Annonce

Sundheds- og ældreminister Ellen Thrane Nørby

Tema: Vold i psykiatrien

FOA: Regeringen svigter løfte om flere sengepladser til psykisk syge

Fagfolk og patientorganisationer føler sig vildledt af sundhedsministers løfte om 50 nye senge til psykisk syge danskere.

Annonce

Psykiatrien får alligevel ikke de 50 nye sengepladser, som psykiatriens parter opfattede, at Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) havde lovet dem. FOA mener, at ministeren har vildledt patienter og fagfolk i sagen. Flemming Leitorp

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Til et møde mellem sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og patientorganisationer og fagfolk, blev psykiatrien lovet 50 nye sengepladser. Det fortæller Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, der selv deltog i mødet.
 

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Men en mail fra Sundhedsministeriet til Ugeskrift for Læger viser nu, at der ikke er tale om, at der kommer flere nye senge til – i stedet bliver 50 gamle senge opkvalificeret til såkaldte intensive sengepladser.
 
”Der bliver ikke 50 sengepladser mere. Der bliver ca. 50 af den nye type intensive sengepladser,” oplyser ministeriet til Ugeskriftet.dk.
 

FOA: Ikke i orden

Formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann er stærkt forundret over ministeriet udmelding.
 

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

“Vi har siddet på det møde med samtlige af psykiatriens organisationer, hvor vi hele vejen rundt om bordet roste ministerens udmelding om, at der ville komme 50 nye sengepladser. Her burde ministeren have korrekset os, og sagt, ‘der kommer ikke 50 nye senge’, men det gjorde hun ikke,” siger han.
 
Torben Hollmann er vred over, at ministeren ikke dengang gjorde parterne klart, at der var tale om en opkvalificering af eksisterende sengepladser.
 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

“Vi satte os sammen med ministeren og hendes embedsfolk, fordi vi rent faktisk gerne vil gøre en forskel for samfundets svageste, og så sidder de og leger tal leg. Det, synes jeg, ikke er i orden,” siger Torben Hollmann.
 

Læger: Ministeren oplyste os ikke om misforståelse

Også lægerne fra Dansk Psykiatrisk Selskab har tidligere været ude at rose Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og regeringen.
 

Læs også: Knivdræbt på alenevagt på bosted: Der var fri adgang til knive

Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, påpeger, at de rosende ord er faldet på et forkert grundlag.
 
”Jeg troede først, at der var tale om nye sengepladser, og Dansk Psykiatrisk Selskab har været ude at rose regeringens psykiatriudspil. Vi er dybt skuffede og fortsat svært bekymrede på de syge patienters vegne. Jeg tror, at vi er mange, der føler os ført bag lyset. Vi har alle taget for givet, ud fra regeringens udsagn, at der kom 50 nye senge i psykiatrien, og at der var øremærket 100 mio. kroner til os. Det her udspil kommer ikke til at batte noget som helst for vores sygeste patienter,” siger Gitte Ahle til Ugeskriftet.dk. 
 

Patienterne betaler prisen

Også patienternes egen interesseorganisation SIND troede, at ministeren ville oprettet 50 nye senge til det eksplosivt voksende antal psykisk syge patienter.
 

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

“Vi har alle sammen forstået det, som om der ville komme 50 nye senge. Jeg troede derfor først Dansk Psykiatrisk Selskab havde misforstået noget, da de meldte ud, at det ikke var tilfældet. Men det har de ikke. Jeg har spurgt i ministeriet, og jeg har fået bekræftet, at der ikke kommer nye senge,” siger Knud Kristensen, formand for SIND, der varetager interesserne for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.
 

Flere senge, tak

Fra 2010 til 2016 er antallet af almene psykiatriske sengepladser faldet fra 2.648 til 2.426, viser tal, som Fagbladet FOA tidligere har fået aktindsigt i fra de fem regioner. I samme periode er antallet af patienter i psykiatrien vokset eksplosivt.
 
Hos Dansk Psykiatrisk Selskab vurderer formand Gitte Ahle, at psykiatrien mangler mellem 400-500 senge. Den vurdering er Torben Hollmann enig i.
 

Læs også: Knivoverfald gav Bjørg PTSD: Jeg bliver aldrig den samme igen

“Der er behov for flere sengepladser. Her lægger vi os op ad vurderingen fra Dansk Psykiatrisk Selskab,” siger han, og understreger, at sengepladser alene ikke løser psykiatriens problemer. 
 

Læs også: Private bosteder dominerer markedet for anbragte børn

“Man bliver også nødt til at tage fat i Socialpsykiatrien, for det viser sig, at der hver dag ligger 65 færdigbehandlede patienter på hospitalerne, som ikke kan udskrives, fordi kommunerne ikke har en plads på et bosted klar,” siger Torben Hollmann og henviser til tal fra Sundheds- og Ældreministeriet.
 

Minister: Der oprettes nye senge

Fagbladet FOA ville gerne have svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby på, om hun har lovet 50 nye sengepladser til hendes møde med psykiatriens parter. Vi spurgte derfor ministen om:
 

- Har ministeren lovet 50 nye sengepladser, eller har psykiatriens parter samstemmende misforstået ministerens udmelding til mødet?

I en mail fra sine pressefolk sender Ellen Trane Nørby følgende svar:

”Med psykiatriplanen løfter vi psykiatrien med mere end 2,1 milliarder kroner ekstra – det skal selvsagt give flere senge og mere kapacitet i psykiatrien, for det er der behov for. Med økonomiaftalen for 2019 fik regionenerne 200 millioner kroner, som allerede nu er på vej ud til patienter og medarbejdere i psykiatrien, herunder til flere senge, og dertil kommer yderligere flere senge til behandling af spiseforstyrrelser. Hvad det eksakte antal ekstra senge bliver, er derfor ikke endeligt afklaret. Derudover har regeringen afsat 100 millioner kroner årligt til intensive indsatser. Der skal oprettes nye intensive sengeafdelinger, der placeres i ‘hjertet’ af psykiatrien og derfor implementeres som opgradering af eksisterende, så vi sikrer en bedre behandling og kan undgå, at patienter indlægges igen og igen. Derudover indfører vi en færdigbehandlingstakst, så de 65 senge, der hele sidste år var optaget af færdigbehandlede patienter, kan frigøres, så de kan bruges til indlæggelser af syge. De mange initiativer ændrer ikke ved, at regionerne derudover skal leve op til deres driftsherreansvar og sikre den rette kapacitet, herunder de ekstra senge, som de har fået penge til,” skriver ministeren gennem sine pressefolk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev