Annonce

Kampklædt politibetjent står op af mur med maskinegevær

Sosu-assistenter vidnede mod bandeleder: "Vi troede, vi skulle dø"


Mandag fortalte fire social- og sundhedsassistenter om det mareridt, de oplevede, da bandelederen Hemin Dilshad Saleh flygtede fra retspsykiatrisk afdeling SL10 i Slagelse sidste år. Alle fire har været stærkt præget af oplevelsen - og en enkelt er stadig sygemeldt.

Annonce

Retssagen i Næstved foregår under skærpet sikkerhed. Af hensyn til dagens vidner blev de to hovedtiltalte placeret i hver sin ende i retten - begge bevogtet af tre betjente - mens de fem øvrige tiltalte blev ført helt ud af retten under vidneforklaringen. Per Rasmussen

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Tallerkner, bestik, glas og vand var dækket op inde i besøgslokalet til bandelederen Hemin Dilshad Saleh og hans gæst, der i dagens anledning havde medbragt en kage til besøget på retspsykiatrisk afdeling SL10 i Slagelse 19. november sidste år.

Servicen blev dog aldrig brugt. Inde i kagen lå der nemlig en gasrevolver og en gaspistol, som blev brugt til at befri den 24-årige bandeleder, der i forbindelse med en varetægtsfængsling var anbragt i surrogat i Slagelse. 

I forbindelse med aktionen blev fire social- og sundhedsassistenter truet og taget som gidsler – og de fire genoplevede mandag eftermiddag mareridtet, da de i Retten i Næstved vidnede mod Saleh og hans håndlanger, der på gerningstidspunktet kun var 17 år.

”Han råbte: ’Giv mig jeres alarmer, ellers skyder jeg,’” forklarede en af social- og sundhedsassistenterne i retten.

Tolkede det som et varselsskud 

Dramaet startede omkring kl. 16.30, hvor to af social- og sundhedsassistenterne var gået ud i gården med fem andre patienter. En fast procedure. Tilbage på afdelingen var der to andre medarbejdere, og der gik ikke lang tid, før Saleh først kom ud af besøgslokalet med en gasrevolver, som han ifølge deres forklaring holdt i strakt arm, mens han pegede på dem. 

Umiddelbart efter fulgte gæsten, som havde en skimaske trukket op over næsen. Han var bevæbnet med en gaspistol og pegede også på de to. 

Da Saleh havde råbt sine første trusler, ledte en af medarbejderne febrilsk efter sin alarm, som hun ikke havde på sig. En utålmodig Saleh kom tættere på hende og affyrede sit løskrudtsvåben skråt ned i gulvet. En ’bang-lyd’ fyldte afdelingen, mens social- og sundhedsassistenten kunne mærke et vindsus på sine bare tæer og se flammerne fra revolveråbningen.

”Jeg var ikke tvivl om, at det her våben kunne han gøre noget med, og det ville han vise mig. Jeg tolkede det som et varselsskud,” sagde hun med en knækket stemme.

Hendes kollega fik ødelagt sin alarm, da Saleh og den besøgende flåede den af hende. Hun tilbød dem derfor sit kort til at åbne slusedørene og komme ud.

”Så sagde gæsten: ’Nej, jeg tager dig,’” forklarede hun.

De to medarbejdere fortalte, hvordan de begge herefter, med et skydevåben i nakken og konstante hænder på skulderen og ryggen, blev skubbet frem mod de adskillige slusedøre, mens Saleh og gæsten råbte ’Løb, løb, løb! Skynd jer!’

”Jeg prøvede at holde hovedet koldt. Ikke at gøre dem desperate. Og jeg frygtede hele tiden lyden af det knald. Jeg var overbevist om, at hvis jeg ikke gjorde, hvad de sagde, ville de skyde mig,” sagde en af social- og sundhedsassistenterne.

”Jeg troede, jeg skulle dø,” sagde den anden.

Truede yderligere to

På vej ud stødte de på de to social- og sundhedsassistenter, der var kommet tilbage fra deres gårdtur med patienterne. De vidnede også i retten, hvor de blandt andet forklarede, at
Saleh og hans gæst pegede våbnene mod dem og truede med at affyre, hvis de trykkede på alarmen.

Imens fortsatte Saleh og hans gæst mod udgangen – med de to første medarbejdere foran sig. Da de var forbi den sidste dør, løb Saleh og hans gæst væk. Det var først i det øjeblik, det gik op for de to social- og sundhedsassistenter, at gidseltagningen var slut. 

”Det er først dér, jeg mærker, at de slipper mig,” sagde en af dem.

Efterfølgende har alle fire været sygemeldt. Værst har det været for de to, der var inde på afdelingen med Saleh og den besøgende. I retten kom det frem, at den ene medarbejder først er mødt delvist på arbejde i februar, mens den anden er sygemeldt igen, efter hun forsøgte at vende tilbage til afdelingen.

I retten blev det også nævnt, at Saleh ikke var underlagt politiets besøgs- eller brevkontrol under sin anbringelse på SL10. Men han var dog under en form for kontrol. Eksempelvis skulle besøg godkendes af en overlæge – og personalet havde fået at vide, at den 17-årige var Salehs fætter. Da han dukkede op, viste han ifølge den medarbejder, der lukkede ham ind, sit ID-kort, men skjulte sit efternavn med tommeltotten.

Efterfølgende er flere retningslinjer taget i brug i retspsykiatrien for patienter og besøgende med banderelationer, så lignende episoder ikke gentager sig. For eksempel skal sådanne besøg registreres senest tre uger før, de finder sted, og de kan aflyses uden et specifikt grundlag.

Ud over Saleh og den nu 18-årige gæst er yderligere fem mand tiltalt for at medvirke til det, der ifølge anklagemyndigheden betegnes som en ’planlagt aktion’. Retssagen fortsætter i tirsdag. Der forventes at falde dom onsdag i næste uge.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev