Annonce

Personale og beboer der ryger kigger på sprinklere på Funder Plejecenter

Plejecenter indfører mobile sprinklere til rygerne


På Funder Plejecenter i Østjylland har man anskaffet mobile sprinklere til rygere, som ikke er i stand til at reagere, hvis de taber en cigaret eller glød. 

Annonce

Der er også sprinkleranlæg i loftet i Knud Erik Jensens lejlighed, men den mobile sprinkler virker hurtigere, hvis uheldet er ude, forklarer Tina Happel (tv.) og Susanne Poulsen.  Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

76-årige Knud Erik Jensen sidder i sin kørestol og nyder en smøg. Han ryger godt 20 om dagen. Det foregår altid inde i hans egen lejlighed på Funder Plejecenter i Silkeborg. 

De seneste år har der været flere brande med dødelig udgang på danske plejecentre som følge af rygning. 

Læs også: Plejecentre skal brandsikres bedre

Det er også blevet bemærket på det østjyske plejecenter, hvor man har anskaffet mobile sprinklere til to rygere, som ikke selv er i stand til at reagere, hvis de taber en cigaret eller en glød. 

Sprinkleren sprøjter en tæt tåge af vand ud, hvis anlægget registrerer røg, og rumtemperaturen stiger. Den har installeret en alarm, som sender beskeden videre til de ansattes telefoner.

Giver tryghed

Susanne Poulsen, der er leder af skærmet enhed og dagtilbud, fremhæver den tryghed, som anlæggene giver. 

“Nok mere for rygernes pårørende end for de ældre selv, der nok ikke helt forstår problematikken. Sprinklerne er også en stor tryghed for de naboer, som bor lige ved siden af. Og for os ansatte,” siger hun. 

Sprinklerne er placeret lige ved siden af de steder, hvor de to rygere plejer at sidde og ryge. De blev installeret for tre år siden, men har endnu ikke været i brug.

Gode rygevaner

Funder Plejecenter med 31 beboere, heraf fem rygere, har taget forskellige forholdsregler for at sikre mod brand som følge af rygning. Blandt andet ved at tale med rygerne om gode vaner. 

“Vi beder dem om ikke at ryge om natten. Kan de ikke lade være, siger vi til dem, at det er tilladt at kalde på en nattevagt, som kan komme og holde øje. Vi indskærper, at det er forbudt at ryge i sengen. Det forstår de godt,” siger Tina Happel, der er social- og sundhedshjælper og arbejdsmiljørepræsentant.

Hun tilføjer, at rygerne også kan have rygerforklæder på, hvis det er nødvendigt. 

Læs også: Efter dødsbrand: Krav om røgalarmer på plejehjem

“Har de aske på tøjet, kan det være en indikator på, at de ikke har helt styr på rygningen, og så kan et forklæde være en god foranstaltning.” 

Den mobile sprinkler kan sprøjte otte en halv liter vand ud i minuttet. Beholderen har vand til 15 minutter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev