Annonce

Sosu-assistent sidder i en bil med computer på nattevagt

Tema: Natarbejde

Natarbejdere går glip af lovpligtigt helbredstjek

Folk, der arbejder om natten, har ret til et helbredstjek. En rundringning til landets største FOA-arbejdspladser viser dog, at en del ansatte er usikre på, om deres arbejdsplads tilbyder det.

Annonce

For social- og sundhedsassistent Maia Stengaard er det en livsstil at arbejde om natten, selvom hun godt ved, at det går ud over hendes søvn. Hun overvejer at få foretaget et helbredstjek for at være sikker på, at helbredet kan holde til det. Thomas Arnbo

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Natarbejdere har større risiko for at få sygdomme som brystkræft, Alzheimers, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, viser flere tidligere undersøgelser ifølge Arbejdstilsynet. For at forebygge det, er det lovpligtigt, at arbejdsgiver tilbyder gratis helbredstjek til ansatte med natarbejde. 

Alligevel svarer 7 ud af 25 fællestillidsrepræsentanter på landets største døgnarbejdspladser med FOA-medlemmer i en rundringning, at de og deres natarbejdende kolleger ikke har fået tilbudt helbredstjek.

Vil informere bedre om tilbud

Nogle af arbejdspladserne bekræfter det, mens andre henviser til, at tilbuddet er omtalt på intranettet, eller at medarbejderne må have glemt, at de har fået tilbudt det. Flere erkender dog også, at arbejdspladsen kan blive bedre til at gøre opmærksom på tilbuddet.

Læs også: 5 råd til en bedre nattevagt og søvn

Det gælder for eksempel Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor arbejdsmiljøleder Henrik Ravn siger: 

“Alle burde egentlig vide, at der er mulighed for det. Om det er en forglemmelse fra ens leder, eller om man selv har glemt, at man har fået det fortalt, ved jeg ikke. Men vi må gøre lidt ekstra for, at alle bliver gjort opmærksom på det.” 

På Regionshospitalet i Randers har de ansatte ikke fået tilbudt et helbredstjek. Arbejdsmiljøkonsulent Maria Gaden Bjerre mener, at det skyldes manglende fokus fra både medarbejdere og lederes side.

“Medarbejderne efterspørger det ikke. Men vi skal selvfølgelig tilbyde det. Der er ingen undskyldning,” siger hun. Nogle arbejdspladser henviser til, at det er medarbejderne selv, der takker nej til helbredstjekket.

Læs også: Sosu med natarbejde: Jeg er vild med friheden

“De får det tilbudt. Der er bare ingen, der tager imod det,” siger Jørgen Hornebo, gruppeleder i Københavns Kommunes hjemmepleje. Det overrasker ikke Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

“Jeg tror, at vi er mange, der er bange for, at et helbredstjek ville vise noget, vi ikke vil høre. Selvom helbredstjekkene er anonymiserede, er mange måske også bange for, at arbejdsgiveren får at vide, hvis man fejler noget,” siger hun.

Ny kampagne fra Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet har i juni 2018 igangsat en kampagne, der skal oplyse om konsekvenser ved natarbejde samt kravet om at få et gratis helbredstjek. 

Når Arbejdstilsynet er ude på kontrolbesøg på døgnarbejdspladser, vil de efterlade oplysende pjecer. Arbejdstilsynet oplyser, at formålet desuden er at kontrollere, om arbejdsgiverne overholder de gældende regler om helbredskontrol ved natarbejde.

Sådan gjorde vi

Fagbladet FOA har talt med fællestillidsrepræsentanter på 25 af de største døgnarbejdspladser, hvor der arbejder FOA-medlemmer. Det er blandt andet hospitaler, arbejdspladser i psykiatrien, hjemmeplejergrupper, beredskabet og transportarbejdspladser. Af de 25 har ansatte på de 7 ifølge fællestillidsrepræsentanterne ikke ikke fået tilbudt helbredstjekket. Nogle af arbejdspladserne bekræfter, at tilbuddet ikke er blevet givet, mens flertallet henviser til, at medarbejderne for eksempel har fået oplysning om tilbuddet på intranettet.


I undersøgelsen har disse arbejdspladser deltaget: 

AUH Midtbyen, hjemmeplejen i Rødovre, hjemmeplejen i Vanløse, Brønshøj og Husum, Roskilde Sygehus, hjemmeplejen i Ballerup, Hedelund Ældrecenter/Solgården, Risskov AUH, Psykiatrisk Center Sct. Hans, Hovedstadens Beredskab, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hjemmeplejen Vesterbro, Kongens Enghave og Valby, Psykiatrisk Center Glostrup, hjemmeplejen i Høje-Taastrup, hjemmeplejen Albertslund, rengøringspersonalet på Glostrup Hospital, Centralsygehuset i Næstved, hjemmeplejen Gentofte, Regionshospitalet i Randers, Hvidovre Hospital, Birkebjergcenteret i Næstved, portørpersonale på Bispebjerg Hospital, hjemmeplejen Ringsted, Aarhus Sporveje Busselskab, Regionshospitalet i Holstebro og hjemmeplejen i Grenaa.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev