Annonce

Portrætbillede af Pia Heidi Nielsen

Debat 

Klumme: Au pairer skal have ordentlige forhold


Solidaritet har i sjælden grad været en del af overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked i år, for det er ikke kun au pairer, der bliver underbetalt og udsat for grumme arbejdsforhold.

Annonce

Jeg ser gerne, at ordningen fortsætter, men lønnen skal reguleres, så den ligner resten af arbejdsmarkedets, skriver sektorformand Pia Nielsen. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

Arbejdsopgaverne for en au pair er børnepasning og husligt arbejde som madlavning,
indkøb og rengøring i private hjem. Det arbejde forsvinder ikke. Som fagforening – også for
au pairer – skal vi sikre, at det sker til en anstændig løn og ordentlige vilkår. De skal ikke udnyttes som billig arbejdskraft.

Au pairer arbejder og betaler skat som alle andre FOA-medlemmer. Men de er undtaget en række rettigheder. Vi har hørt gruopvækkende historier om au pairer, der bliver udsat for seksuel chikane og bliver udlånt som rengøringshjælp til nabofamilier. 
I de tilfælde, hvor det bliver anmeldt, falder der straf. Desværre er straffen som regel værst for au pairerne, der risikerer at blive sendt hjem, hvis de mister deres arbejde.

Heldigvis opfører langt de fleste familier sig ordentligt og følger reglerne. Og for mange er
au pairen en uundværlig hjælp i hverdagen. Jeg ser gerne, at ordningen fortsætter, men lønnen skal reguleres, så den ligner resten af arbejdsmarkedets. Derfor skal vi have en ny lovgivning på området.

Solidaritet har i sjælden grad været en del af overenskomstforhandlingerne på det private
arbejdsmarked i år, for det er ikke kun au pairer, der bliver underbetalt og udsat for grumme arbejdsforhold. 
Det gør kokke, lastbilchauffører, bygningsarbejdere og andre også, når de kommer hertil på irregulære vilkår. Jeg er glad for, at kollegerne i 3F også gør det til en del af deres kamp at få ordnede forhold, så vi undgår social dumping.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev