Annonce

kvinde kigger ud af vindue

Tema: Stress

Forsker: Pressede ledere presser de ansatte


Flertallet af FOAs stressramte medlemmer har ikke talt med lederen inden deres sygemelding. Pres på lederen fra forvaltningen rammer de ansatte, mener forsker.

Annonce

22 procent talte slet ikke med nogen, inden de sygemeldte sig med stress, viser FOAs medlemsundersøgelse. Kjekol

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Hvert femte FOA-medlem har måttet trække stikket og sygemelde sig på grund af stress. Blandt dem, der har været sygemeldt med stress, har kun hver tredje talt med lederen inden sygemeldingen. Hver femte har slet ikke talt med nogen. Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer.

Et problematisk forhold til lederen kan være en af grundene til, at nogen holder sig tilbage. En af deltagerne i FOAs undersøgelse skriver eksempelvis: 

”Jeg synes, det er problematisk, at det er lederen, der har sygesamtalerne, da arbejdsrelateret stress typisk opstår på grund af dårlig ledelse.”

Læs også: Lotte fik stress på job: Det var en kamp bare at få tøj på

En anden skriver:

”Jeg gjorde ledelsen opmærksom på den stress, vi dagligt var udsat for, men hun lyttede ikke. Vores oplevelser bliver konstant negligeret.”

Lukket kommunikation

Tanja Kirkegaard, som er ph.d. og stressforsker ved Aarhus Universitet, har sammen med organisationspsykolog Janne Skakons forsket i emnet. Ifølge dem er fjernledelse, nedskæringer og især pres fra forvaltningen en af grundene til manglende tillid mellem ledere og ansatte. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

”På grund af presset ovenfra bliver lederne lukkede i deres kommunikation over for medarbejderne og siger ’det er vilkårene at have det sådan, når man arbejder her’, fordi de ikke føler, de har andre handlemuligheder,” siger Tanja Kirkegaard.

Hun foreslår, at man samlet som kollegagruppe går til lederen, hvis der er stressproblemer på arbejdspladsen. På den måde kan det være svært for lederen at give privatlivet skylden.

Flest taler med familien

33 procent af de FOA-medlemmer, der har været sygemeldt med stress, talte med deres nærmeste leder op til sygemeldingen. 55 procent talte med familie og venner, 43 procent med kollegerne, 18 procent med deres tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant. 22 procent talte ikke med nogen. 

Kilde: FOA, 4.444 FOA-medlemmer har svaret på undersøgelsen, juni 2018. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev