Annonce

ældre dame med VR-briller

Tema: Fremtidens arbejdsmarked

Virtuel reality-briller bringer 94-årig på tur i parken


Teknologiske løsninger afhjælper personalet på Plejecentret Broparken med tunge plejeopgaver, og de ældres hverdag bliver sjovere. Som her hvor 94-årige Jytte Christensen nyder de grønne træer.

Annonce

“Jamen altså, alle de cyklister. De skyder altid genvej gennem parken,” siger 94-årige Jytte Christensen til demenskoordinator Jette Larsen (tv.) og aktivitetsmedarbejder Cecilie Nielsen, mens hun ser verden igennem sin virtual reality-brille. Jørgen True

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

“Se de grønne træer her. De er så skønne,” siger Jytte Christensen.

Hun er 94 år, og fysisk befinder hun sig i sin stue på Plejecentret Broparken i Rødovre – i ly for regnen, der siler ned udenfor.

Læs også: 'Roberta' tager skraldet og giver sosu'erne bedre tid til omsorg

Men det ser hun ikke. Et par virtual reality-briller har nemlig tryllet hendes omgivelser om til en solskinsdag i den park, hvor hun så tit har gået tur. Ved siden af sig har hun aktivitetsmedarbejder Cecilie Nielsen, som følger med på en iPad.

“Man kan aldrig bare placere brillerne på en beboer og så gå sin vej. En del af oplevelsen er, at vi taler om det, de ser,” siger Cecilie Nielsen.

Forsøgsplejehjem

Læs også: 4 bud på fremtidens arbejdsmarked

Det er demenskoordinator Jette Larsen, der sammen med Rødovre Kommune har været rundt og filme de steder, som de fleste af beboerne kender. Virtual reality-brillerne er en del af et projekt, hvor kommunen gerne vil implementere mere teknologi, der kan skabe værdi for borgerne. Jette Larsen er med til at foreslå nye, teknologiske løsninger, og Plejecentret Broparken agerer forsøgsplejehjem.

“Vi har ikke råd til at sige nej til teknologi i fremtiden. Vi skal passe flere for de samme penge, og det kan teknologien hjælpe os med,” siger Jette Larsen.

Værdige robotter

Plejecentret har også en robot, der kan indstilles til at give beboerne mad i det tempo, de ønsker. Der er også senge, der kan vende beboerne om natten, så de ikke skal vækkes af personalet. Og for nylig har de modtaget cykler, hvor beboerne motiveres til at træde i pedalerne ved at se en film, som afspilles, så længe de cykler.

Læs også: Ny teknologi på jobbet: Sådan blev skepsis til begejstring

Alle tiltagene er populære blandt både de ældre og personalet, selvom social- og sundhedshjælper Bente Nørfelt har overvejet, om de ældre ville finde teknologien uværdig.

“Det viste sig, at de faktisk synes det modsatte. Det er ikke så privat at få hjælp af en maskine, og man skal ikke sidde og vente på for eksempel at komme på toilettet,” siger hun.

Teknologien vil hjælpe os

Læs også: Se, hvordan corona-koncert skaber livsglæde på plejehjem i en svær tid

De tre kolleger er enige om, at fremtiden byder på flere teknologiske muligheder, og de mener ikke, at der er noget at frygte.

“Det er fantastisk for os som personale, fordi vi får mere tid til at være sammen med de ældre, når teknologien frigør os fra de tunge plejeopgaver,” siger demenskoordinator Jette Larsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev