Annonce

G: colourbox

Tema: Coronavirus

Kend din ret til fravær, hvis dit barn skal testes, i karantæne eller er coronasmittet


Forældre er allerede nu desperate over lukkede skoler og børn, der venter på coronatest, lyder det fra forældreorganisationen FOLA. For hvordan er du stillet, hvis dit barn bliver sendt hjem?

Annonce

Især frontpersonale som pædagogisk personale og sundhedspersonale, der ikke bare kan arbejde hjemmefra, bliver ramt af lukkede skoler og børn, der skal testes og blive hjemme ved mindste sygdomstegn. Men hvornår må du bruge barns første sygedag?  Colourbox 

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Skoler og dagtilbud, der lukker ned lokalt på grund af coronaudbrud. Børn, der venter på at blive testet og efterfølgende at få testsvar. Børn, der er testet positiv og først kan vende tilbage, når de har været symptomfri i 48 timer. Og forældre, der ved mindste forkølelse igen bliver nødt til at ringe ind til deres arbejdsgiver med barn syg.

Det er situationen for rigtig mange FOA-medlemmer lige nu. 

”Forældre bliver mere og mere desperate. Vi har haft i hvert fald 100 til 150 henvendelser den seneste tid,” siger Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA. 

Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus

Rammer især frontpersonale

Hun forventer, at forældrenes problemer kun vil vokse i takt med efterårets forkølelsessygdomme og de coronatest, der følger med de snottede børn. Allerede nu er skoler og dagtilbud blevet lukket lokalt ned landet over, og forsigtighedsprincipperne gør, at børn skal testes, så snart de får symptomer.  

”Det er især medarbejdere, der ikke har mulighed for at arbejde hjemme, som vi hører fra, f.eks. social- og sundhedspersonale, pædagogisk personale, lærere, sygeplejersker. De ved simpelthen ikke, hvad de skal gøre, men de tør heller ikke stå frem med deres historier af frygt for arbejdsgiveren, og fordi de får hårde kommentarer med på vejen.”

Læs også: Undersøgelse: Syge børn er det største problem for familiebalancen

Brug for rettigheder

Nogle betaler selv deres fridage, andre bliver fyringstruede, fortæller FOLA-formanden.

"Det rammer børnefamilierne i den grad lige nu," siger Signe Nielsen og henviser til at omstændighederne omkring coronavirus gør, at børn risikerer at blive hjemsendt mange gange i løbet af den næste tid.

"Vi er i en særlig situation, og jeg mener, at politikerne og arbejdsmarkedets parter må være med til at løse det problem," siger Signe Nielsen og peger på sygedagpenge eller lønkompensation som mulige løsninger.

For problemerne består, selv om regionerne nedsætter deres testtid, lige som Region Midtjylland netop har gjort. Her skal børn kun vente et døgn på at blive testet. 

Læs også: Syge børn giver ondt i maven

”Vi bliver nødt til at give arbejdstagerne nogle rettigheder,” siger Signe Nielsen. 

Men hvornår må du blive hjemme, når dit barn bliver sygt og skal coronatestes eller bare bliver sendt hjem på grund af coronasmitte på blå stue i børnehaven?

Det hjælper konsulent i FOA Overenskomst Camilla Bolvig Cazal og chefkonsulent Ettie Trier Petersen til med at opklare. 

1. Må jeg blive hjemme med barnet, hvis mit barn bliver sygt med coronavirus?

Her gælder de samme regler som ved enhver anden sygdom hos barnet.  Hvis du arbejder på det offentlige område og dermed er dækket af overenskomsterne på det offentlige område, kan du få helt eller delvis fri med løn på første- og andendagen af barnets sygdom. Det gælder også, hvis barnet er sygt uden at være smittet med coronavirus. 

Der er nogle forhold og betingelser, der skal være opfyldt. Barnet skal være under 18 år gammelt, fraværet skal være nødvendigt af hensyn til barnet og fraværet skal være foreneligt med forholdene på arbejdspladsen.  

Læs også: Dagplejer om syge børn: "Det er blevet et hårdt børneliv"

Vær opmærksom på at fravær på første- og andendagen på grund af barns sygdom ikke er en ret, men en mulighed, der skal aftales med din arbejdsgiver. Gå i dialog med din arbejdsgiver hurtigst muligt. 

Hvis du er privatansat, så tjek din overenskomst eller din ansættelsesaftale. 

Ved ny sygdom hos barnet begynder en ny periode. Det vil sige, at reglerne for barns første- og anden dags sygdom begynder forfra. 

2. Hvad gør jeg, hvis sygdommen rækker ud over de to dage?

Hvis barnet er smittet med coronavirus, så vil forældrene efter al sandsynlighed også være pålagt hjemmekarantæne eller hjemmeophold. Hvis du er sat i karantæne af sundhedsmyndighederne, er det FOAs opfattelse, at det skal sidestilles med sygdom, og du har dermed ret til løn under sygdom efter reglerne herom, hvis du er fastansat. Hvis det er arbejdsgiver, der hjemsender dig, vil du som fastansat have ret til løn.  

Hvis dit barn er sygt, men du ikke er pålagt hjemmekarantæne og ikke selv er syg, har du som udgangspunkt ikke ret til at blive hjemme med barnet med løn ud over det som overenskomsten åbner mulighed for. Hvis du har omsorgsdage til gode efter Aftalen om fravær af familiemæssige årsager, kan du aftale at afholde disse med din arbejdsgiver. Hvis barnet er alvorligt sygt og hospitalsindlagt finder reglerne i Aftalen om fravær af familiemæssige årsager anvendelse (se punkt 5).

Gå i dialog med din arbejdsgiver og drøft muligheden for, at arbejdet udføres på andre tidspunkter, at du arbejder dét, der er muligt, at du arbejder hjemme, afholder ferie, omsorgsdage, afspadsering eller alternativt – at du får tjenestefrihed uden løn. 

3. Hvad gør jeg, hvis barnet er nær kontakt til en smittet og skal testes?

Hvis barnet er sendt i hjemmekarantæne, fordi det er en nær kontakt til en smittet, bør du kontakte arbejdsgiver med henblik på at finde løsninger, som I begge kan leve med.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vurderer, at du som udgangspunkt ikke vil kunne blive afskediget, fordi du bliver nødt til at blive hjemme hos dit barn i den situation. 

4. Må jeg blive hjemme med barnet, hvis skolen eller institutionen er lukket?

Hvis barnets institution eller skole er lukket på grund af coronaudbrud, og dit barn hverken er sygt eller sat i karantæne, har du ikke krav på tjenestefrihed med løn. Drøft situationen med din arbejdsgiver. 

5. Hvad gør jeg, hvis barnet er indlagt på hospitalet med coronavirus?

Ved akut sygdom, hospitalsindlæggelse eller alvorlig sygdom hos børn træder der nogle andre bestemmelser i kraft på det kommunale og det regionale område.  

Ved akut sygdom og ulykker kan der gives tjenestefrihed af kortere varighed. Du bør gå i dialog med din arbejdsgiver om at finde en løsning. 

Ved hospitalsindlæggelse har du ret til frihed med løn i op til 10 arbejdsdage inden for 12 måneder, hvis dit barn er under 14 år gammelt.  

6. Husk at kontakte din FOA-afdeling

Det allervigtigste er, at du går i dialog med din arbejdsgiver fra starten af en sygdomsperiode. Kontakt din tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling, hvis du har brug for svar på spørgsmål eller er i tvivl. 

Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst og Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA 

Hvornår skal børn og medarbejdere sendes hjem?

Hvordan skal dagtilbud, skoler, klubber, sfo'er og andre tilbud til børn og unge forholde sig ved tilfælde af covid-19 blandt børn og medarbejdere på institutionen? Og hvordan skal du som medarbejder eller leder i institutionen agere? Det giver nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen svar på her: 

1.Hvis der er holdt 1 meters afstand: Der igangsættes konkret vurdering af, hvem der er nære kontakter til den smittede - både nære kontakter i klassen/stuen/gruppen og uden for. De nære kontakter testes to gange efter programmet for smitteopsporing af nære kontakter. I tillæg hertil igangsættes, ud fra et forsigtighedsprincip, en screening af medarbejdere, børn og elever i samme klasse/stue/gruppe. De sendes hjem med henblik på at blive testet én gang. Børn/elever og medarbejder må vende tilbage igen efter, de har fået svar på, at de ikke har COVID-19, og ikke har symptomer. 
2.Hvis anbefalingen om 1 meters afstand har været fraveget i overensstemmelse med retningslinjerne: Hele klasse/stuen/gruppen anses for at være nære kontakter, og testes to gange efter programmet for smitteopsporing af nære kontakter. Herudover skal der igangsættes konkret vurdering af, hvem der, ud over børn/elever/medarbejdere i samme klasse/stue/gruppe, er nære kontakter til den smittede. Børn/elever/medarbejdere kan vende tilbage igen efter, de har fået svar på, at de ikke har COVID-19, og ikke har symptomer.   

Det vil altid være en konkret vurdering, når fremgangsmåden ved smittetilfælde i en klasse/stue/gruppe i forhold til, hvem der bør testes, og hvordan situationen håndteres skal afgøres. Hvis der opstår tvivl, kan man få rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

 

Det er netop blevet muligt for forældre at tjekke deres børns prøvesvar på sundhed.dk. Hidtil har de skullet ringe til egen læge for at få testsvar.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev