Annonce

Omsorgsmedhjælper har fået 81.000 kroner efter løntjek


Anne-Mette Rosendahl måtte gentagne gange klage til ledelsen for at få rettet sin løn. Efter et løntjek viste fejlene sig at være større end forventet.

Annonce

Anne-Mette Rosendahl er glad for den hjælp, hun fik i sin fagforening, FOA Frederikssund, efter hun selv havde kæmpet for at få rettet diverse lønfejl. Jørgen True

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

”Der er noget ravruskende galt”.

Det var den første tanke, Anne-Mette Rosendahl fik, da hun læste sin første lønseddel fra arbejdet som omsorgsmedhjælper i botilbuddet Drosthuset Frederiksværk tilbage i 2012. Hun kunne se, at der manglede tillæg for aftenvagter og helligdagsbetaling.

”Siden har jeg kæmpet i seks år om min løn. Uanset hvilken måned var der altid noget galt. Jeg havde kendskab til det med løn i forvejen, og derfor var det så frustrerende,” siger Anne-Mette Rosendahl, der tre år forinden havde deltaget i et lønkursus hos FOA.

”Jeg blev ved med at skubbe til min daværende leder, og det var som at gå mod en mur. Når hun endelig indberettede fejlene, tog det op til 11 måneder at få dem rettet,” siger Anne-Mette Rosendahl.

I frygt for at miste sit job undlod hun at gøre en sag ud af det og håbede i stedet på at kunne løse det internt.

”Jeg var utrolig glad for mit arbejde og følte, at jeg havde vundet i lotteriet, da jeg fik det dengang. Derfor fandt jeg mig måske i ret meget og tænkte, ’det går nok’.”

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Nu eller aldrig

I december 2018 skiftede Drosthuset leder, men lønfejlene fortsatte. En måned senere meddelte den nye leder, at botilbuddet ville lukke inden for et halvt år.

Det fik Anne-Mette Rosendahl til at tage kontakt til sin fagforening.

”Sektorformanden i FOA Frederikssund, Annette Meller, tog mig med det samme seriøst og undersøgte min sag. Hun kunne se allerede på min første lønseddel, at den var helt gal,” siger Anne-Mette Rosendahl.

Ud over manglende ferietillæg og helligdagsbetaling havde Anne-Mette Rosendahl ikke fået sin erfaringsmæssige stigning efter to og fire års erfaring, hvilket hun ifølge overenskomsten er berettiget til. FOA Frederikssund valgte på den baggrund at starte en lønsag mod arbejdspladsen i marts 2019.

Jeg har kæmpet i seks år om min løn.

Anne-Mette Rosendahl

En overraskende sejr

Læs også: Så landede regeringens lønløfte: Her er aftalen, der giver milliarder til offentligt ansatte

”Jeg var glad for, at jeg sad ned, da Annette ringede til mig,” siger Anne-Mette Rosendahl om det øjeblik, hvor hun efter to måneders sagsforløb fik beskeden om det endelige resultat. 81.000 kroner i efterbetaling var mere, end hvad hun havde turde håbe på.

”Jeg vidste godt, at jeg manglede nogle tillæg for erfaring, men jeg troede ikke, at det var så grelt. Jeg var mest opmærksom på de tillæg, jeg manglede for at arbejde om aftenen,” siger hun.

For Anne-Mette Rosendahl var glæden ikke kun et spørgsmål om penge.

”Det var en sejr i sig selv, at det ikke var mig, der var helt bimmelim i hovedet,” siger hun.

Bestyrelsesformand for Drosthuset Birgitte Jacobsen stod for lukningen af afdelingen i Frederiksværk, hvor Anne-Mette Rosendahl var ansat.

Hun beklager, at der ikke var orden i lønforholdene.

”Heldigvis er der efterfølgende rettet op på det, og Anne-Mette har fået sin berettigede løn.”

Vejen til efterbetaling

2010

 • Januar
  Gennem FOA deltager Anne-Mette Rosendahl i et lønkursus.

2012

 • September
  Anne-Mette Rosendahl starter i fleksjob på botilbuddet Drosthuset Frederiksværk, hvor hun gennem seks år oplever problemer med fejl i sin løn.

2019

 • Januar
  Medarbejderne på Drosthuset Frederiksværk får at vide, at arbejdspladsen lukker 30. juni 2019.
 • Februar
  Anne-Mette Rosendahl tager kontakt til FOA Frederikssund, for at få tjekket sine lønsedler.
 • Marts
  FOA Frederikssund starter en lønsag efter at have fundet fejl i Anne-Mette Rosendahls løn. Hun mangler blandt andet at få tillæg for erfaring.
 • Maj
  Anne-Mette Rosendahl får en efterbetaling på cirka 81.000 kroner uden pension og før skat.

Få gratis løntjek

Hvis du er i tvivl, om du får den rette løn, kan du bede din arbejdsgiver om en forklaring eller en gennemgang af lønsedlen. Eller du kan bede din tillidsrepræsentant eller fagforening om at hjælpe med et grundigt løntjek – det er gratis og en del af dit medlemskab af FOA.


Læs mere på foa.dk/medlemsfordele

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev