Annonce

Nu skifter vi til sommertid: Læs hvad det betyder for din nattevagt

Natten mellem lørdag den 28. marts og søndag den 29. marts er kortere, fordi vi skifter til sommertid. Hvis du er på arbejde på det tidspunkt, har det indflydelse på din arbejdsplanlægning.

Annonce

Sommertid! Natten til søndag skifter vi fra vinter til sommertid. Det har betydning for nattevagterne. Colourbox

Af Cecilie Uhre
Journalist

Annonce

De mørke morgener er allerede blevet lysere. Og lige om lidt, bliver det endnu bedre, for når vintertid bliver til sommertid, får morgenerne stadig mere lys. 
 
Men skiftet betyder også, at der forsvinder en time mellem lørdag den 28. og søndag den 29. marts, og det påvirker de FOA-medlemmer, der skal på arbejde den nat. 
 
For som nattevagt kan din vagt, ligesom natten, blive en time kortere, dog har du stadig krav på den samme løn, som du ellers ville have fået. 
 

En ekstra time i banken 

Din arbejdsgiver kan enten vælge at sige, at du skal arbejde det antal timer, der oprindeligt var planlagt. Det vil sige, at hvis du har en ni timer lang vagt, og plejer at få fri klokken seks søndag morgen, har du først fri klokken syv søndag d. 29. marts. 
 
Men din arbejdsgiver har også mulighed for at gemme den ekstra times arbejde og planlægge den en anden dag. Det fortæller chefkonsulent i FOA Overenskomst, Asbjørn Andersen. 
 
“Hvis du ikke bliver pålagt at arbejde det sædvanlige antal timer og dermed har en time kortere vagt, skal du afvikle timen på et andet tidspunkt eller afspadsere timen efter reglerne,” siger han. 
 
Klokken to stilles uret til klokken tre, og på den måde forsvinder en enkelt time mellem den 28. og 29. marts. 
 

Måske sætter vi uret tilbage for sidste gang

Det er ofte til debat, om skiftet mellem vinter- og sommertid skal afskaffes. I marts 2019 blev det i Europa-Parlamentet stemt igennem, at det obligatoriske skift til og fra sommertid allerede i 2021 skal afskaffes. 
 
Men det betyder ikke, at vi med sikkerhed oplever ændringen næste år. For EU’s medlemslande forhandler fortsat, og derfor vides det ikke, hvornår der eventuelt kommer til at ske ændringer i Danmark.
 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev