Annonce

Karin Jette Jeppesen og hendes tidligere tillidsrepræsentant med armene over hinandens skuldre.

Tema: Arbejdsskade

Karin fik 440.000 kroner efter arbejdsskade, fyring og løntjek


Sygehjælper Karin Jette Jeppesen blev opsagt, da hun for anden gang sygemeldte sig med stress på grund af en akut arbejdsskade. Med FOAs hjælp har hun fået næsten en halv million kroner som plaster på såret.

Annonce

Karin Jette Jeppesen (th.) har gennem et fire års langt sagsforløb fået hjælp og støtte af sin tidligere tillidsrepræsentant, Inger Juel Pedersen (tv.). Jørgen True

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

En september nat i 2014 bliver livet vendt op og ned for sygehjælper Karin Jette Jeppesen. Hvad, der skulle have været et fredeligt sommerhusophold med en kollega og en beboer med autisme, ender i et mareridt, da beboeren får et udadreagerende anfald.

”Han gik amok og ødelagde alt, hvad der var i huset. Vi kunne vælge mellem at få glas og sten i hovedet eller flygte,” siger Karin Jette Jeppesen.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Mens de tilkalder politiet ude fra vejen, kan de høre, hvordan det baldrer videre inde fra sommerhuset. Efter den voldsomme oplevelse bliver Karin Jette Jeppesen sygemeldt på grund af stress. Hun får psykologhjælp fra sin arbejdsplads, solistboet Bispegården, der hører under botilbuddet Else Hus.

Opsagt i to omgange

Seks måneder inde i sin sygdomsperiode bliver Karin Jette Jeppesen påtænkt opsagt. Med FOA Roskildes hjælp lykkes det at lave en aftale med Region Sjælland om, at opsigelsen trækkes tilbage, og Karin vender en måned senere tilbage i jobbet på deltid. I stedet for solistboet i Lejre skal hun arbejde i døgntilbuddet Else Hus i Karlslunde. Her kender hun ikke til arbejdsgangene, og da hun døjer med svækket hukommelse efter episoden, har hun svært ved at følge med.

”Jeg var nok ikke helt klar, men jeg ville jo gerne i gang med at arbejde og tænke på noget andet,” siger Karin Jette Jeppesen, der plejede at elske sit arbejde.

Hun føler sig ikke velkommen af sine nye kolleger, og flere af dem fortæller, at de fra ledelsen har fået besked på at holde øje med hendes effektivitet. Efter to måneder sygemelder hun sig, hvorpå hun modtager en fyreseddel, som Region Sjælland denne gang står ved.

”Jeg var så langt nede i forvejen, at jeg dårlig nok kunne komme længere ned,” siger hun.

Den tidligere tillidsrepræsentant på Else Hus, Inger Juel Pedersen, opfordrer Karin Jette Jeppesen til at køre en arbejdsskadesag og afskedigelsessag med hjælp fra FOA Roskilde. Gennem hele sagsforløbet, der tager fire år, står Inger Juel Pedersen ved hendes side.

”Hvis jeg ikke havde haft Inger, så ved jeg ikke, hvad jeg havde gjort,” siger Karin Jette Jeppesen.

Undervejs i forløbet undersøger FOA Roskilde Karin Jette Jeppesens løn. Da de finder fejl i tillæg og overarbejde, beslutter de sig for at tjekke lønnen for arbejdspladsens samtlige FOA-medlemmer. Det resulterer i en samlet efterbetaling på en million kroner, hvor Karin Jette Jeppesen får 240.000 kroner.

Desuden får hun en arbejdsskadeerstatning og godtgørelse for usaglig opsigelse. Disse sager slutter i januar 2019 og bringer hendes samlede beløb op på 440.000 kroner.

”Jeg er bare glad for, at det er overstået, og jeg ikke skal tænke på det mere,” siger Karin Jette Jeppesen.

Læs også: Birthe faldt over en wire til et juletræ: Nu får hun millionerstatning

Else Hus ønsker ikke at kommentere på en personalesag, meddeler forstander Jette Funch Kofoed.

”Ved uforudsete hændelser, som påvirker medarbejdernes arbejdsevne, tilbyder vi krisehjælp både akut og på længere sigt for at støtte og hjælpe medarbejderen tilbage på arbejde,” skriver Jette Funch i en mail til Fagbladet FOA.

Vejen til godtgørelse

2006

September: Karin Jette Jeppesen starter som vikar på Else Hus og bliver året efter fastansat.

2014

September: Karin tager med en kollega og en beboer i sommerhus, hvor beboeren får et voldsomt anfald. Karin sygemelder sig på grund af stress som følge af episoden.

2015

Marts: Karin påtænkes opsagt efter længerevarende sygdom.
April: Opsigelsen trækkes tilbage, og Karin vender delvist tilbage til arbejdet.
Juni: Karin sygemelder sig igen og bliver opsagt. Sammen med FOA Roskilde og tillidsrepræsentant Inger Juel Pedersen kører Karin Jette Jeppesen en arbejdsskadesag og en afskedigelsessag. Det udvikler sig til, at FOA også undersøger hendes løn.

2019

Januar: Karin får 240.000 kroner i efterbetaling, 126.000 kroner i arbejdsskadeerstatning for pådraget psykiske men samt 74.000 kroner i godtgørelse for usaglig opsigelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev