Annonce

folketinget

Tema: Profit på velfærd

Flertal i Folketinget: Privatisering af velfærd må ikke spænde ben for ansattes ytringsfrihed


Privatansatte, som tager sig af udsatte børn og voksne, har dårligere mulighed for at ytre sig om svigt end kollegaerne i det offentlige. Det vil et flertal i Folketinget lave om.

Annonce

Når ældrepleje skifter hænder fra det offentlige til det private, bliver det sværere for de ansatte at stå frem med kritik. De er er nemlig underlagt en loyalitetsforpligtigelse til virksomheden, og det skal laves om, mener et flertal i Folketinget. Christoffer Regild

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Et flertal uden om regeringen mener, at privatansatte, der tager sig af udsatte børn og syge ældre, skal have bedre mulighed for at ytre sig. Det viser en rundringning, som Fagbladet FOA har lavet blandt Folketingets partier. 

I dag har ansatte i private virksomheder, der løser velfærdsopgaver udliciteret af det offentlige, ikke samme mulighed for at stå frem med kritik af arbejdspladsen. I det private vejer loyalitetspligten til virksomheden tungt. Står du frem med kritik, risikerer du derfor en fyring. 

“Som reglerne er nu, prioriterer man konkurrencehensynet over borgernes ve og vel. Det vil jeg have lavet om,” siger Kirsten Normann, kommunal- og sundhedsordfører for SF.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Hun har haft forskellige ministre i samråd om problemstillingen. Senest efter Fagbladet FOA kunne fortælle, at 34 ud af 35 af de bo- og opholdssteder, for udsatte børn og voksne, der siden 2014 er lukket ned på grund af svigt og rod i økonomien, var private.

"Vilkårene er forskellige i udgangspunktet, og det mener jeg ikke, at de skal være. Vi vil rigtigt gerne have meget mere transparens i forhold til de opgaver, som private firmaer løser for den offentlige sektor på velfærdsområderne," siger Kirsten Normann

Med 'transparens' henviser Kirsten Normann til, at de private virksomheder ikke er underlagt offentlighedsloven. Socialtilsynet har derfor i flere tilfælde givet afslag på at udlevere oplysninger om virksomhedernes økonomi. Det betyder, at det ikke er muligt at se, hvor mange skattekroner der ender i ejernes lommer i stedet for at gå til velfærd til borgerne.

Ytringsfrihed er afgørende 

I 2016 besluttede Justitsministeriet, at de ønskede "at styrke oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed," skrev daværende justitsminister Søren Pind (V). Derfor udgav ministeriet en revideret vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, der fortæller, hvordan de offentligt ansatte kan ytre sig kritisk om forhold på jobbet. 

Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan

“Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at blandt andet sygeplejersker, lærere og fængselsbetjente deler deres viden i den offentlige debat,” udtalte Søren Pind dengang.

Men i takt med at flere velfærdsopgaver udliciteres til private virksomheder, bliver det imidlertid sværere for de ansatte her at dele deres viden, hvis de støder på kritisable forhold. 

Mere transparens

Hos Dansk Folkeparti påpeger retsordfører Peter Kofoed, at der i løbet af 2018 har været konkurser af privat ældrepleje og flere alvorlige sager om svigt af sårbare børn og unge på private bosteder.

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

”Når man udliciterer, er der jo i forvejen en række krav til service og andet, hvorfor jeg ikke kan se noget til hinder for, at man stiller lignende krav, hvad angår ytringsfrihed og transparens. Borgeren skal jo ikke opleve en ringere service, blot fordi opgaven løses af en privat velfærdsvirksomhed,” skriver Peter Kofod Poulsen (DF) til Fagbladet FOA.

Personalet ved hvor skoen trykker

På spørgsmålet, om det er Socialdemokratiets holdning, at privatansatte, der arbejder med velfærd på det offentliges regning, skal have den samme udstrakte ytringsfrihed som kollegerne i det offentlige, svarer kommunalordfører Magnus Heunicke: “Ja det er det.”

Han uddyber:

Læs også: Så landede regeringens lønløfte: Her er aftalen, der giver milliarder til offentligt ansatte

“Det er jo personalet, der ved, hvor skoen trykker. Derfor er det afgørende i den demokratiske debat, at de også har mulighed for at komme med deres synspunkter, deres erfaringer og deres oplevelser. Så det er en reel problemstilling, der bliver rejst her,” siger Magnus Heunicke.

Han pointerer, at det er et komplekst område, hvor der er flere forskellige former for lovgivning inde over. Han understreger derfor, at der er behov for en undersøgelse af, hvordan man i praksis kan arbejde mod partiets målsætning.

Hensynet til borgeren skal veje tungest

Hos Enhedslisten slår Finn Sørensen det fast, at det klart er partiets holdning, at privatansatte, der tager sig af udsatte borgere på det offentliges regning, skal have den samme ytringsfrihed, som kollegerne i det offentlige.

“Det er forfærdeligt at tænke på, at medarbejderne i de virksomheder ikke har de samme rettigheder til at påpege fejl og mangler i omsorgen af de borgere, som virksomheden har fået ansvaret for. Vi skal huske, at de ansatte tager sig af mennesker, der er udsatte, og som ofte ikke har nogen til at forsvare sig,” siger Finn Sørensen, kommunalordfører for Enhedslisten.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Han påpeger, at virksomhederne løser en opgave på samfundets vegne.

“Derfor skal der selvfølgelig være de samme krav til dem. Vi har i forvejen haft en del sager, hvor man har anbragt udsatte børn og unge, hvor der er gået profit tænkning i det på bekostning af borgernes velfærd,” siger Finn Sørensen.

Udlicitering må ikke skabe mindre åbenhed

Hos Alternativet påpeger Torsten Gejl, ordfører på social- og beskæftigelsesområdet, at udlicitering ikke må betyde, at offentligheden får ringere mulighed for at følge med i, hvordan deres penge bliver brugt - og hvordan borgerne bliver behandlet.

“Jeg mener ikke, at udlicitering skal blive en undskyldning for at skabe mindre åbenhed. Jeg synes, at det måtte være et krav til private virksomheder, at hvis de vil have penge for at udføre en opgave for det offentlige, så må de underlægge sig de samme krav om gennemsigtighed." 

Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning

Han mener, at de privatansatte, der løser kernevelfærdsopgaver for det offentlige, også bør have en vejledning for deres ytringsfrihed.

“Jeg mener, at der bør udarbejdes sådan en lignende vejledning om ytringsfrihed for privatansatte, der tager sig af udsatte borgere på det offentliges regning,” siger Torsten Gejl.

Klar til at se på lovgivningen

Hos Radikale Venstre mener de også, at privatansatte skal have bedre mulighed for at stå frem i offentligheden med kritik, hvis de eksempelvis støder på svigt af udsatte borgere. 

"Radikale Venstre synes, det er vigtigt, at alle – uanset om de er privatansat eller offentligt ansat – kan råbe op, hvis de oplever, at der er problemer på deres arbejdsplads," skriver Lotte Rod, børne- og retsordfører i det Radikale Venstre i et svar til Fagbladet FOA. 

Hun fortæller, at de i partiet er klar til at se på lovgivningen.

"Så hvis der er behov for at se på gennemsigtigheden og ytringsfriheden i de private velfærdsvirksomheder, som tager sig af flere kernevelfærdsopgaver i kommunerne, er vi klar til det," skriver Lotte Rod.

Tavshed fra regeringspartierne

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de tre regeringspartier Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Hos Venstre oplyser pressetjenesten, at de har forhørt sig hos ordførerne.

Læs også: Efter tragiske hændelser lukker bosted: ”Vi kan ikke længere løfte opgaven”

“Der er ikke rigtig nogen, der har den rette indsigt i emnet, og som kan udtale sig,” oplyser Venstres pressetjeneste.

Hos Liberal Alliance henviser de til socialordfører Laura Lindahl, der oplyser, at hun ikke har tid til at vende tilbage på Fagbladet FOAs interviewforespørgsel. 

På trods af flere rykkere og mere end en uges svartid, har Det Konservative Folkeparti undladt at vende tilbage på Fagbladet FOAs interviewforespørgsel inden deadline. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev