Annonce

Sosu holder om ældre dame med ryggen til foto: Heidi Lundsgaard

Højere løn er med til at få ufaglærte i gang med uddannelse

Det kan gå ud over kvaliteten af plejen, når der kommer flere ufaglærte i ældreplejen, mener forsker. Fredericia Kommune har succes med at få ufaglærte til at tage en sosu-uddannelse.

Annonce

Knap hver femte ansatte i ældreplejen er ufaglært, og det risikerer at gå ud over den service, der leveres, mener forsker. (Arkivfoto) Heidi Lundsgaard

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Hele 19 procent af de kommunalt ansatte på ældreområdet er ufaglærte. Det viser beregninger, som FOA har analyseret på grundlag af tal fra Kommuners og Regioners Løndatakontor. Det er en stigning fra 2017, hvor 13 procent var ufaglærte.

Og det kan få betydning for kvaliteten af den ældrepleje, der leveres, mener Tine Rostgaard, professor MSO ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. 
 
”Det er en uheldig udvikling fra faget, fordi det er vigtigt, at vi får uddannede, dygtige medarbejdere til de komplicerede behov, vi ser i ældreplejen. Gode medarbejdere med de nødvendige kompetencer er væsentligt for at kunne opretholde en god service på området,” siger Tine Rostgaard.

Hos FOA finder man antallet af ufaglærte alt for højt. Det siger Torben Hollmann, der er sektorformand i Social-og Sundhedssektoren i FOA: 
 
”Det kræver i den grad en uddannelse at have med ældre mennesker at gøre, fordi der er mange forskellige aspekter i det. Vi ved, at der er ufaglærte i faget, og det vil der altid være, men hver femte er for mange,” siger han. 
 
Tine Rostgaard mener, at det rekrutteringsproblem, kommunerne oplever, hænger direkte sammen med det faldende optag på social- og sundhedsuddannelserne, og derfor er det centralt, at der gøres noget for, at flere begynder på uddannelserne. 
 
”Hele vores velfærdsmodel hviler på, at vi som udgangspunkt har højt kvalificeret og professionaliseret personale i ældreplejen, hvilket vi gerne skulle kunne bevare i fremtiden. Derfor er det vigtigt at have nogle tiltag, der kan tiltrække flere til skolerne, fordi der de kommende år vil komme større og større rekrutteringsproblemer”, siger Tine Rostgaard. 
 

KL: Svært at levere den forventede service

Udfordringen med antallet af ufaglærte skal afhjælpes med en række rekrutteringsinitiativer, mener Kommunernes Landsforening, KL.
 
”Dette (det høje antal ufaglærte, red.) understreger, at vi står med et rekrutteringsproblem på sosu-området, som vi er nødt til at gøre noget ved. Ellers bliver det kun sværere og sværere at levere den service, som vi alle forventer. Der skal flere initiativer i spil, hvis vi skal løse den udfordring,” siger Michael Ziegler, der er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg i et skriftligt svar til Fagbladet FOA.

Uddannelse af de ufaglærte, der allerede har deres daglige gang i ældreplejen, er centralt for at imødekomme problematikken, mener Torben Klitmøller Hollmann.
 
”Man kan starte med at uddanne dem, der er der, og sørge for, at kommunerne gør det attraktivt at få en social- og sundhedsuddannelse, så man kan se sig selv i jobbet”, siger han.
 
Han mener, at det handler om, at personalets faglighed kommer i spil.
 
”Vores medlemmer skal have mulighed for at bruge den faglighed, de har, og de skal have mulighed for at gøre et godt stykke arbejde. De skal kunne gå hjem med en god fornemmelse i maven, fremfor det modsatte. Det er det grundlæggende”, siger Torben Hollmann. 

I Fredericia Kommune er det ved hjælp af projektet ’Hænder nok’ fra 2018 lykkedes at få flere ufaglærte voksne ind på sosu-uddannelserne. Blandt andet ved at udbyde stillinger med et afkortet grundforløb og voksenelevløn under uddannelsen til det personale, der arbejder som ufaglærte sommerafløsere. 
 
”Projektet tiltrækker nogen med en anden baggrund – for eksempel ufaglærte eller dem, der gerne vil foretage et karriereskift,” siger Pernelle Jensen, formand for Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune. 

Faktisk har der været så stor rift om pladserne, at de i kommunen udvider projektet, så flere får mulighed for at gøre brug af det.
“Der har været meget stor efterspørgsel på de 15 voksenelevpladser, vi udbyder, og derfor har vi valgt at ændre antallet af stillinger til 20 fremadrettet,” siger Pernelle Jensen.
 
Hun fortæller, at tilbagemeldingerne er meget positive – både for kommunen, dem der arbejder i ældreplejen og vokseneleverne, der er med i projektet.

”Vi arbejder nu på at gøre ordningen permanent, fordi det er blevet modtaget så positivt,” siger hun.  
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev