Annonce

Fatma Karakan leger aktivitetslege med børnene

Leg og motion: Sådan får børnene pulsen op


De flyver ud i rummet eller tager på zoofari. I Børnehuset Æblehaven i Randers leger børnene sig til masser af bevægelse og røde kinder med lege- og motionskonceptet Action Kids.

Annonce

Action Kids er udviklet til børn i alderen tre til seks år. Det er sjovt, nemt at gå til og indeholder meget læring, siger pædagogmedhælper Fatma Karakan, som her er i aktion med børn fra rød og grøn stue. Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

Fire piger og fire drenge står stille og forventningsfulde i Æblehavens lille motionsrum. De skal på en fantasitur ud i rummet sammen med pædagogmedhjælper Fatma Karakan. Hun sætter cd’en med lydfilen til rumrejsen i afspilleren, introsangen toner ud i rummet, og børnene begynder straks at danse og hoppe.

“Så snart I hører et stjerneskud, kaster I jer ned,” lyder beskeden fra fortællerstemmen.

Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine 'særlige indsigter'

Med Fatma Karakan i spidsen for løjerne bliver det til mange ture ned i den bløde madras og op igen. Dernæst følger en række test inden afgang med rumfartøjet. Børnene svinger armene rundt, klapper, lægger sig ned på ryggen og cykler med benene, inden den sidste test, hvor de skal ned på knæ og hoppe op i luften ti gange.

Fatma Karakan leger aktivitetslege med børnene
Lege- og motionskonceptet Action Kids skal motivere børnehavebørn til at være mere fysisk aktive. Det er bygget op om historiefortælling, musik, motion og store plancher med tegninger. Niels Åge Skovbo
Fatma Karakan leger aktivitetslege med børnene
Der findes foreløbig tre cd’er: På bondegården, På rumfart og På zoofari. De indeholder musik, lydeffekter og instruktionsspeak, som guider børnene igennem aktiviteterne. Den voksne deltager aktivt. Niels Åge Skovbo

Udviklende koncept

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Lege- og motionskonceptet Action Kids, som Børnehuset Æblehaven har brugt siden efteråret 2018, er en succes blandt børnene, oplever Fatma Karakan. Cirka en gang om ugen hopper og danser de til lydfilen, og det sker også, at børnene selv spørger, om de ikke skal lege Action Kids.

“De synes, det er sjovt at tage ud i rummet eller besøge bondegården. Det giver børnene en naturlig lyst til at bevæge sig. Undervejs i historien er der forskellige opgaver, de skal udføre. Her kommer fantasien i spil, og de kan selv være med til at udvikle spillet. På rumrejsen skal de for eksempel bygge rumskibet, mens de på bondegården skal malke køer og fodre kyllinger,” fortæller Fatma Karakan.

Hun oplever også, at Action Kids gør børnene bedre til at udtrykke sig.

“Nogle børn, som tidligere holdt sig meget tilbage, er blevet mere udadvendte på en ‘se-mig-agtig’ måde. Børnene bliver også bedre til at mærke sig selv. Tilbage på stuen er de mere rolige, når de har brugt deres krop, og de kan bedre koncentrere sig,” siger hun.

Portræt af Fatma Karakan
Fatma Karakan er 32 år og har en uddannelse som handelsøkonom. I dag arbejder hun som pædagogmedhjælper i Børnehuset Æblehaven i Randers. Niels Åge Skovbo

Fatma hopper også

Fordi der er en fortællerstemme, der instruerer børnene, kan Fatma Karakan fokusere på at være en god rollemodel, som lever sig ind i bevægelserne og legen.

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

Hun og børnene jubler med hænderne over hovedet, da fortællerstemmen siger, at alle test er klaret, og det omsider er blevet tid til afgang.

“Op på tæerne, tag de ting du skal have med – ti gange,” instruerer stemmen.

Fatma Karakan og børnene tager tingene, mens de i kor tæller til ti. Så skal alle igennem security og stå med armene ud til siden.

“Klar til afgang. 10, 9, 8 ... Vi er i rummet. Svæv rundt til musikken.”

Hele turen tager cirka 25 minutter inklusive et par pauser undervejs, hvor børnene tanker op med en tår vand.

Action Kids

Action Kids bliver uddelt gratis til alle landets kommuner i 2019. Det kan desuden afspilles fra actionkids.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev