Annonce

Tema: Coronavirus

Efter genåbningen: Dagplejere nødt til at gøre rent i fritiden


Den mængde ekstra rengøring, som coronakrisen har ført med sig, giver udfordringer i landets dagplejer. For dagplejer Marianne Vedel Houen foregår en del af rengøringen nu uden for hendes normale arbejdstid. Der skal arbejdes på at findes løsninger lokalt i kommunerne, mener både FOA og KL.

Annonce

Dagplejer Marianne Vedel Houen bruger nu en del af sin fritid på at vaske alt legetøjet, som de tre børn, hun passer, har brugt. Det gør hun, selvom hun i forvejen arbejder 48 timer om ugen. Marianne Vedel Houen forstår godt, at hun skal gøre sit for at forhindre smittespredning, men hun ser gerne, at dagplejerne også bliver tilgodeset for det ekstra arbejde.  Lars Horn

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Marianne Vedel Houen, der er dagplejer i Aalborg Kommune, har taget sine forholdsregler for at løse udfordringen med ekstra rengøring, som coronakrisen har ført med sig. Hun har blandt andet delt børnenes legetøj op, så hun kan holde styr på, at der ikke bliver brugt for meget forskelligt ad gangen, som hun bagefter skal rengøre. 

Men selv med de ekstra forholdsregler, så har Marianne Vedel Houen stadig mere end rigeligt at tage sig til. 

”Jeg har i forvejen noget at lave hele tiden. Men nu skal jeg også rengøre og afspritte legetøjet, gøre toiletter rene, vaske gulv og støvsuge flere gange om dagen. Jeg er heldig, hvis jeg får sat mig ned og får noget at spise,” fortæller hun. 

For at få hverdagen til at hænge sammen, er Marianne Vedel Houen derfor nødt til at ordne en del af rengøringen uden for sin normale arbejdstid. Det er hun ikke den eneste dagplejer, der gør, og man er opmærksom på problemet både i FOA og i Kommunernes Landsforening (KL). 

Formanden for pædagogisk sektor i FOA, Kim Henriksen, forklarer, at man allerede i forrige uge har været i kontakt med KL for at finde løsninger på udfordringen. Dengang var forslaget fra KL, at man skulle løse det lokalt i kommunerne. 

”Vi er ved at skabe et overblik over, hvilke af vores afdelinger, der kan lave aftaler. Vi ved, at der er en del afdelinger, der ikke kan nå til enighed med kommunerne. Hvis det viser sig, at de fleste ikke kan nå til enighed, så tager vi fat i KL igen. Så må vi arbejde på at få lavet en løsning fra centralt hold,” siger Kim Henriksen. 

Han er bange for, at dagplejernes arbejdsdag bliver for presset, når der skal gøres rent to gange om dagen, da det derfor kan være svært at balancere arbejdstiden. 

”Vi er i den situation, at vi skal vænne os til en ny hverdag med corona, så der skal også være klarhed omkring, hvordan vi får hverdagen til at fungere. Dagplejerne arbejder i forvejen 48 timer om ugen, så løsningen er ikke mere arbejdstid. Vi anbefaler, at afdelingerne går i dialog med kommunerne, så vi kan få ændret åbningstiden,” siger han. 

I KL anerkender man, at den uvante situation og hverdag, som coronakrisen har ført til, giver udfordringer – også for dagplejerne. Kontorchef Peter Toft forklarer, at forskelle mellem enkelte kommuner og dagplejere gør, at man er nødt til at finde lokale løsninger på problemet. 

”Enkelte kommuner arbejder med at reducere åbningstiden for dagplejerne. Den tid, man der vinder, kan så bruges til rengøring. Nogle dagplejere har heller ikke børn hele dagen, og det vil på den måde også frigøre noget tid til rengøring de pågældende steder. Andre kommuner har rengøringshold, der tager rundt i dagtilbud og gør rent. Måske de gode kræfter også kan tage rundt i dagplejen, så man bistår dagplejen med ekstern hjælp,” siger Peter Toft. 

Selvom beskeden fra FOA er, at det i flere kommuner er svært at nå til enighed, så tror Peter Toft på, at man nok skal finde nogle fornuftige løsninger snart. Han mener dog ikke umiddelbart, at et tillæg til lønnen er et skridt man skal tage med det samme.

”Vi har en stærk tro på, at det kan løses, og vi har stor tillid til, at man kan tage dialogen på en god og ordentlig facon. Man skal finde ud af, hvad der er på spil ved den enkelte dagplejer, og så finde nogle løsninger, der passer. Man bør kigge hele redskabskassen igennem, før man går af andre veje som at give dagplejerne et tilskud til lønnen,” siger han.

I FOA går man overordnet efter, at dagplejernes arbejdsmiljø ikke bliver yderligere belastet. Pædagogisk sektors formand Kim Henriksen mener derfor ikke, at flere lønkroner løser hverdagens arbejdspres.

Men når man spørger dagplejer Marianne Vedel Houen, er et tillæg til lønnen den model, hun lander på. For hende vil det være svært at reducere åbningstiderne af hensyn til børnenes forældres arbejdsdage.

”Jeg har også hørt nogen foreslå, at vi kunne få ekstra feriedage for det. Men så skal børnene lige pludselig til forskellige gæstedagplejere hele tiden. Jeg tænker, at et tillæg til lønnen vil være fint. Det kommer også til at stå på i lang tid det her, så jeg synes lige så godt, at man kan tage det med ind i forhandlingerne om vores faste løn,” siger Marianne Vedel Houen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev