Annonce

Politibil med blink

Personale i chok: Truet med våben under fangeflugt fra sygehus


Medarbejdere blev truet med våben, da en fange flygtede fra retspsykiatrien i Slagelse. Sikkerhedsprocedure skal undersøges, lyder det fra psykiatriledelsen på sygehuset.

Annonce

Politiet var massivt til stede, efter en patient var flygtet fra retspsykiatrien på Slagelse Sygehus. Pressefotos.dk/Ritzau Scanpix

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Medarbejdere på Slagelse Sygehus er chokerede efter hændelsen tirsdag aften, hvor den indlagte bandeleder Hemin Dilshad Saleh fik hjælp af en besøgende til at flygte fra retspsykiatrisk afdeling ved Slagelse Sygehus.
 
”Befrielsesaktionen fandt sted kort før klokken 17. I den forbindelse bliver der truet med våben og afgivet skud. Jeg kan glæde mig over, at ingen kom noget til fysisk,” fortæller Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
 
Han vil ikke kommentere yderligere på gerningsmændenes våben, eller hvordan medarbejderne blev truet.
 
”Politiet holder oplysninger for sig selv af hensyn til denne grove oplevelse, som det har været for medarbejderne. Og denne afstumpede adfærd kalder på at få anholdt de mennesker og få stillet dem til ansvar. Det er vores fokus,” siger han.
 

Taget som gidsel

Ann Søgaard, som er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Vestsjælland, fortæller, at den nu flygtede patient var indlagt på Retspsykiatrisk afsnit SL10 i Slagelse, som er en af de fire retspsykiatriske afdelinger ved Slagelse Sygehus. 

Læs også: Ansatte i psykiatrien råber politikerne op med breve

Personalet blev truet til at låse døre og sluser op, da den indlagte fange flygtede med hjælp fra den besøgende
. Til DR.dk oplyser fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne Helle Brink, at der var to ansatte til stede. Ifølge fællestillidsrepræsentanten fik den ene medarbejder en pistol i nakken, oplyser hun til DR.
 
”De besøgende har sammen med bandelederen truet personale med våben til at følge dem ud. Man skal ud gennem et gangareal for at komme ud af hovedindgangen på psykiatrihospitalet. Når først de er kommet gennem slusen, er det let at komme ud. Derfor har de taget personale med, som de efterfølgende lod gå,” siger Ann Søgaard.
 
Det har ikke været muligt at få et interview med psykiatriledelsen på Slagelse Sygehus, men vicedirektør Dorthe Juul Lorenz oplyser om medarbejdernes håndtering i en pressemeddelelse:
 
"Det tilstedeværende personale i afsnittet handlede helt korrekt i den uacceptable situation, de var sat i. Trods omstændighederne tog de vare på andre ansatte og patienterne, så de ikke blev udsat for fare. Vi er dybt taknemmelige for deres professionelle håndtering af hændelsen," siger hun. 
 

Takker for kollegial omsorg

Psykiatriledelsen, som selv var til stede tirsdag aften og talte med personale og ledelse efter fangeflugten, oplevede en kollegial omsorg, som Dorthe Juul Lorenz takker for i pressemeddelelsen:
 
"Overalt oplevede vi kollegial omsorg, forståelse og umiddelbar hjælpsomhed i den svære situation. Personale, som ikke var på vagt, ringede ind til psykiatrien og tilbød deres hjælp, og der blev hurtigt indsat ekstra bemanding, dér hvor der var behov for det.
Den helt særlige ro, professionalisme og kollegiale hjælpsomhed, vi oplevede fra alle ansatte i Psykiatrien i Slagelse, kan vi kun være yderst stolte over. Tak."
 

Hjælp til de berørte

Efter episoden har alle involverede medarbejdere fået akut krisehjælp, mens de patienter, der overværede episoden, også har fået tilbudt krisehjælp.
 
I FOA Vestsjælland har de ikke fået henvendelser fra medlemmer endnu, men tilbyder også hjælp til dem, som har brug for det.
 
”Vi har sendt en mail og tilbudt, at hvis der er noget, vi kan gøre, så står vi til rådighed. Vi mødes gerne med medlemmerne. Det kan være, at de først har behov for at snakke episoden igennem efter 14 dage. Det er på deres vilkår, at vi står til rådighed overfor dem,” siger Ann Søgaard.
 

Må ikke ske igen

FOAs formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, er forundret over, hvordan hændelsen kunne ske.
 
”Det er fuldstændig vanvittigt, og det rejser en række spørgsmål om, hvorfor han var placeret der. Er det her en engangsting eller er det noget, der skal klares fremadrettet? Det skal vi have undersøgt,” siger han.
 

Læs også: FOA: Prioriter sengepladser og penge til kommunerne

I et brev til de ansatte skriver psykiatriledelsen, at de vil undersøge sagen og sikkerheden med henblik på, at det ikke sker igen:
 
”Psykiatriledelsen vil i samarbejde med afdelingsledelsen afdække de faktiske omstændigheder i forløbet, samt gennemgå sikkerhedsprocedurerne og iværksætte tiltag med det formål at forhindre at lignende hændelser opstår fremover."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev