Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: Fritidstilbud er nøglen til fællesskabet

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Fritidstilbud bør tænkes ind i integrationsindsatsen og indsatsen for at bryde negativ social arv.

Annonce

Danske fritidstilbud byder på meget andet end pasning af børn, skriver sektorformand Mogens Bech Madsen. Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

De fleste etnisk danske børn deltager i fællesskabet i fritidshjem og SFO. Det gælder imidlertid ikke for børn med etnisk minoritetsbaggrund. Det viser en ny undersøgelse, FOA har fået foretaget.

Læs også: Se seje jyske børn springe i iskold sø

Vi ved ikke, hvorfor nogle familier vælger fritidstilbuddene fra, men vi ved, at det, der samlet set kendetegner familier, hvis børn er udenfor fællesskabet i fritidstilbuddene, er lav indkomst, lavt uddannelsesniveau og familier, hvor moderen har en svag tilknytning til arbejdsmarkedet.

FOA er ikke fortaler for, at børn med etnisk minoritetsbaggrund skal tvinges i fritidstilbud. Men vi vil gerne opfordre skolerne til at fortælle alle forældre, at danske fritidstilbud byder på meget andet end pasning af deres børn.

Forældre med etnisk minoritetsbaggrund skal vide, at deres børns leg med dansktalende børn giver dem mulighed for at klare sig meget bedre både fagligt og socialt i skolen. Og alle forældre skal vide, at legen med andre børn i fritidstilbud udgør et trygt fællesskab, fordi det pædagogiske personale hjælper børnene til at lære at løse konflikter, inkludere hinanden og lege sammen på tværs af sociale skel.

Læs også: 8 gode råd til en tryg overgang

Fripladser i fritidstilbud kommer først og fremmest enlige forsørgere til gode. Kommunerne er derfor nødt til at skrue prisen ned, hvis flere børn fra lavindkomstfamilier skal inkluderes i fællesskabet i fritidstilbuddene. Egenbetalingen bør højest være 30 procent af udgifterne og bør ses som en del af kommunernes integrationsindsats og indsatsen for at bryde negativ socialarv.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies