Annonce

Tema: Coronavirus

FOA kræver tryghed for medarbejderne når dagtilbuddene genåbnes


På et pressemøde mandag aften annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at den gradvise genåbning af Danmark starter efter påske med åbningen af dagtilbud og de små klassetrin i skolerne. 

Annonce

Under forudsætning af, at alle fortsat overholder retningslinjerne om social afstand og hygiejneråd for at begrænse smitten, vil genåbningen af Danmark starte efter påske med åbningen af dagtilbud og skoler. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Den gradvise og kontrollerede genåbning af Danmark bliver nu sandsynligvis sat i gang efter påske den 15. april med åbningen af dagtilbud og skolerne for de små klassetrin. Det annoncerede statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag aften. 

"Det er jer, der konkret nu skal løfte en rigtig stor opgave på kort tid. Det bliver svært, men vi har meget stor tillid til jer, og jeg vil bede alle andre om at udvise tålmodighed og forståelse. Og vide at når vuggestuen åbner op, er der ikke noget, der er, som det var før," sagde Mette Frederiksen. 

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Åbningen vil ske hurtigst muligt fra den 15. april 2020, så snart de enkelte kommunalbestyrelser ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer vurderer det forsvarligt.

Nogen kan være bekymrede for smitte

På pressemødet blev det fortalt, at rammerne og hygiejnen først skal være på plads de enkelte steder, så det bliver sundhedsfagligt forsvarligt at åbne op igen. Så præcis hvordan genåbningen vil være på den enkelte skole og institution, skal sundhedsmyndighederne, kommunerne, lederne og medarbejderne nu finde ud af i fællesskab. 

"Vi ved selvfølgelig godt, at små børn i vuggestuer og børnehaver ikke kan holde så meget afstand, som vi andre, og jeg forstår godt, at der kan være forældre, pædagoger og skolelærere, der kan være bekymrede for at blive smittet," sagde Mette Frederiksen. 

Der blev derfor nævnt flere tiltag, som kan  begrænse smitterisikoen i dagtilbud og på skoler:

"Børn og voksne skal være ude så meget det overhovedet kan lade sig gøre. Indenfor skal der være mere afstand mellem børnene. Der skal gøres grundigere rent, og er børn og voksne det mindste syge, skal man blive hjemme," sagde Mette Frederiksen.

Vi er dybt afhængige af jer

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Adspurgt, om lærere og pædagoger, der er bekymrede for smitte, bliver tvunget tilbage på arbejde, eller om det er frivilligt, svarede Mette Frederiksen:


”Mange offentligt ansatte går på arbejde i de her dage, og dem er vi dybt afhængige af. Som samfund er vi afhængige af, at mange voksne går på arbejde i dag og fremefter. Der er særlige grupper, der er udsatte på grund af for eksempel kronisk sygdom, og der vil det rigtige være at undtage dem fra deres arbejdsfunktion.”

Vi får ikke en hverdag som før coronakrisen

Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA, ser det som naturligt, at skoler og dagtilbud er i front, når samfundet gradvist skal genåbnes.

”Vi får jo ikke en hverdag, som vi har haft før coronakrisen.  Men jeg tror, at der for mange forældre og børn vil være en stor tryghed i, at de kan få noget af deres hverdag tilbage ved, at børnene kommer over i nogle velkendte rammer. Og ikke mindst skal være samme med nogle voksne, de er trygge ved,” siger han og fortsætter: 
 
”Det er selvfølgelig afgørende, at de vejledninger, vi får fra sundhedsmyndighederne, er fyldestgørende nok, så medarbejderne kan gå trygt på arbejde. Vi har haft et tæt samarbejde med Kommunernes Landsforening om blandt andet nødpasning. Det vil vi fortsætte med, så vi får den bedst mulige strategi for, hvordan dagtilbuddene kan genåbnes. Allerede i morgen er FOAs formand, Mona Striib, og jeg indkaldt til møde i Børne- og Undervisningsministeriet om genåbningen,” siger Kim Henriksen. 

Pædagogisk personale skal yde kontrolleret nærvær

Kim Henriksen er sikker på, at det pædagogiske personale vil være i stand til at yde det, han kalder kontrolleret nærvær, så børnene ikke føler sig afvist, samtidig med, at medarbejderne skal indarbejde nogle nye rutiner i forhold til hygiejne, og hvilke aktiviteter de kan lave med små grupper af børn. 

Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine 'særlige indsigter'

Kim Henriksen anbefaler, at hvis man som medarbejder er utryg i forhold til at gå på arbejde, er det vigtigt at tage en snak med sin nærmeste leder og kontakte sin tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev