Annonce

Indefrosne feriepenge: Her er eksperternes råd til, hvad du bør overveje


Så er der ikke længe til, at du på borger.dk kan anmode om dine indefrosne feriepenge. Men hvad kan bedst svare sig: at bruge dem eller at lade dem stå? Det giver Fagbladet FOA her et bud på.

Annonce

Du kan ende med at få meget færre penge i folkepensionstillæg, hvis du har en stor privat pensionsopsparing. Colourbox

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Mange synes måske, valget er let, når man til oktober kan vælge at anmode om udbetaling af de indefrosne feriepenge. Men for nogle kan det faktisk betale sig at lade pengene stå. For eksempel hvis du ikke har en stor privat pensionsopsparing.

Det siger både Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank og Lisbeth B. Burgaard, der er økonom og seniorkonsulent i LD Fonde. De giver her deres råd til, hvad du skal gøre med dine feriepenge.

Først skal det dog understreges, at feriepengene ifølge borger.dk ikke modregnes i offentlige ydelser. På samme måde har det ingen betydning for beløbet, om du har gensidig forsørgerpligt med din partner, bekræfter Bjørn Brandenborg (S), der sidder i Beskæftigelsesudvalget i Folketinget, til TV2 Fyn

Ifølge Torsten Fels, der er administrerende direktør i PenSam, gælder det også efterlønnen.

"Det er vores klare opfattelse, at der ikke vil finde modregning sted i efterlønnen, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke se, at der er givet mere detaljerede oplysninger fra myndighederne," siger han. 

Læs også: Aftale om feriepenge er landet: Se her, hvor meget du får

Glæde af pengene nu eller senere 

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen og Lisbeth B. Burgaard er det mest væsentlige spørgsmål, du skal stille dig selv: Har jeg mest glæde af pengene nu, eller når jeg går på pension?

Hvis du har et eller andet, du gerne vil købe til oktober, så kan feriepengene være en chance for at gøre det. 

Du skal være opmærksom på, at pengene efter 2022 indgår som en del af din såkaldte ’formue’ og derfor vil blive modregnet i offentlige ydelser, hvis de bliver stående på din egen konto. Du skal også være opmærksom på, at du skal betale skat af feriepengene.

Privat pensionsopsparing

Hvis du ikke har mange penge stående på din private pensionsopsparing, og godt kunne tænke dig at spare mere op til din alderdom, kan det være værd at overveje at lade pengene stå i fonden. 

Det har at gøre med det tillæg, du kan få til folkepensionen, hvis du ikke har en stor privat opsparing. Det tillæg bliver nemlig mindre, hvis du har mange penge stående i en privat pensionsopsparing. 

”I stedet for at få pengene udbetalt for at sætte dem ind på sin private pensionsopsparing kan det være en god idé at lade dem stå i fonden. Man skal nemlig være bevidst om, at den private pensionsopsparing i mange tilfælde modregnes i de tillæg, der gives til folkepensionen. Det gør feriepengene ikke,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Det samme råd giver de hos LD Fonde, som administrerer de indefrosne feriepenge.

”Hvis man vil have glæde af pengene, når man går på pension, skal man være opmærksom på den modregning, der kan ske i folkepensionstillægget. Her kan det give mening at lade pengene stå hos os fremfor at få dem udbetalt og sætte dem på en privat konto,” siger Lisbeth B. Burgaard, der er økonom og seniorkonsulent i LD Fonde.

Læs også: Feriepenge til gode? Sådan gør du

Kan ikke love hvor meget

Fonden investerer nogle af pengene i aktier og obligationer ligesom andre pensionsselskaber, men hun forklarer, at de ikke på nuværende tidspunkt kan sige noget konkret om, hvor stort et afkast der kommer på pengene, hvis man lader dem stå. Afkastet er de ekstra penge, der bliver optjent, når fonden investerer feriepengene. 

”Som alle andre pensionsselskaber er vores afkast afhængig af samfundets økonomi. Modsat andre har vi dog et sikkert grundlag, fordi nogle af pengene står hos arbejdsgiveren og forrentes med lønudviklingen. De er også sikret ved arbejdsgivers konkurs, hvilket betyder, at pengene ikke kan forsvinde,” siger hun.

Dyr gæld

Det kan være en god idé at bruge pengene til at komme af med eksempelvis forbrugslån. Så hvis du har lånt penge til en høj rente, kan det være en grund til at vælge at få dem udbetalt. 

”Forbrugslån kan ende med at være meget dyrere end det afkast, man kan få i fonden,” siger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen. 

Læs også: Aftale vedtaget: Sådan får du dine indefrosne feriepenge udbetalt

Topskat

Det eneste, der kan have betydning for, hvor mange penge du kan forvente at få udbetalt, er størrelsen af beløbet. Det er nemlig blevet bestemt, at man skal betale topskat af feriepengene, hvis beløbet er over topskattegrænsen. Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen forklarer:

”Man skal overveje, om man ender med at betale topskat nu, hvis man får pengene udbetalt, men samtidig kan man også afveje, om man kan komme til at betale topskat af pengene, når man trækker sig fra arbejdsmarkedet.”

Topskat-grænsen ligger på 531.000 om året efter AM-bidrag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev