Annonce

tre FOA-medlemmer

Tema: Fremtidens arbejdsmarked

Tre offentligt ansatte: Sådan ser vi fremtidens arbejdsliv

Af Sophie Holland
Journalist

Arbejdsmarkedet er i stor forandring. Her giver en dagplejer, en sosu-assistent, og en pædagog deres bud på, hvordan deres arbejde kommer til at ændre sig i fremtiden.

Annonce

Lene Friis, dagplejer (tv.), Margit Petersen, sosu-assistent (mf.), Tina Paarup, pædagog (th.). Jørgen True / Grafik: FOA Medier

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

Rettet 24.05.2019

Vi har talt med tre ansatte inden for FOAs områder om, hvad de tror fremtidens arbejdsmarked kommer til at byde på - både hvad de ser som den største udfordring, og hvad de ser som den største mulighed. 

Lene Friis, dagplejer

Lene Friis, dagplejer
Lene Friis er 42 år og dagplejer i Guldborgsund Kommune. Jørgen True

Uddannelse og flere kolleger 

- Hvad ser du som den største udfordring i dit arbejdsliv i fremtiden?

Læs også: 4 bud på fremtidens arbejdsmarked

"Vi har mange dagplejere i vores gruppe, som er oppe i årene. Det ser jeg to udfordringer ved. Jeg er bange for, at vi ikke kan drifte, fordi vi ikke tiltrækker nok til faget. For det andet betyder seniorordningen, at man kan sige nej tak til gæstebørn, når man runder 58 år."

"Jeg er fortaler for, at man gør noget, så de ældre på arbejdsmarkedet kan holde til at blive, og vi har jo bestemt også brug for dem. Men det er et problem, når der skal afvikles sygdom, ferier og kurser."

- Hvad ser du som den største mulighed i dit arbejdsliv i fremtiden?

"Jeg vil gerne tage den pædagogiske assistentuddannelse. Jeg tøver kun på grund af økonomi. Jeg elsker at få ny viden, og jeg suger alle kurser til mig."

"Jeg er stolt af at være en del af de vigtigste år i et barns liv, og jeg er vild med, at jeg selv kan tilrettelægge min hverdag. Folk synes, at en 48-timers arbejdsuge er lang, men jeg har ingen transport til og fra jobbet, og jeg får 60 procent i fradrag af min løn."

Margit Petersen, sosu-assistent

Margit Petersen, sosu-assistent
Margit Petersen er 47 år. Hun er sosu-assistent og tillidsrepræsentant i hjemmeplejen i Fredericia Kommune. Jørgen True

Svært at rekruttere faglærte

- Hvad ser du som den største udfordring i dit arbejdsliv i fremtiden?

"I Fredericia Kommunes hjemmepleje er vi pressede af storborgertilgang, og allerede nu har vi svært ved at rekruttere faglært personale. Løsningen er, at vi i nær fremtid begynder at bruge ufaglært arbejdskraft i plejen."

Læs også: Virtuel reality-briller bringer 94-årig på tur i parken

"Det betyder, at flere hårde og tunge plejeopgaver hviler på de faglærte, fordi de ufaglærte ikke kan håndtere dem. På sigt håber jeg, at vi får mulighed for at tilbyde de ufaglærte en uddannelsesaftale, så de kan uddanne sig inden for social- og sundhedsområdet."

- Hvad ser du som den største mulighed i dit arbejdsliv i fremtiden?

"Vi får flere og flere komplicerede og krævende opgaver, og det kan være en udfordring, men jeg ser det også som en god mulighed for at udvikle mig fagligt. Vi assistenter overtager en del opgaver fra sygeplejerskerne. Samtidig betyder det, at hjælperne får flere af vores opgaver, så de også får flere faglige udfordringer."

Tina Paarup, pædagog

Tina Paarup, pædagog
Tina Paarup er 50 år og pædagog på Amager Fælled Skole. Jørgen True

Flere pædagoger i folkeskolen

- Hvad ser du som den største udfordring i dit arbejdsliv i fremtiden?

Læs også: 'Roberta' tager skraldet og giver sosu'erne bedre tid til omsorg

"Folkeskolen rummer mange børn, som kæmper, hvor de før i tiden kunne støttes andre steder eller på andre måder. Vi er to pædagoger ansat til 450 børn i indskolingen, og derfor bliver den pædagogiske støtte sporadisk. Det er også vigtigt, at vores fokus ikke er på undervisningen. Den del skal lærerne tage sig af. Jeg mener, at pædagoger i folkeskolen er enormt vigtige, men der bør ansættes flere af os."

- Hvad ser du som den største mulighed i dit arbejdsliv i fremtiden?

"Mit håb er, at man satser på uddannelse, så vi får mere viden om at begå os i folkeskolen. Jeg kommer fra specialområdet, og derfor er jeg nok bedre klædt på end andre, men det ligger ikke i den almindelige pædagoguddannelse. Efteruddannelse er vigtigt, så jeg håber, at skolerne på et tidspunkt får mulighed for at prioritere det."


Rettet 24.05.2019: I citatet stod "60 procent af min løn er skattefri". Det er ændret til "60 procent i fradrag af min løn".

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies