Annonce

Bandeleder indrømmer trusler og vold mod fire sosu-assistenter


Den 24-årige bandeleder, Hemin Dilshad Saleh, erkender sig skyldig i trusler mod ansatte, da han sidste år fik hjælp til at flygte fra den retspsykiatriske afdeling i Slagelse. 

Annonce

Der var massiv bevogtning, da bandeleder Hemin Dilshad Salah i dag torsdag skulle i retten i Næstved, efter han tilbage i november sidste år truede fire sosu'er og stak af fra en psykiatrisk afdeling. Per Rasmussen

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Ja, han truede de fire medarbejdere, da han flygtede. Men nej. Han sagde ikke, at han ville skyde dem.

Det var i kort form indholdet af den indrømmelse, som den 24-årge bandeleder Hemin Dilshad Saleh kom med, da han ved retten i Næstved torsdag erkendte, at han 19. november sidste år truede fire social- og sundhedsassistenter, da han flygtede fra den retspsykiatriske afdeling i Slagelse.

Læs også: Fangeflugt i Slagelse: Nu kommer bandeleder for retten

Her var han indlagt som surrogatfange, men slap fri, da en dengang 17-årig dreng i forbindelse med et besøg smuglede to løskrudtsvåben – en gaspistol og en gasrevolver – ind på afdelingen. 

I retten erkendte den nu 18-årige, at han var på gerningsstedet. Men han troede, det var mobiltelefoner, han – mod betaling – havde med i en kageæske. Og ikke våben.

”Kom ikke nærmere, ellers skyder jeg”

Ifølge anklagemyndigheden var der tale om en nøje planlagt flugt, hvor fire social- og sundhedsassistenter, der var på arbejde på afdeling SL10 den dag, først blev truet på livet med pistolerne, før to af dem blev tvunget til at åbne sluse- og udgangsdørene. 

Undervejs skulle Saleh ifølge anklageskriftet have peget imod to af social- og sundhedsassistenterne med gasrevolveren, ligesom han også affyrede et skud og endelig vendte han sig mod de to andre ansatte og rettede sit våben mod den enes hoved. 

”Kom ikke nærmere, ellers skyder jeg. Hvis I rører på jer, skyder jeg,” sagde han ifølge anklageren.

Læs også: Personale i chok: Truet med våben under fangeflugt fra sygehus

I retten erkendte Hemin Dilshad Saleh at have været i besiddelse af gasrevolveren, ligesom han indrømmede, at han havde virket truende over for personalet. Men han afviste at have råbt trusler mod dem og peget på dem med sit våben. 

”Jeg peger ikke på dem. Gasrevolveren rører dem ikke. Og jeg råber ikke, at jeg vil skyde dem,” sagde han og forklarede, at han havde affyret pistolen ved et uheld, mens den lå i hans lomme.

Gjorde det for pengenes skyld

Den nu 18-årige tiltalte gæst indrømmede også, at han havde været tilstede på afdelingen. Men han nægtede sig skyldig i alle de forhold, der ifølge anklageskriftet forbinder ham med fangeflugten. 

Tilsvarende benægtede han også, at han kendte bandelederen Saleh i forvejen. Han var kun dukket op på den retspsykiatriske afdeling, fordi han var blevet kontaktet af en anonym bruger på en krypteret app. Her fik han et tilbud på 10.000 kroner for at aflevere en kage til Saleh. Han troede – ifølge sin forklaring – at kagen indeholdt tre mobiltelefoner.

”Jeg gjorde det for pengenes skyld. Og hvis jeg blev opdaget, så ville jeg slippe med en bøde eller 30 dages betinget fængsel, fordi det jo kun var mobiltelefoner” sagde den 18-årige i retten.

Derfor var det også en overraskelse for dem begge, at der ’pludselig’ lå en gaspistol og en gasrevolver i posen inde i kagen. 

”Jeg tænkte, at der måtte være noget galt. Og jeg vidste, at nu skulle jeg bare ud herfra. Hvis politiet hørte, vi havde pistoler, så ville de komme og skyde os. Lige meget hvad jeg gør. Så på det tidspunkt handlede det kun om mig,” sagde den 18-årige. 

Skulle ikke vise ID

Anklagemyndigheden er sikker på, fangeflugten var nøje planlagt. Det afviste bandelederen.

”Det var ikke planlagt, at jeg skulle flygte, men jeg havde lyst til det. Jeg havde ikke direkte sagt, at nogen skulle få mig ud, men jeg havde nok hentydet til det,” sagde Hemin Dilshad Saleh, som i løbet af de blot fem dage han nåede at være indlagt på den retspsykiatriske afdeling havde fået lov til at lave telefonopkald.

Læs også: Overlæge efter fangeflugt: Vi skal have et sikkert arbejdsmiljø

Efter den dramatiske fangeflugt er der blevet lavet nye retningslinjer for indlæggelse, modtagelse og besøg, når det handler om patienter med banderelationer. For eksempel skal der være fast vagt, man skal anmode om besøgstilladelse senest tre uger før et besøg, og afdelingen kan til enhver tid aflyse besøget uden begrundelse.

De vilkår står i kontrast til den virkelighed, som gæsten oplevede i november sidste år. I første omgang blev han ifølge sin forklaring i retten afvist i receptionen, fordi han oplyste et forkert fornavn på den person, han skulle besøge. Kort efter vendte han tilbage med det korrekte navn – og fik lov til at passere efter at have bekræftet sit eget fornavn. 

”Jeg skulle ikke vise noget ID,” sagde han i retten.

Yderligere fem unge mænd er tiltalt for at have deltaget i aktionen. Alle tiltalte nægter også at have relationer til bandemiljøet. 

Retssagen fortsætter på mandag, hvor de fire social- og sundhedsassistenter er indkaldt som vidner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev