Annonce

Robot og kvinde

Tema: Fremtidens arbejdsmarked

4 bud på fremtidens arbejdsmarked

Fremtidsforsker: “De nye tabere bliver dem, der ikke kan lide forandring.”

Annonce

Fremtiden kan byde på store forandringer for arbejdsmarkedet. Jørgen True / Grafik: FOA Medier

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

Det er svært at spå om fremtiden, men der er nogle, som lever af at gøre forsøget.

Det gælder for eksempel fremtidsforsker Mette Sillesen, der er indehaver af firmaet Mette Sillesen. Hun mener blandt andet, at strukturforandringer i organisationer og kommuner vil blive endnu mere udtalte, og at arbejdsopgaverne vil forandre sig.

Læs også: Ny teknologi på jobbet: Sådan blev skepsis til begejstring

“Det kan siges så hårdt, at de nye tabere bliver dem, der ikke kan lide forandring. Det er et vilkår at holde sig opdateret og konstant udvikle sine kompetencer,” siger Mette Sillesen.

Men faktisk mener mere end hvert tredje FOA-medlem ikke, at de får den uddannelse og de kurser, de har brug for i deres arbejde.

Mette Sillesen pointerer, at der kommer en tid, hvor arbejdsgiverne vil blive mere opmærksomme på, hvor vigtig efteruddannelse er. Men selve måden at gøre det på vil forandre sig.

“Der bliver fokus på, at det skal være sjovt. Det bliver via spil-interaktion og i det hele taget mere praktisk, end vi ser i dag. Det vil blive en mere integreret del af de ansattes hverdag med løbende efteruddannelse,” siger fremtidsforskeren.

1. Teknologien breder sig

Såkaldt ‘påsat teknologi’ vil i fremtiden registrere, hvor en ansat bevæger sig hen. Længere ud i fremtiden vil en chip kunne afsløre detaljer om borgerne, så man let kan aflæse, om de har spist deres piller. Kilde: Fremtidsforsker Mette Sillesen, firmaet Mette Sillesen.

2. Popstars-generationen

Den nye generation på arbejdsmarkedet er mere følsom end de tidligere. De forventer mere sparring fra deres ledere og er nemmere at slå af pinden. De bliver kaldt ‘generation Popstars’, fordi de ser sig selv som nogen, der er lidt på scenen altid – også når de går på arbejde. Til gengælder de gode til teknologi og spontanitet. De behøver ikke faste rutiner og vil ikke have langtidsplanlægning. De vil gøre op med en fast tilrettelagt arbejdsuge. Kilde: Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria.

3. Mindre registrering

Læs også: Tre offentligt ansatte: Sådan ser vi fremtidens arbejdsliv

Den øgede brug af teknologi vil betyde mere overvågning af både borger og ansat, men også mindre registrering, fordi data automatisk vil blive indsamlet. Kilde: Fremtidsforsker Mette Sillesen, firmaet Mette Sillesen.

4. Lederne længere væk

Ledelsen bevæger sig længere væk fra de ansatte, fordi man slår flere enheder sammen under samme leder. Man gør det for at få flere varme hænder, men konsekvensen er, at lederne mangler i det daglige. Kilde: Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev