Annonce

Kvinde i grøn kjole står på talerstol

Syv kommuner får frit slag i arbejdet med børn og ældre


”Vild idé” kalder statsminister Mette Frederiksen
regeringens forslag om at give udvalgte kommuner ret til selv at planlægge indsatsen i ældreplejen, dagtilbuddene og folkeskolen.

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen har fået en "vild idé". Siger hun selv. Den kan betyde bedre muligheder for, at ansatte  i ældreplejen, dagtilbuddene og skolerne kan bruge og udvikle deres faglighed. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

”Nu foreslår vi noget, vi ikke har prøvet før. Jeg indrømmer, det er en lidt vild ide.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale ved Folketingets åbning tirsdag, da hun præsenterede et forslag om at give syv udvalgte kommuner særlige rettigheder. 

Regeringen vil give dem ret til at glemme alt – næsten  om love, regler og bureaukrati på ældreområdet, skolerne og i dagtilbuddene.

Forsøg i syv kommuner

Lovforslaget, som kommer til behandling i Folketinget i februar 2021, er en del af regeringens bud på en 'Nærhedsreform'. Meningen med den er at finde nye måder at lede og styre på i den offentlige sektor.

Læs også: Mette F. til FOAs medlemmer: Jeg har brug for jer

De syv kommuner får i en treårig forsøgsperiode ekstra frihed på et af velfærdsområderne:

Helsingør Kommune: Dagtilbud
Rebild Kommune: Dagtilbud
Viborg Kommune: Ældreområdet
Langeland Kommune: Ældreområdet
Middelfart Kommune: Ældreområdet
Holbæk Kommune: Folkeskolen
Esbjerg Kommune: Folkeskolen


Forslaget bydes velkomment

FOAs formand, Mona Striib, tager godt imod den ”vilde idé”:

Det er godt at vende vanetænkningen ryggen og give ansatte og ledere friheden til at slippe deres faglighed fri. Vi ser gerne på, hvordan vi sætter tilliden i centrum ude på arbejdspladserne. Kontrol kan være nødvendig, men det er gennem tillid, at vi udvikler velfærden, siger hun.

Også kommunerne er positive: 

”Det er rigtig godt, at der nu sættes et arbejde i gang for at gøre op med de mange regler, der dominerer velfærdsområderne, siger formanden for Kommunernes Landsforening, (KL), Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

KL-formanden så dog gerne, at flere kommuner fik øgede muligheder for lokal ledelse 
uden at de skal afvente resultatet af det treårige forsøg.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

”På ældreområdet har vi set, at der er brug for handling allerede nu. Vi skal have flere ledere tæt på kerneopgaven, og vi skal have fokus på kulturen og fagligheden på det enkelte plejehjem, siger Jakob Bundsgaard.

Mindre bureaukrati i Helsingør

I Helsingør Kommune skal politikerne i gang med at finde ud af, hvordan øget frihed kan forbedre de små børns forhold i dagpleje og daginstitutioner.

Borgmester Benedikte Kiær hilser udsigten til mindre bureaukrati velkommen, og hun forventer, at borgere og ansatte vil blive inddraget mere.

Det gør en stor forskel. Selvfølgelig vil der være enkelte hegnspæle og ting, som vi skal tilbyde. Men fra, at meget er defineret på forhånd, kan vi nu selv beskrive, hvordan vi vil arbejde i de enkelte institutioner, siger hun til Berlingske.

Ledelse er ekstrem vigtig

Forsøgets succes afhænger af, om hele hierarkiet i de udvalgte kommuner bakker op om det, mener Lotte Bøgh Andersen, der er professor ved Aarhus Universitet og VIVE.

”Den statslige styring erstattes jo ikke af ingen styring, og ledelse er ekstrem vigtig, hvis medarbejderne skal bruge friheden til stærkere faglighed,” siger hun til Fagbladet FOA.

Hvis ledelsen bare smider tøjlerne, ved medarbejderne ikke, hvad de skal lykkes med og hvilken faglig kvalitet, de skal levere, fastslår Lotte Bøgh Andersen.

Mere motiverede medarbejdere

”Men lykkes den lokale forankring vil medarbejderne opleve styringen som understøttende, og det vil motivere dem. Så kan de se retning og mening i deres arbejde.” 

Læs også: Pædagogiske medarbejdere er utilfredse med teststrategien

Det en er god idé, at friheden i første omgang afprøves i et mindre antal kommuner, mener Lotte Bøgh Andersen.

”Men derefter skal resultaterne vurderes, og politikerne skal beslutte, hvad de vil bruge. Det betyder nok, at der går 3½ -4 år, inden friheden eventuelt kan rulles ud til de øvrige kommuner,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev