Annonce

Portrætbillede af Reiner Burgwald

Debat 

Klumme: Vi har brug for et bedre lønsystem


Lønstigninger givet som procenter, kombineret med forhadte lokale forhandlinger skaber en uretfærdig løndannelse.

Annonce

En mere retfærdig løndannelse fylder meget i vores debatter, skriver sektorformand Reiner Burgwald. Malte Kristiansen

Af Reiner Burgwald
Sektorformand

Annonce

Vi har i Teknik- og Servicesektoren for nyligt holdt årsmøde, hvor vi valgte en ny næstformand – Thomas Brücker, hidtil fællestillidsrepræsentant ved Hovedstadens Beredskab. Stort tillykke til Thomas. Derudover fik vi diskuteret løn. En mere retfærdig løndannelse fylder meget i vores debatter. 

Løndannelsen foregår både gennem de aftalte generelle lønstigninger og gennem lokal løndannelse, altså ved at tillidsrepræsentant og fagforening lokalt rejser krav om løn til medlemmerne og kæmper for et fornuftigt resultat. 

Resultaterne af de lokale forhandlinger taler deres tydelige sprog. For social- og sundhedspersonalet er cirka tre procent af den samlede løn hentet gennem lokale forhandlinger. For teknisk servicepersonale er det cirka 13 procent. Tallene dækker over mange forhold, men en af konsekvenserne er, at presset for at indhente den manglende lokale lønstigning ved de centrale overenskomstforhandlinger er stort. Det har konsekvenser.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Når der ved overenskomstforhandlingerne skal afsættes store summer for at kompensere for manglende lokale landvindinger, begrænser det naturligvis muligheden for andre forbedringer. 

Vi bad de 72 delegerede om at prioritere, hvad sektoren bør arbejde med for at ændre på et uretfærdigt lønsystem. Ud af fire muligheder var et helt nyt lønsystem klart første prioritet – forståeligt, men vanskeligt at gennemføre. Lønstigninger givet som procenter, kombineret med forhadte lokale forhandlinger skaber en uretfærdig løndannelse. Det skal gøres bedre.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev