Annonce

Robot samler skrald på plejehjem

Tema: Fremtidens arbejdsmarked

'Roberta' tager skraldet og giver sosu'erne bedre tid til omsorg

På plejecentret Engparken i Brande sørger en robot for at køre affaldet væk. Det har givet sosu-hjælper Hanne Normann Andersen og hendes kolleger mere tid til kerneopgaven: Omsorgen for beboerne.

Annonce

Hanne Normann Andersen blev hurtigt gode venner med sin nye kollega, robotten ‘Roberta’, som fjerner skraldet og dermed frigiver tid til omsorg og nærvær for beboerne. Jørgen True

Af Marlene Grøftehauge
Journalist

Annonce

“Nå, Carl, sidder du lige og får dig et par jordbær?” 

Læs også: Tre offentligt ansatte: Sådan ser vi fremtidens arbejdsliv

Social- og sundhedshjælper Hanne Normann Andersen lægger en hånd på Carl Nørgaards skulder. Den ældre mand er beboer på plejecentret Engparken i Brande, hvor han sidder i et af de lyse fællesrum sammen med Hanne.

“Vi har spillet kort. Sådan noget er jo fantastisk at have tid til. Det er også fint at kunne gå en tur,” siger Hanne Normann Andersen, der har arbejdet på Engparken siden 2005.

Bag den erfarne social- og sundhedshjælper står robotten ‘Roberta’, som har frigjort tid til kerneopgaven i Hanne Normann Andersen og hendes kollegers dagligdag.

Læs også: 4 bud på fremtidens arbejdsmarked

Roberta er bygget som en skraldevogn med metalgitter hele vejen rundt, og den siger ‘her kommer jeg’, når den kører rundt på afdelingerne og henter skraldeposer. Derefter tager den selv elevatoren ned i stueetagen og triller hen til hovedindgangen. Herfra sørger pedellen for at tømme indholdet i de store containere udenfor.

De skulle lige se robotten an, men nu sidder nogle af dem ligefrem og snakker med robotten, når den kommer kørende.

Plejehjemsleder Ruth Juhl Jensen

Sparer tid, skridt og løft

Robertas entré på Engparken sparer plejepersonalet for 48 minutters affaldshåndtering i løbet af en vagt, hvor seks medarbejdere ellers en til to gange skulle transportere sække hen til en affaldscontainer i den modsatte ende af plejehjemmet. Desuden er det slut med lugtgener, fordi robotten fjerner affaldet meget oftere, end plejepersonalet kunne afse tid til.

Læs også: Virtuel reality-briller bringer 94-årig på tur i parken

“De gange, vi har haft omgangssyge, har vi virkelig kunnet mærke, at lugten ikke var så slem, som før vi fik Roberta,” fortæller Hanne Normann Andersen og rynker på næsten for at illustrere, hvor ram lugten kunne være.

Personligt kan hun også mærke, at hendes ryg har fået det bedre, fordi hun sparer løft og skridt i løbet af en vagt. Faktisk har Hanne Normann Andersen svært ved at se nogen ulemper med den nye robotteknologi. Hun håber bare at få mere ud af Roberta i fremtiden – for eksempel til at kunne hente bleer eller mad.

Testpiloter

Medarbejderne på Engparken Plejecenter i Brande har været testpiloter i et stort innovationsprojekt i Ikast-Brande Kommune. 

Formålet har været at afprøve robotteknologi forud for byggeriet af et helt nyåbnet plejecenter i Ikast. Her har man tænkt teknologien ind i arkitekturen, arbejdsgangene og trivslen for beboere og personale.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev