Annonce

Mand kigger på mand, der spiller computer. Foto: Niels Åge Skovbo

E-sport skaber fællesskab på retspsykiatrisk afsnit


I retspsykiatrien på Risskov bliver computer-skydespil inddraget i rehabiliteringen af patienterne, og det fungerer godt.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Rasmus Poulsen i kælderen, hvor der dyrkes e-sport. En af patienterne, der møder op i kælderen hver gang er en mand i begyndelsen af 20’erne. Han har altid spillet meget computer og er god til det. Derfor er der i behandlingen lagt vægt på, at et af hans mål med spillet er at blive bedre til at kommunikere med de andre spillere. “Ved andre aktiviteter på afdelingen er det personalet, der lærer fra sig. I e-sport er det også mig, der giver,” siger patienten. Han er på afdelingen, fordi han har en anbringelsesdom, men ønsker ellers at være anonym. Niels Åge Skovbo

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hvide sedler er hængt op på gangene på afsnit R4 på psykiatrisk hospital, Risskov. Sedlerne gør opmærksom på, at der er e-sport i kælderen. Det er blevet en del af den rehabilitering, der tilbydes på afsnittet på lige fod med aktiviteter som stemmehøre-grupper og hockey.
 
På R4 har patienterne enten en anbringelsesdom eller en behandlingsdom, fordi de har begået kriminalitet i påvirket eller psykotisk tilstand. De er ofte indlagt længe.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Når patienterne mødes i kælderen spiller de ofte Counter-Strike, som er et skydespil. Spillerne kæmper med våben og har forskellige roller og skal løse opgaven som et hold. 

Computer som redskab

Og det har gjort timerne i kælderen til en effektiv rehabilitering. Det siger Rasmus Poulsen, der er social- og sundhedsassistent. Sammen med sin kollega Morten Trier, der er socialpædagog fandt de to på, at inddrage e-sport i behandlingen af patienterne.

“Vi har mange patienter, der isolerer sig ved at spille computer. Det gør det svært at yde en pædagogisk indsats over for dem, og det gav nogle trælse kampe. Det fik os til at tænke på, om vi kunne bruge computeren som redskab i behandlingen,” siger Rasmus Poulsen.

Fokus på det gode

De to kolleger præsenterede ideen for deres leder, der gav dem lov til at investere i udstyr.
I snart halvandet år har de været i gang, og det er en populær aktivitet for patienterne, som ellers ofte har svært ved at motivere sig til at gå i behandling.

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

“Det er patienter, som samfundet generelt har et negativt billede af. Derfor ville vi gerne have fokus på det, de er gode til,“ siger Morten Trier.

De spil, der er valgt i behandlingen, er spil, hvor man skal klare sig godt som hold, og hvor der er fokus på sammen at skabe point.

“Vi har oplevet, at de danner et socialt fællesskab, og at det skaber et andet syn på hinanden, at de har noget sammen. Det øger respekten og forståelsen for hinanden. Og når de tager ansvar for hinanden i spillet, tager de det med ovenpå i hverdagen,” siger Rasmus Poulsen.

Forbedrer kommunikationen

Mange af patienterne har vanskeligt ved at være sammen med andre i lang tid ad gangen. Ofte kan de kun være i spisestuen fem minutter ad gangen, inden de trækker sig ind på deres eget værelse, når de kommer til afdelingen. I kælderen bliver det for mange nemmere at kommunikere, når det foregår bag en skærm og med headset på. 

“De fleste patienter har ikke ressourcerne til at være sociale, fordi de måske har paranoia eller hører stemmer. Det er den kontakt, vi træner, og det er helt vildt, at de kan være sammen i otte timer,” siger Rasmus Poulsen.

For Rasmus Poulsen og Morten Trier har det øget deres arbejdsglæde at se, hvordan patienterne har gavn af tilbuddet, og de ønsker at udbrede deres viden og erfaringer til andre afdelinger.

“Jeg har ikke kunnet give dem et bedre tilbud i forhold til at møde dem i øjenhøjde. Det er nogle helt andre samtaler, vi har, fordi vi kommer væk fra den almindelige behandling og medicinering,” siger Rasmus Poulsen.

E-sport giver viden om god adfærd

Overlæge på retspsykiatrisk afdeling på Risskov Lisbeth Uhrskov bekræfter, at det giver mulighed for at påvirke patienterne i forhold til, hvad der er god social adfærd i sådan et spil. Samtidig giver det personalet et billede af, hvordan patienterne har det.

“Jeg kan læse i deres journaler bagefter, hvordan det er gået; om de har kunnet koncentrere sig, om de har forstået spillereglerne, og hvordan de har ageret. Det giver en fornemmelse af, hvor de er henne psykisk, socialt og funktionsmæssigt,” siger hun.

E-sport

E-sport står for ”Electronic Sport” og dækker over konkurrencer i computerspil. Aktiviteten finder sted via internettet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev