-chefen om flere sosu-ansatte: Løn alene skal ikke være eneste lokkemad


Flere hænder til ældresektoren er samfundets måske største udfordring. Men kommende medarbejdere skal lokkes med andet, mener kommunernes chefforhandler Michael Ziegler oven på aftalen om ny overenskomst.

Annonce

Man skal først og fremmest vælge fag ud fra, hvad man brænder for. Og sosu-faget er meget givende, fordi det er et omsorgsfag. Men nu bliver lønnen også mere fornuftig, end den var, siger kommunernes chefforhandler Michael Ziegler. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

I aftalen om en ny overenskomst mellem kommuner og lønmodtagere blev der endnu en gang afsat ekstra penge til primært de sosu-ansatte. I alt 140 millioner kroner, som skal gøre det mere attraktivt at arbejde i en sektor, der skriger på hænder.

Ifølge FOAs seneste prognoser mangler der 42.000 sosu-ansatte om ti år. Og det er kæmpe opgave, bekræftede Kommunernes Landsforenings chefforhandler, Høje-Taastrup borgmesteren Michael Ziegler, da Fagbladet FOA efter præsentationen af den nye overenskomst udfordrede ham på den del af aftalen.

- Vi leger du er til konfirmation, hvor du møder et ungt menneske, der gerne vil være sosu-assistent, men alligevel er lidt i tvivl. Du siger, det er en god idé. Hvordan argumenterer du for det?

”Jeg vil fortælle, at det er et meget givende fag, fordi det er et omsorgsfag, hvor du er tæt på mange mennesker. Du er tæt på ældre mennesker, der har brug for din hjælp. De udviser typisk meget stor glæde og taknemmelighed ved den hjælp, du giver dem. Derudover er ældre mennesker ofte også meget givende at være sammen med, fordi de er meget livskloge. Noget i den stil …”


”Nej. Man skal først og fremmest vælge et fag ud fra, hvad man brænder for. Det skal helst ikke være sådan, at man tænker ’det har jeg lyst til, men det dér ser for lousy ud’.”

- Hvad siger du så, hvis det unge mennesker spørger, om lønnen er god eller dårlig?

”Så vil jeg vel sige et eller andet med, at man tjener fornuftigt. Og det har vi heldigvis gjort noget ved (med den nye aftale, red.), så det er blevet mere fornuftigt, end det har været.”

- Er det fornuftigt nok?

”Om det er fornuftigt nok? Jamen … man kan anlægge sådan et retfærdighedssyn, når man snakker løn. Nu repræsenterer jeg de såkaldte kolde og kyniske arbejdsgivere, som jo mere kigger på, om lønnen er sådan, at man kan få de medarbejdere, man skal bruge. Arbejdsmarkedet er jo også et marked, og der har vi set, lønnen ikke er høj nok til, at vi kan få de medarbejdere, vi skal bruge. Derfor har vi sagt, vi har brug for at løfte lønnen, så det bliver mere attraktivt at vælge faget. At det så i manges øjne, også mine, gør det mere retfærdigt, er også godt.”

Læs også: OK21-aftale for kommunerne: Så meget stiger lønnen de næste tre år

Hvor seriøs er udfordringen med at skaffe tilstrækkeligt mange sosu-ansatte i de kommende år?

”Det er den måske største, vi har lige nu. Og vi løser den ikke med løn alene. Gør vi faget attraktivt nok, så man har lyst at vælge det og ikke falder ud under uddannelsen? Sørger vi for, at vejledningen er god nok? Sørger vi for at hjælpe eleverne hen over det, nogle kalder praksischokket? Sørger vi for, at de arbejder fuld til, når de så er i faget? Og sørger vi for også at værdsætte dem, når bliver ældre, så de kan holde nogle flere år?”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev