Annonce

Han kom til Danmark i 2019 og blev gift med en dansk mand, efter at de havde mødt hinanden i Elfenbenskysten. På den baggrund fik han i februar 2021 opholdstilladelse som ’familiesammenført’. Ægteskabet holdt indtil november 2022, hvor den danske mand ønskede skilsmisse. ”Jeg vidste godt, at jeg på grund af skilsmissen ikke længere levede op til de korrekte krav om tilknytning, Men jeg håbede jo, de ville behandle ansøgningen pænt, fordi jeg er i gang med noget, samfundet har brug for,” siger Stephane Fahue. I FOA påpeger fagpolitisk ordfører Helena Mikkelsen, at forbundet talrige gange har bedt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, Socialdemokratiet, om at lade uddannelse tælle på linje med beskæftigelse i vurderingen af opholdstilladelser.  ”Den her sag viser, hvorfor det er vigtigt. Det kan ikke passe, Stephane ikke kan blive her. Vi er så dårlige til få udlændinge til Danmark, men alt for gode til at sende dem ud,” siger Helena Mikkelsen og opfordrer regeringen til at reagere. Umiddelbart kan det dog have lange udsigter. ”Det er kun os i Moderaterne, der er interesseret i den løsning. Resten af regeringen er ikke,” siger Moderaternes udlændingeordfører Mohammad Rona.  Den udlægning bekræfter den socialdemokratiske udlændige- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek:  Stephane Fahue er i gang med at forberede sit farvel til Danmark. Han er således ved at sælge sin bil og opsige sit lejemål i Glostrup og sige farvel til sine nye kolleger og venner.  Og så lægger den regnskabsuddannede mand ikke skjul på, at han kommer til at savne faget, som han forelskede sig i efter et kort introforløb som ufaglært på et plejehjem ”Dengang troede jeg, de gamle ville være lidt skræmte, fordi jeg både var ny og mørk. Men de tog så godt imod mig, og efter to uger vidste jeg, at jeg ville uddanne mig,” siger Stephane Fahue. Derudover lægger han ikke skjul på, at Danmark også er et friere land at leve i: ”Som homoseksuel kan jeg gå på gaden her i landet. I Elfenbenskysten er det ikke velset at være homoseksuel. Det er måske ikke forbudt, men det strider mod kultur og religion. Man skal være meget diskret og forsigtig og risikerer let at blive anholdt af politiet.” Inderst inde håber han selvfølgelig, at beslutningen om at sende ham hjem bliver ændret. Og han klynger sig til holdkammeraternes opråb til regeringen: ”Stop nu det vanvid. Lad Stephane blive i Danmark.”

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Nu reagerer politikerne på Stephanes sag: ”Tudetosset at sende ham hjem”


Fra både højre og venstre side af Folketinget reageres der voldsomt mod hjemsendelsen af sosu-eleven Stephane Sahue.

Annonce

Flere politikere støtter nu Stephane Sahues ønske om at blive i Danmark og arbejde som social- og sundhedsassistent, når han er færdig med sin uddannelse. ”Det er helt åbenlyst forkert at behandle dygtige mennesker på den måde,” siger Fredensborgs socialdemokratiske borgmester således om sagen. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Uhensigtsmæssigt. Uforklarligt. Tudetosset.

Det er nogle af de udtryk, som politikere fra Christiansborg reagerer med på Fagbladet FOAs beretning om den 29-årige Stephane Sahue, der sendes hjem til Elfenbenskysten om mindre end to uger.

Han mangler kun 15 måneder af sin uddannelse til et fag, hvor der er stor efterspørgsel på arbejdskraft. Men efter en skilsmisse fra sin danske ægtefælle har både Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet afvist hans ønske om forlænget opholdstilladelse.

Sagen har vakt ekstra opmærksomhed, fordi SVM-regeringen sammen med radikale, konservative, SF og Liberal Alliance så sent som i onsdags understregede behovet for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til pleje- og sundhedssektoren.

Han vil faget og taler sproget

Det er blandt andet i det lys, den konservative udlændingeordfører Per Larsen reagerer på Stephanes sag:

”Det er helt uhensigtsmæssigt at sende ham hjem. Vi mangler arbejdskraft i den sektor, han taler sproget, han vil gerne Danmark, og han taler dansk. Vi skal selvfølgelig se på, om afgørelsen kan ændres. Alt andet er tudetosset,” siger Per Larsen og tilføjer:

”Det er ikke sikkert, det kan blive til noget nu. Men vi skal helt sikkert have styr på det her og må i første omgang bare håbe på ministerens velvilje.”

Hullet skal lukkes

Sagen handler også om, at uddannelse i modsætning til beskæftigelse ikke tæller med, når myndighederne behandler ansøgninger om opholdstilladelser.

Fagbladet FOA har beskrevet flere tilfælde, hvor social- og sundhedshjælpere fra tredje lande har undladt at uddanne sig til assistenter, fordi det kunne påvirke deres muligheder for at blive i Danmark.

De sager kender SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen også. Ligesom Per Larsen er hun ked af den konkrete sag og vil ligesom Per Larsen have lukket det hul.

”Uddannelse og beskæftigelse skal sidestilles. I det hele taget skal vi tage imod alle, der arbejder med eller uddanner sig til job i sundheds- og plejesektoren,” siger Kirsten Normann Andersen.

Allerede torsdag sagde Moderaternes udlændingeordfører Mohammad Rona til Fagbladet FOA, at det problem skal løses meget snart. Det støtter både Per Larsen og Kirsten Normann Andersen:

”Det hul skal lukkes,” fastslår den konservative ordfører.

Stephane Fahue er i gang med ssa-uddannelsen men skal sendes hjem til Elfenbenskysten
Eleverne på SOSU H i Hillerød slås for, at Stephane Sahue kan blive i Danmark – og de håber, at den offentlige omtale af sagen nytter noget:  ”Det har spiret et lille frø hos os, og vi er nu mere optimistiske end forleden,” siger Katja Larsen (nummer tre fra højre).  Fredag voksede sagen, da hovedpersonen blandt andre blev kontaktet af Ekstra Bladet og TV 2 Kosmopol. Jørgen True

Kommuner river sig i håret

Både Per Larsen og Kirsten Normann Andersen hæfter sig ved, at Fredensborg Kommune som arbejdsgiver i to år har betalt Stephane Sahues elevløn, fordi kommunen troede på ham og hans evner som social- og sundhedsassistent:

”Hvis kommunen mener det, skal vi jo ikke blokere for det,” siger Per Larsen.

”Kommunerne må rive sig i håret, når de oplever sådan en sag,” supplerer Kirsten Normann Andersen.

De vurderinger er Fredensborgs socialdemokratiske borgmester, Thomas Lykke Pedersen, enig i:

”Det er jo helt åbenlyst forkert at behandle dygtige mennesker, som passer deres uddannelse og bidrager til vores samfund, på denne måde. Det tænker jeg, kan gøres meget bedre”, siger borgmesteren til Fagbladet FOA.

Minister klar med lovændring

Og nu er der udsigt til, at der sker noget. Overfor Fagbladet FOA varsler udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek i hvert fald, at han er på vej med et lovforslag, der vil forhindre tilsvarende sager som den aktuelle. Det fremgår af den skriftlige kommentar, han har sendt til Fagbladet FOA:

”Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om en enkeltsag. Som den politiske aftale om udenlandsk arbejdskraft fra tidligere på ugen viser, så er regeringen optaget af at sikre flere hænder til vores ældrepleje og resten af sundhedssektoren,” meddeler Kaare Dybvad Bek og fortsætter:

"Herudover vil regeringen senere i år indføre en ny ordning, der skal give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som mister deres opholdsgrundlag, og som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, for eksempel inden for sundhedssektoren."


Ifølge ministeriet forventes det, at lovforslaget fremsættes i denne folketingssamling – det vil sige inden sommer. Og den nyhed er sagens hovedperson glad for.

”Det er superfint, at andre ikke skal opleve det samme som mig,” siger Stephane Sahue  velvidende at hans egen skæbne stadig er uvis:

”Men jeg håber stadig, der er muligt for mig at blive i Danmark,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev