Annonce

Patient i hospitalseng

FOA: Patienter betaler prisen for fyringer på pressede hospitaler


Der er lagt op til fyringer på hospitaler på Sjælland og i hovedstaden. Hvis du bliver ramt, skal du kontakte din tillidsrepræsentant og lokalafdeling, oplyser FOA.

Annonce

Når der tilsammen nedlægges 595 hospitalsstillinger, vil det påvirke kvaliteten i behandlingen. Taberne er de ansatte, der må løbe endnu hurtigere og patienterne, der må affinde sig med dårligere behandling, påpeger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Store it-projekter, dyr sygehusmedicin og flere syge patienter er nogle af årsagerne til, at man i Region Sjælland nu fyrer 317 ansatte og nedlægger ubesatte stillinger svarende til 278 årsværk. 

Læs også: Ansat om massefyring: Kolleger bryder jævnligt sammen

Regionen bekræfter i en mail til Fagbladet FOA, at fyringerne vil berøre en række FOA-faggrupper, blandt andet social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere, portører og serviceassistenter.

Hos FOA er Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren, bekymret. For kvaliteten på flere af de sjællandske hospitaler er under pres. Det pres øges nu med nedlæggelsen af de i alt 595 årsværk.

Læs også: Fyret: Kend dine rettigheder

“Når man i forvejen har kvalitetsproblemer, og man fyrer det faglige personale, der skal sikre kvaliteten, så kan det ikke undgås, at behandlingen bliver påvirket,” siger Torben Hollmann.  

Risikoen for fejl øges

Han er nervøs for, at det øgede arbejdspres vil resultere i flere fejl.

Læs også: 7 ud af 10 FOA-medlemmer mangler indflydelse på weekendvagter

“Fyringerne betyder, at det resterende personale skal løbe endnu hurtigere for at løse de måltal, som regionerne har fået af regeringen. Jo mere travlt, man har, des flere utilsigtede hændelser sker der. Det betaler patienterne prisen for,” siger Torben Hollmann.

I en mail fra Region Sjælland erkender administrerende direktør Per Bennetsen, at fyringerne vil gå ud over behandlingen. Han skriver, at det er klart, “at sådanne reduktioner ikke kan undgå at gå ud over den service, som patienterne vil opleve.” 

Sådan håndterer du en fyring

I Region Sjælland vil de ansatte, der bliver ramt af en fyring, modtage en såkaldt høringsskrivelse, hvor der står, at man påtænker at opsige dem. Modtager man skrivelsen, kan man få en samtale med sin leder.

“Jeg vil anbefale, at man tager sin tillidsrepræsentant med til denne samtale. Derudover skal man tage kontakt til sin lokalafdeling for at høre, hvad der er af muligheder, efter man er blevet opsagt,” siger Asbjørn Andersen, chefkonsulent i FOA Overenskomst.

Læs også: Under fem procent får anerkendt psykiske arbejdsskader

Han fortæller, at der er mulighed for at få et nyt job i regionen, hvis man bliver ramt af den kommende massefyring.

“Hvis folk bliver opsagt, indgår de i en jobbank. Her har de fortrinsret, når der opstår ledige stillinger. Der er en personaleomsætning på mellem 1.500 og 2.000 om året, så muligheden for at få et nyt job er stor. Det er ikke for, at man skal læne sig tilbage og sige, ‘det går sgu nok’. Men vi har altså en mulighed til at sikre folk en fortsat ansættelse,” siger chefkonsulent Asbjørn Andersen.

Region H: Vi fyrer 67

Mens de største fyringer sker i Region Sjælland, vil der også blive fyret folk på hospitaler Region Hovedstaden. Det skriver regionens pressetjeneste i en mail til Fagbladet FOA:

Læs også: Kvinder får sjældent anerkendt arbejdsskader

“Region Hovedstaden har flere penge i år, end vi havde sidste år, men de dækker alligevel ikke vores udgifter. Derfor er hospitalerne blevet bedt om at omprioritere der, hvor de kan. Der skal således spares nogle steder for at dække udgifter andre steder. Den aktuelle vurdering er, at 67 medarbejdere enten er blevet eller bliver afskediget som følge af omprioriteringerne.” 

I mailen står der, at hovedstadsregionen har en årlig personaleomsætning på 5.000.

Læs også: Privat plejefirma erkender underbetaling

“Så vi har gode muligheder for at tilbyde medarbejdere omplacering, hvis de står overfor en afskedigelse,” står der videre i mailen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev