Annonce

FOA: Prioriter sengepladser og penge til kommunerne


Regeringen lovede en 10-årsplan for psykiatrien, men psykiatrien er ikke nævnt med et ord i udkastet til finansloven. ”Start med at prioritere sengepladser og socialpsykiatrien i kommunerne,” siger Torben Hollmann, formand for Social - og Sundhedssektoren i FOA.

Annonce

Fagbladet FOA har tidligere beskrevet forholdene i psykiatrien - blandt andet på Psykiatrisk Hospital Risskov. Billedet er taget, før hospitalet flyttede til supersygehuset i Skejby. Lars Aarø

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Flere sengepladser, så ingen patienter udskrives for tidligt, fordi der ikke er pladser nok.

Det var én af overskrifterne i den såkaldte 10-årsplan for psykiatrien, som Mette Frederiksen (S) lagde frem under valgkampen.

Men i udkastet til finansloven, som regeringen fremlagde i sidste uge, er psykiatrien ikke nævnt med et ord. Det undrer de fagfolk, der har ventet længe på at komme i gang med en 10-årsplan, der skal rette op på en psykiatri, de fleste er enige om er i knæ.

”Jeg savner et budskab om, at ’nu går vi i gang’, for det er jo ikke gratis hverken at lave eller at gennemføre sådan en 10-årsplan,” siger Torben Hollmann, formand for Social og Sundhedssektoren i FOA.

Han repræsenterer dermed mange af de social- og sundhedsansatte, der arbejder i psykiatrien.

Også formand for foreningen, SIND, Landsforeningen for psykisk Sundhed, Knud Kristensen, fik en lang næse, da han så udkastet til statens budget næste år.

”Konkret lovede Socialdemokratiet et løft på en halv milliard kroner om året, så vores forventninger var store. Det siger næsten sig selv, at vi er skuffede”, sagde Knud Kristensen til Ritzau i Politiken.

Han blev bakket op af blandt andet Dansk Psykiatrisk Selskab og foreningen Bedre Psykiatri.

Èn procent er storbrugere af psykiatrien

Men før finansloven kan vedtages, skal Mette Frederiksen først have sit flertal på plads. Blandt andet med Enhedslisten, der op til forhandlingerne har stillet forslag om en akutmilliard til psykiatrien.

Sektorformand Torben Hollmann fra FOA vil ikke være med i ’tal-legen’ om, hvor mange penge, der præcis skal sættes af, for det er vigtigt først at være enige om, hvad pengene skal bruges til. 

Men skulle der komme en akutmilliard, skal den bruges klogt. I første omgang til flere sengepladser i behandlingspsykiatrien, mener han.

Derudover skal kommunerne have flere ressourcer til de bosteder under socialpsykiatrien, som mange patienter udskrives til. Nogle gange for tidligt, hvilket kan medføre vold og utryghed.

”For vi kan se, at når socialpsykiatrien ikke er prioriteret, bliver der indlagt flere patienter. I dag er det en lille gruppe, der svarer til én procent, der bruger 30 procent af økonomien, og det er uholdbart," siger Torben Hollmann.

"Det er først og fremmest vigtigt med ekstra penge til den ene procent, for de er både til fare for vores medlemmer, men også selv i fare for at blive kriminelle og gøre nogle frygtelige ting, de aldrig kommer sig over,” siger Torben Hollmann.

10-årsplan er den nye kræftplan

Han forventer ikke, at alt bliver løst ved den nye regerings første finanslov, men håber, arbejdet går i gang snart – og helst i morgen. Men det skal være grundigt denne gang, understreger han.

”Lige nu er der ingen 10-årsplan, for den skal vi være med til at give fagligt indhold til. Skal kommunerne for eksempel også fremover stå for misbrugsbehandling? Det er nogle meget større ting end de små lappeløsninger, vi har været i gang med tusind gange før. Vi håber, det er mere fokuseret denne gang,” siger han og henviser til gode erfaringer på kræftområdet, som også engang havde ry for ikke at levere en ordentlig kvalitet i behandlingen.

”På kræftområdet har man lavet en kræftpakke og sagt til et hold eksperter: Her er nogle milliarder – lav en plan, der virker. Det samme burde man gøre med psykiatrien.”

Dokumentation: Hvad har de lovet?

Forståelsespapiret mellem S, R, SF og Enhedslisten:

Løfte psykiatrien: En ny regering vil invitere til forhandlinger med henblik på at indgå en aftale om en 10-års plan for psykiatrien med forpligtende mål om blandt andet at mindske antallet af genindlæggelser, nedbringe ventetiden og øge gennemsnitslevealderen for borgere med psykisk sygdom samt med følgende prioriteter:

  • Forebyggelse af psykisk sårbarhed.
  • En større forebyggende indsats og flere tværgående behandlingstilbud.
  • Flere sengepladser i psykiatrien.
  • En udvidelse af den eksisterende ordning for gratis psykologhjælp, så den omfatter 6-24-årige

Læs hele forståelsespapiret (18 sider)


Socialdemokratiets 10-års plan for psykiatrien (fra valgkampen):

Flere sengepladser: Ingen patienter skal udskrives for tidligt, fordi der ikke er senge nok. Derfor skal psykiatrien udbygges både på kort og lange sigt. Socialdemokratiet vil, som en start oprette 100 flere sengepladser i psykiatrien. Heraf skal der oprettes 50 helt nye sengepladser og frigøres yderligere 50 gennem en bedre udnyttelse af kapaciteten. Det skal blandt andet ske gennem et styrket samarbejde med kommunerne, sådan at færdigbehandlede patienter kan udskrives hurtigere og visiteres til relevante tilbud i kommunen. De 100 sengepladser skal ses som en begyndende udbygning af psykiatrien. Og som en del af den 10-års plan, som skal føre os derhen, hvor psykiatrien er ligestillet med andre sygdomsområder.

Læs hele 10-årsplanen for psykiatrien

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev