Annonce

Rift om nye dagplejere: Stor stigning i antal jobopslag

På et år er antallet af jobopslag inden for den kommunale dagpleje steget med 19 procent. Det kan være en udfordring at skaffe nok ansøgere, erkender arbejdsgiverne.

Annonce

Et jobopslag fra den kommunale dagpleje gjorde cand.mag. i filosofi Sisse Jensen nysgerrig. Efter flere opfordringer fra venner og bekendte samt snakke med dagplejelederen, søgte hun jobbet og fik det. Hun har nu været dagplejer i ni måneder og kan ikke forestille sig at lave noget andet. Iben Gad

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Efter næsten 10 år med et fald i antallet af dagplejere, ser tendensen så småt ud til at vende. Et stigende børnetal samt flere dagplejere i den pensionsmodne alder gør nemlig, at behovet stiger.

Flere arbejdsgivere forudser, at hvis der ikke bliver gjort noget nu, så står man i en alvorlig mangel på dagplejere om 10 år. Derfor er flere kommuner allerede nu begyndt at opruste på dagpleje-fronten, hvilket ses i antallet af jobopslag.

På et år er antallet steget med 19 procent på landsplan - fra 571 opslag i 2017 til 681 jobopslag i 2018. Det viser en opgørelse på baggrund af tal fra FOA Job. Tendensen ser ud til at fortsætte i 2019, hvor der i løbet af de første syv måneder er slået 432 job op.

Kræver stor indsats

I FOA er der stor fokus på rekrutteringsudfordringerne. Blandt andet som en del af målprogrammet for den kommende kongresperiode og højt på dagsordenen i oktober ved det kommende sektorformandsmøde i den Pædagogiske Sektor. Det fortæller næstformand i sektoren Joan Lindskov.

"Vi ved, at rigtig mange kommuner har udfordringer med at rekruttere kvalificerede dagplejere, og derfor skal der sættes ind. Dagplejen er et unikt tilbud for de mindste børn, og det skal italesættes over for forældre og kommuner," siger Joan Lindskov. 

Én af de kommuner som for alvor er blevet opmærksom på rekrutteringsudfordringerne er Odense. Her går man lige nu og overvejer at oprette en særlig praktikant-ordning for at få ledige til at vælge dagpleje-faget, oplyser rådmand Susanne Crawley Larsen.

Praktikantordning skal skaffe nye kolleger

”Vi har i øjeblikket en udfordring med at rekruttere nok dagplejere, og derfor er det vigtigt at få folks øjne op for, hvad jobbet indebærer. Ét af de forslag, der er i spil for at gøre dagplejen mere synlig for jobsøgende, er en praktikantordning i samarbejde med jobcenteret,” siger Susanne Crawley Larsen.

Også i Odsherred, som ellers ikke har problemer med rekrutteringen, har man for nyligt haft svært ved at få nok ansøgere til en stilling, fortæller dagplejeleder Anette Haudal.

”Traditionelt har vi ikke haft problemer med at få nok kvalificerede ansøgere. Men vi er godt klar over, at vi skal blive ved med at gøre en indsats for også i fremtiden at kunne rekruttere nok dagplejere, da vi har en stor gruppe, som går på pension inden for de næste 10 år,” siger Anette Haudal.

Hun tilføjer, at den kommunale dagpleje i Odsherred har et godt ry og derfor får mange uopfordrede ansøgninger og ansøgninger fra både pædagoger og akademikere.

Akademiker blev dagplejer

Én af de højtuddannede ansøgere, der for nyligt skiftede til den kommunale dagpleje, er 35-årige Sisse Jensen. Hun er oprindeligt uddannet cand.mag. i filosofi og har tidligere arbejdet som fundraiser på et teater. I første omgang faldt hun for jobbet som dagplejer, blandt andet fordi hun på den måde havde mulighed for at gå hjemme med sit eget barn indtil børnehavealderen. Men selv om datteren lige om lidt starter i børnehave, er Sisse Jensen blevet så glad for jobbet, at hun ønsker at fortsætte.

”Nogle vil måske undre sig over, at jeg vælger et ufaglært job, som er dårligere betalt, når jeg nu har en lang uddannelse. Men for mig er det at være dagplejer bare så meningsfuldt og vigtigt. Der sker så meget fra et barn starter i dagpleje, hvor det knap nok kan kravle, og til det skal videre i børnehave. Den udvikling kan jeg være med til at påvirke,” forklarer Sisse Jensen.

Hun har derfor ikke tænkt sig at stoppe med at være dagplejer lige foreløbigt.

”Det, jeg især faldt over ved jobopslaget, var at der var gode udviklingsmuligheder, at jeg kunne stå for det nære omsorgsarbejde og skabe et trygt miljø med mulighed for selv at forme min hverdag. Eksempelvis har jeg mulighed for at fordybe mig i emner som natur og motorik. Jobbet har helt sikkert levet op til alle mine forventninger,” tilføjer dagplejeren.

Vil du vide mere om det at være dagplejer, så klik dig ind på dagplejen.dk.

Ni års fald i antal dagplejere

De seneste ni år er der sket næsten en halvering af antallet af dagplejere på landsplan. Fra 2010 til 2019 er antallet nemlig faldet med 45 procent eller 7.939 personer.

I samme periode er børnetallet for 0-2-årige faldet med fem procent.

Kilde: KRL og Danmarks Statistik

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev