Annonce

Dame i bil

Tema: Natarbejde

5 råd til en bedre nattevagt og søvn

Har du også svært ved at kæmpe dig gennem en lang nat på jobbet? Læs guidens fem gode råd, som vil gøre din nattevagt lettere at komme igennem.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Maia Stengaard er vild med at arbejde om natten, men hun får sjældent sovet nok. ”Jeg sover i sjatter. Jeg får aldrig seks-otte timer i streg i de uger, jeg har arbejde.” Thomas Arnbo

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Natarbejde er forbundet med øget risiko for en række alvorlige sygdomme. Blandt andet brystkræft og Alzheimers. Det hænger sammen med, at folk med natarbejde ofte ikke får sovet nok. Derfor får du her fem gode råd til, hvordan du bedst kommer gennem din nattevagt og får en bedre søvn.

1. En god lur

Tag en lur én til to timer før nattevagten. Sørg for, at der er mørkt, hvor du sover, og at du ikke bliver forstyrret af lys og lyde.

Læs også: Natarbejdere går glip af lovpligtigt helbredstjek

2. Powernap
Hvis det er muligt, så er det en god idé at tage en powernap i løbet af din vagt. 20 til 30 minutters søvn eller hvile vil gøre dig godt.

3. Spis frugt og brød

Tænk over, hvad du spiser og drikker i løbet af din vagt. Din fordøjelse er langsommere om natten. Derfor har maven sværere ved at fordøje tung mad som kød og æg. Spis i stedet let mad som frugt, brød og syrnede mælkeprodukter.

Læs også: Sosu med natarbejde: Jeg er vild med friheden

4. Spar på kaffen
Undgå koffein tre til fire timer, før din vagt slutter. Så har du lettere ved at sove, når du kommer hjem.

5. På hovedet i seng

Læg dig til at sove hurtigst muligt, når du kommer hjem fra din nattevagt. Sov mindst fire timer. Gerne seks til syv timer, som er anbefalet.

Kilder: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA, vpt.dk og teamarbejdsliv.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev