Annonce

Henrik Wilstrup og Dorthe Jønsson (th) på madkursus

Flere køkkenansatte på madkurser


Køkkenansatte har stor glæde af kurser, hvor de – ud over inspiration til nye retter – får et netværk blandt fagfæller.

Annonce

Henrik Wilstrup og Dorthe Jønsson (th.), der begge er køkkenmedarbejdere i hver sit daginstitutionskøkken i Hillerød Kommune, har stor glæde af at være på madkursus sammen.  Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Flere og flere kommuner sender køkkenmedarbejdere i daginstitutioner på kurser, så de kan få opdateret deres viden om mad til børn og danne netværk med de andre kursister. Det siger kulinarisk rådgiver Kristina Thinggaard, Københavns Madhus.

“For et par år siden var der ingen interesse, men nu har vi adskillige kurser og oplæg hvert år for kommuner udenfor København – senest Hillerød,” siger hun.

Lærer kolleger at kende

Ifølge områdeleder i Hillerød Kommune Pia Andersen har det været et stærkt ønske for køkkenmedarbejderne at komme på kursus sammen, og det er for nylig lykkes at finde penge til det.

Læs også: Køkkenmedarbejder: Det skal jeg prøve på mandag

“De udtrykte netop ønske om at komme på et kursus, hvor de lærer kolleger fra andre institutioner at kende. Det gør det lettere at kontakte hinanden efterfølgende, når der er spørgsmål eller problemer, de gerne vil vende med andre,” siger hun.

Hverdagen er vigtigst

“Sparring om arbejdet er vigtigt for den faglige udvikling,” siger cand.psych. Johan Simonsen Abildgaard, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs også: Klumme: Madhuset er vigtigere end Noma

Han ved fra undersøgelser, hvor meget det betyder at have et godt samarbejde med de kolleger, man omgiver sig med i hverdagen. De kan sagtens være fra andre faggrupper.

“Men der er også behov for at kunne hente inspiration og vende problemstillinger med kolleger inden for samme fagområde. Det er afgørende for ens psykiske arbejdsmiljø at have nogle at kunne gå til, hvis man har problemer eller spørgsmål,” siger han.

Flertallet står alene i køkkenet

Kost- og Servicesektoren i FOA har over 500 medlemmer, der laver mad til børn i daginstitutioner. De fleste af dem er eneansvarlige for maden.
Kilde: Kost- og Servicesektoren i FOA

Tilskud til kurser

Institutioner, der sender køkkenansatte på AMU-kurser eller specialtilpassede kurser hos blandt andre Københavns Madhus, kan få dækket en del af udgifterne via Kompetencefonden.
Kilde: denkommunalekompetencefond.dk

Mad til børn

Ifølge Fødevarestyrelsen kræver det særlig viden at lave mad til børn, så man sikrer, at de udvikler sunde spisevaner.
Læs mere: altomkost.dk

4 måltider får børn serveret i institutionen – morgenmad, frokost og et mellemmåltid formiddag og eftermiddag. Der skal helst ikke gå mere end 2-3 timer, mellem børnene spiser.
Kilde: Fødevarestyrelsen 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev