Annonce

Retten i Næstved

Fangeflugt: Trusler på livet mod sosu'er koster 15 måneders fængsel


Den 24-årige Hemin Dilshad Saleh fik i dag 15 måneders fængsel for sin flugt fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Hans 18-årige håndlanger blev idømt 12 måneder.

Annonce

Retten i Næstved har været stærkt bevogtet af politibetjente under hele sagen. Og i retslokalet er vinduerne blev skruet fast, mens bandelederen er blevet placeret så langt væk fra dørene som muligt. Per Rasmussen

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Det var en enig domsmandsret, der i dag fandt bandelederen Hemin Dilshad Saleh og hans medsammensvorne skyldig i sagen om den dramatiske fangeflugt fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse den 19. november sidste år.


Mens Saleh fik 15 måneder, blev den besøgende mand, der hjalp ham ud, idømt 12 måneders fængsel. De blev blandt andet dømt for vold og trusler mod fire social- og sundhedsassistenter.

 

Læs også: Sosu-assistenter vidnede mod bandeleder: "Vi troede, vi skulle dø"

"Det var en nøje planlagt befrielse, og flugten blev gennemtvunget ved øjeblikkelig anvendelse af skydevåben," sagde retsformand Anders Martin Jensen, da han forklarede, hvad domsmandsretten lagde vægt på i bedømmelsen.

 

Anklageren havde ellers krævet fængselsstraffe på 22 måneder til Saleh og 20 måneder til den besøgende. Deres forsvarsadvokater havde appelleret for straffe, der maksimalt løb op til seks til otte måneder og fem måneder. Den besøgende valgte at modtage dommen, mens Saleh udbad sig betænkningstid i forhold til at anke.

 

Medbragte kage med gasvåben

 

Saleh, der var varetægtsfængslet i surrogat for et groft overfald, modtog et besøg fra en "fætter," der på gerningstidspunktet var 17 år gammel. Her medbragte han en kage med gasvåben, som de to gerningsmænd rettede imod social- og sundhedsassistenterne for at afkræve dem deres alarmer og for åbne sluse- og udgangsdørene. Saleh affyrede også et varselsskud.

 

Læs også: Bandeleder indrømmer trusler og vold mod fire sosu-assistenter

Tydeligt berørte, indtog de fire social- og sundhedsassistenter vidneskranken tidligere i retssagen, hvor de fortalte, at de troede, de skulle dø. Alle har i kortere eller længere tid været sygemeldt efter den skæbnesvangre tirsdag sidste år, og en enkelt af dem er nu sygemeldt igen, efter hun forsøgte at vende tilbage til afdelingen.

 

FOA: Alt for dyre lærepenge

 

I FOA er sagen fulgt nøje, og forbundssekretær Maria Melchiorsen er tilfreds med, at de fire social- og sundhedsassistenter nu får en form for retfærdighed.

 

”Det er godt for vores medlemmer, at der nu kommer en juridisk afslutning på den her sag. De har været rigtig seje igennem det hele, selvom det har været alt for dyre lærepenge,” siger hun.

 

Læs også: Sosu'er i fangeflugt: Stor uenighed om straffen

Derfor håber hun også, at episoden har været en ”øjenåbner,” så historien ikke gentager sig.

 

”Det er medarbejdere, der stod i frontlinjen mod så farlige kriminelle, uden at de havde mulighed for at beskytte sig. Det skal tages alvorligt, og det må bare ikke ske igen.”

 

Fire af de fem andre tiltalte dømt skyldige

 

Fire andre tiltalte i sagen blev også dømt skyldige, mens en af dem blev frifundet. Selvom det kun var Saleh og hans gæst, der var inde på afdelingen, vurderede domsmandsretten, at de deltog i planlægningen af flugtaktionen og bistod med både flugt- og følgebiler. 


Læs også: Fangeflugt i Slagelse: Nu kommer bandeleder for retten

Undervejs i retssagen er der vist overvågningsbilleder fra et parkeringshus i Bispebjerg og en Q8-tank i Herlev, hvor planlægningen menes at have fundet sted. Samtidig har Saleh foretaget patientopkald til flere af de tiltalte i dagene op til – og på – gerningsdagen.

 

De fire dømte har alle anket til frifindelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev