Annonce

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

3,5 år efter konkurs: 77 FOA-medlemmer venter på millioner

Nu får de tidligere Kærkommen-ansatte snart afklaring, når det til november bliver afgjort i landsretten, hvem der skal betale lønkravet på 12 millioner.

Annonce

Ove Villadsen var ansat hos det private plejefirma Kærkommen i fem år frem til den 20. marts 2015, hvor firmaet gik konkurs. Han har stadig ikke fået sine løn.  Johnny Frederiksen

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

Minderne vælter ind over 48-årige Ove Villadsen, mens han kigger ind ad vinduerne på den sorte bygning i Nørresundby, der tidligere husede det private plejefirma Kærkommen. Her mødte han ind dagligt og arbejdede som serviceassistent fra 2010 frem til den 20. marts 2015, hvor plejefirmaet gik konkurs.  

3,5 år efter konkursen mangler Ove stadig at få udbetalt løn svarende til omkring 50.000 kroner. Og det er penge, som han stadig kigger langt efter.

Læs også: Ove i klemme i konkurs-tovtrækkeri

 “Jeg må indrømme, at der er bitre følelser. Når man går på arbejde hver dag, så regner man også med, at man får løn udbetalt for det. Det er uacceptabelt. Jeg tror slet ikke, at de tænker over, at det er mennesker, de har med at gøre,” siger Ove Villadsen.

På vegne af Ove Villadsen og 76 andre FOA-medlemmer sagsøger FOA både Lønmodtagernes Garantifond og de to kommuner, Hjørring og Aalborg, fordi ingen af parterne vil tage ansvar for at udbetale lønkravet fra de 77 medlemmer på næsten 12 millioner kroner.

En lang og kompliceret sag

Men Ove og de andre FOA-medlemmer kan snart se frem til en afklaring efter den lange ventetid. Tirsdag var sidste retsdag i Vestre Landsret i Viborg, hvor parterne afsluttede det juridiske slagsmål med de afsluttende bemærkninger, inden der afsiges dom den 23. november.

Læs også: Konkursramt? Sådan hjælper FOA

 Ifølge FOAs advokat, Mumme Thing, er det helt utraditionelt, at FOA har været nødsaget til at sagsøge både Lønmodtagernes Garantifond og de to kommuner.  

“Det principielle i denne sag er, om Lønmodtagernes Garantifond kan have ret i, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse fra Kærkommen til de to kommuner, og om betingelserne for, at det er en virksomhedsoverdragelse, er opfyldt. Derfor er det en lang og kompliceret sag,” siger han.

Virksomhedsoverdragelse har fordele og ulemper

Er der tale om virksomhedsoverdragelse, så skal de to kommuner betale lønkravet på 12 millioner til de 77 FOA-medlemmer. Hvis der ikke er tale om virksomhedsoverdragelse, så er det Lønmodtagernes Garantifond, der skal dække lønkravet.

Vil FOA så helst have, at der er tale om virksomhedsoverdragelse eller ej? Der er gode argumenter for begge dele for FOAs medlemmer, mener Mumme Thing.  

“Fordelen ved en virksomhedsoverdragelse er, at medlemmerne er bedre stillet, fordi de får deres anciennitet med, og de er i et uafbrudt ansættelsesforhold. Bagsiden er, at kommunerne fremover nok ikke vil ansætte tidligere medarbejdere fra en konkurs, fordi de så vil hænge på et lønkrav. Det vil gøre det svært for medlemmerne at blive ansat et nyt sted,” siger han.

Læs også: Konkurs efterlader ansatte uden løn

Nyt lovforslag efter konkurs

Men Ove og de andre FOA-medlemmer har ikke kæmpet forgæves. Kærkommens konkurs og de økonomiske konsekvenser, det havde for medarbejderne, har ført til, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i foråret fremsatte et nyt lovforslag om at sikre lønmodtagerne mod konkurser.

”Det nye lovforslag vil sikre lønmodtagerne. I en fremtidig lignende situation, kan Lønmodtagernes Garantifond betale lønmodtagerne i første omgang, og derefter føre en sag om virksomhedsoverdragelse overfor modparterne,” siger Mumme Thing.

Fokus var på borgerne  

Fagbladet FOA har kontaktet de sagsøgte parter for at få en kommentar. Leif Serup, direktør for Sundhed-, Ældre- og Handikapområdet i Hjørring Kommune nægter, at der skulle være tale om en virksomhedsoverdragelse efter Kærkommens konkurs.

“Det er med meget kort varsel i marts 2015, at vi bliver bedt om at overtage plejen hos de 600 borgere, som var hos Kærkommen. Vores fokus i den sammenhæng var at sikre, at ingen af borgerne kom til at lide nød. Det var et hektisk forløb over tre-fire dage,” siger han.

Læs også: Konkursramt plejefirma efterlader millionregning

Ifølge Leif Serup havde Hjørring Kommune et ønske om, at der skulle nye private leverandører til at overtage plejen fra det konkursramte Kærkommen, og fra politisk hold blev der truffet en hurtig beslutning om at genudbyde. Han er ked af, at den verserende sag er gået ud over så mange mennesker.

“Det er fuldstændigt urimeligt, at de tidligere ansatte stadig ikke har fået deres løn. Derfor hæfter jeg mig også ved, at der er en lovændring på vej, der sikrer lønmodtagerne,” siger han. 
  

Kærkommen-ansatte får deres penge

I en mail til Fagbladet FOA skriver Lønmodtagernes Garantifond, at alle tidligere ansatte i plejefirmaet Kærkommen kommer til at få de penge, de mangler.

”Hvis der er lønmodtagere, som på grund af virksomhedsoverdragelse ikke kan få penge fra Lønmodtagernes Garantifond, vil de i stedet skulle have pengene fra Aalborg og Hjørring kommune.”

Lønmodtagernes Garantifond uddyber i mailen:

”Vi er opmærksomme på, at de medarbejdere, der endnu ikke har fået løn, står i en vanskelig situation. Når der er tale om en virksomhedsoverdragelse, har Lønmodtagernes Garantifond dog ikke juridisk mulighed for at dække den manglende løn.”

Aalborg Kommune mener ikke, at de kan udtale sig om sagen, før der falder dom i landsretten. 

Vælger den tabende part at anke sagen til Højesteret, vil afgørelsen blive udskudt, indtil Højesteret har taget stilling til den.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev