Annonce

Danske pengesedler og mønter

Aftale om feriepenge er landet: Se her, hvor meget du får


Regeringen er sammen med flere partier i Folketinget blevet enige om at udbetale tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge for at stimulere økonomien under coronakrisen.

Annonce

Cirka 60 milliarder kroner bliver udbetalt til danske lønmodtagere i efteråret. Det sker som en del af den politisk vedtagne 'Sommerpakke.' Som en del af pakken får folk på overførselsindkomst 1.000 kroner skattefrit, da de ikke har optjent feriepenge. Iben Gad

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Danske lønmodtagere kan se frem til en kapitalindsprøjtning i privatøkonomien, der kan udmønte sig i flere tusinde kroner. 

Det sker efter, at regeringen sammen med en række partier i Folketinget har vedtaget den såkaldte 'Sommerpakke' natten til mandag. Med pakken kan lønmodtagere få udbetalt tre af de fem ugers indefrosne feriepenge, og udbetalingen kommer til at finde sted senest i oktober. Senere vil der blive forhandlet om de sidste to ugers feriepenge.

Hos PenSam, hvor størstedelen af FOAs medlemmer har deres pensionsopsparing, siger administrerende direktør, Torsten Fels, at udbetalingen af feriepenge er en god måde at stimulere økonomien på:

”Set med FOA-briller er det godt at styrke efterspørgslen på den her måde, fordi det er penge, der allerede eksisterer, og der skal betales skat af dem. Det styrker statskassen og derfor mange af FOA-medlemmernes arbejdspladser," siger Torsten Fels.

Pension eller forbrug?

Pengene, som først skulle have været udbetalt, når man forlod arbejdsmarkedet, stammer fra overgangsperioden i forbindelse med den nye ferielov. I overgangsperioden, som startede den 1. september 2019 og slutter den 31. august 2020, har lønmodtagere opsparet 12,5 procent af den ferieberettigede løn. For at få udbetalt pengene skal man have haft et lønnet job i den periode. I sin tid valgte man at indefryse feriepengene, fordi man blandt andet var bange for, at for mange penge ville cirkulere i samfundet og skabe inflation.

”Der er økonomer, der mener, at efterspørgslen ikke har været så ramt som først frygtet. Derfor er det fornuftigt at udbetale tre af de fem uger. Hvis vi overstimulerer økonomien, får vi negative konsekvenser,” siger Torsten Fels.

- Ville det, som FOA-medlem, give mere mening at sætte pengene ind på pensionen?

"Man skal selvfølgelig gøre sig sine egne overvejelser, og hvis man føler for at styrke sin egen pension, så skal man gøre det. Men hvis jeg skal have samfundsbrillerne på, synes jeg, at man skal bruge dem. Vælg, at se det som en mulighed, med offentlighedens velsignelse, for at bruge nogle penge i det danske samfund, der kan skabe danske arbejdspladser," siger Torsten Fels.   

Se, hvor mange penge, du har til gode

Indtast din månedsløn nedenfor og se, hvor mange penge du kan få udbetalt. Det er vigtigt at huske, at beløbet, maskinen spytter ud, er før skat. Beregneren vil vise tre ud af fem ugers opsparet feriepenge for 12 måneder.

Beregneren er vejledende. Hvis du gerne vil se præcis, hvor mange penge du har opsparet indtil videre, skal du tjekke borger.dk.

'Sommerpakkens' vigtigste punkter

  • Tre ugers feriepenge udbetales senest til oktober. De resterende to uger skal der forhandles videre om til efteråret

  • Personer på overførselsindkomster får udbetalt 1.000 kroner skattefrit

  • Dagpengeperioden forlænges med yderligere to måneder, så arbejdsløse har bedre tid til jobsøgning, mens virksomhederne er i gang med slå stillinger op igen

  • Dansk erhvervsliv får tildelt et milliardbeløb

  • Hjælpepakkerne skal udfases

Kilde: DR

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev