Annonce

En dagplejer sidder ved at bord med fem børn

Tema: Lokalløn

Dagplejere i kommune har kæmpet aftale om lokalløn hjem


Efter at have kæmpet for at få en ny forhåndsaftale i næsten et år, er det nu lykkes for dagplejerne i Faaborg-Midtfyn.

Annonce

Dagplejer Pia Houborg er glad for, at der er landet en aftale for dagplejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune: ”Det ville ikke have været fair, hvis man skulle have lavet det samme arbejde for mindre løn,” siger hun. Fagbladet FOA var på besøg tidligere på året. Heidi Lundsgaard

Af Andreas Hemme
Journalist

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Da Faaborg-Midtfyn Kommune tidligere på året opsagde dagplejernes forhåndsaftale om deres lokalløn, blev det starten på et langt forløb med demonstrationer, arbejdsnedlæggelser og forhandlinger. Efter næsten et års kamp, er det nu lykkes for dagplejerne at lande en ny forhåndsaftale.

Læs også: Dagplejere om strejke: Her går vores grænse

Klokken 20:30 onsdag aften blev parterne enige om, hvad der skal udløse tillæg. For eksempel fik dagplejerne i Faaborg-Midtfyn før et højere tillæg for at have et 5. barn. Det tillæg går nu ned til de overenskomstsikrede 25 procent. Til gengæld er der i den nye aftale fokus på tillæg for kompetenceudvikling.

”Som udgangspunkt er det okay, men vi ville selvfølgelig gerne have bevaret noget mere af det, der var. Men sådan kunne det ikke være. Det var resultatet vi kunne få, hvis vi ikke skulle gå fra hinanden i uenighed og måske risikere at få endnu mindre ud af det,” siger formand for pædagogisk sektor i FOA Sydfyn Dorthe Jørgensen.

Selvom der er markante ændringer i den nye aftale sammenlignet med den gamle, så vil dagplejerne dog som udgangspunkt bevarer de lønkroner, som dengang var forhandlet hjem i den gamle forhåndsaftale.

”Vi sad og regnede på det, og på sigt får dagplejerne lige så meget ud af det som før, når de får kvalifikationsløntrin, og hvis de siger ja til uddannelse. Det er vi udmærket tilfredse med,” siger Dorthe Jørgensen.

Markant fokus på kompetenceudvikling

Fra kommunens side er man også tilfreds med den aftale, som er blevet indgået. Direktør Siggi W. Kristoffersen understreger dog, at aftalen ikke er endeligt underskrevet endnu, men at parterne er enige om indholdet i den.

”Jeg er rigtig glad for det fokus, som den nye aftale har fået. Der er et markant fokus på kompetenceudvikling i den. Det er vigtigst for mig, både at dagplejen bliver ved med at være et attraktivt tilbud til forældrene, men også at medarbejderne kan holde kompetenceniveauet oppe,” siger han.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Dagplejer i Faaborg-Midtfyn Kommune Pia Houborg er glad for, at der er landet en aftale. Hun deler også direktør Siggi W. Kristoffersens glæde ved, at kompetenceudvikling er i fokus i den nye aftale.

”Det ville ikke have været fair, hvis man skulle have lavet det samme arbejde for mindre løn. Derudover er jeg meget tilfreds med, at kompetenceudvikling bliver en del af aftalen. Jeg synes, at vi har en høj kvalitet i vores pædagogiske arbejde, men det er godt, at der er mulighed for at udvikle sig fagligt,” siger hun.

Virkelig flot arbejde

Det er vigtigt, hvis lokalløn skal overleve, at man kan være sikre på, at de gode og fornuftige aftaler, der er indgået, ikke bliver set på som et muligt spareobjekt, mener formand for FOA Mona Striib:

”Derfor er det virkelig et flot arbejde, som vores medlemmer, tillidsrepræsentanter og vores lokale FOA-afdeling har udført. De har stået imod en urimelig spareøvelse, og de har vendt det til et positivt og konstruktivt resultat,” siger hun.

Cadeau til dagplejerne

Selvom forløbet har været langt, så er direktøren i Faaborg-Midtfyn Kommune også meget tilfreds med, hvordan dagplejerne har håndteret sagen:

”Jeg har været rigtig glad for, hvordan dagplejerne har ageret. De har demonstreret mange gange, men de har holdt en god og konstruktiv tone. De har gjort det på en måde, så man også kan vende tilbage til en hverdag her på den anden side. Så stor cadeau til dagplejerne,” siger Siggi W. Kristoffersen.

Teksten til den nye aftale skal stadig endeligt besluttes og underskrives inden jul – nærmere bestemt den 19. december. Den nye aftale vil i så fald træde i kraft den 1. januar 2020.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev