Annonce

Brændte vinduer på Fartsøhthus Plejecenter

Plejecentre skal brandsikres bedre


Efter dødsbrand på plejehjem med tre ofre indskærper minister, at kommunerne nu skal stramme op på sikkerheden.

Annonce

I august 2018 opstod der brand på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro. Tre personer døde som følge af branden. Arkiv/Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

Ældre skal være trygge i deres plejeboliger. Også når det gælder brandsikkerhed. Men en tragisk ulykke på Farsøhthus Plejecenter i Allingåbro, der i august sidste år kostede tre ældre livet, viste, at det ikke altid er tilfældet. 

Og ikke nok med det. Branden i Allingåbro viste også, at nogle kommuner endnu ikke har reageret på den opfordring til at få styr på sikkerheden, som de i 2015 modtog fra den daværende bygnings- og boligminister. 

Læs også: Plejecenter indfører mobile sprinklere til rygerne

Derfor har den nuværende, Ole Birk Olesen (LA) bedt sit ministerium om at undersøge, hvordan det står til med brandsikkerheden i pleje- og ældreboliger i alle danske kommuner. Og i et brev til alle landets kommuner indskærper han, at han forventer, at alle kommuner tager ‘sagen alvorligt’.

34

ældre er omkommet i brande på plejehjem siden 2014.

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Flere sprinkleranlæg

Farsøhthus Plejecenter hører under Norddjurs Kommune, som efter branden har haft et konsulentfirma til at se på plejeboliger og bosteder for handicappede, fortæller sundheds- og omsorgschef Søs Fuglsang. 

Læs også: Sosu-hjælper efter dødsbrand: Jeg bliver mindet om branden hver dag

“Der skal installeres sprinkleranlæg i de bygninger, hvor de ikke allerede findes. Vi har desuden indskærpet, at brandinstruktion af de ansatte skal dokumenteres, så man altid kan se, hvem der har deltaget, og hvem der mangler, så vi kan få fulgt op. Når den endelige rapport fra konsulentfirmaet foreligger, vil byrådspolitikerne beslutte, om der skal yderligere tiltag til,” siger hun. 

Kommuner, som allerede har svaret ministeriet, har næsten alle plejeboliger, der ikke lever op til kravene. De skal som minimum leve op til de brandkrav, der var gældende ved den seneste byggetilladelse.

Jo ældre jo farligere

Mennesker over 66 år har fire gange så stor risiko for at dø i en brand som yngre. Således havde en væsentlig del af de 61 personer, der omkom på grund af brand i danske boliger i 2017, begrænset bevægelighed på grund af alder eller sygdom. Syv af dødsbrandene fandt sted på plejehjem og beskyttede boliger. Rygning i sengen er en hyppig brandårsag.


Kilde: Beredskabsstyrelsen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev