Annonce

Mand går med klapvogn med barn i på sti med træer i siden.

FOA: Øremærket barsel til mænd er godt for ligestillingen


Danmark stemmer nej til det, men alligevel ser det ud til, at to måneders øremærket barsel til mænd bliver vedtaget i EU torsdag. God idé at fædre får mere barsel, mener FOA.

Annonce

Danmark stemmer nej til et forslag fra EU om to måneders øremærket barsel til mænd. Men det ser alligevel ud til at blive vedtaget, fordi der er flertal for det blandt de øvrige EU-lande. Foto: Colourbox

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) drager til møde for alle EU-landenes ministre for beskæftigelse og socialpolitik torsdag, er det for at stemme nej til et forslag om to måneders øremærket barsel til mænd, som blandt andet er på dagsordenen.
 
 
Trods den danske modstand står forslaget alligevel til at blive vedtaget af et flertal blandt de øvrige EU-lande. Og udsigten til to måneders øremærket barsel til mænd får en 'thumbs up' fra Joan Prahl, der er forbundssekretær og ligestillingsordfører i FOA.
 
”I FOA synes vi, det er en rigtig god ide, at fædrene også får del i barslen. Både fordi det er godt for fædrene at være sammen med deres børn og fordi, det kan være med til at løse nogle af de udfordringer i forhold til lavtløns- og ligelønsproblematikkerne, som FOA-medlemmerne har,” siger Joan Prahl til Fagbladet FOA.
 

Ja eller nej til forslag?

Hun understreger, at det endnu ikke står helt klart, hvordan det endelige forslag kommer til at se ud, og det er selvfølgelig afgørende for, om FOA kan nikke ja eller nej til det i sidste ende. 
 

Læs også: Heidi fyret under barsel

For selvom forslaget er til afstemning i EU torsdag, så skal det også lige gennem Parlamentet og vedtages der, før det endelige direktiv ser dagens lys. Hvis der kommer et direktiv om øremærket barsel til mænd, skal Danmark og de andre EU-lande indføre det. 
 
”Så der venter en rigtig lang proces forude om forslaget, og den kan godt medføre ændringer i forhold til indholdet, som det ser ud i dag. Så lad os se, hvad det ender med,” siger Joan Prahl.
 

Klar til mere øremærket barsel

Blandt FOAs medlemmer blev der i 2015 lavet en undersøgelse om holdningen til øremærket barsel til mænd, og af den fremgår det, at medlemmer under 40 år generelt synes, at det er en god ide med øremærket barsel til mænd, mens dem over 40 er forbeholdne.
 

Læs også: Se hvordan lønnen fordeler sig i OK18

”Det er i bund og grund et tegn på, at der er sket en generel holdningsændring, og det er godt, for det er jo ikke kun mor, der får et barn. Derfor er det glædeligt, at mændene vil tage en større del af det ansvar også. Samtidig vil det være med til at give mere ligestilling for FOAs medlemmer, og dermed også øge muligheden for at opnå ligeløn og løfte lavtlønsgrupperne,” siger Joan Prahl.
 

Danmark burde være foregangsland

Umiddelbart kan forslaget altså medføre gode ting for ligestillingen i Danmark, men alligevel er der en side af sagen, der ærgrer Joan Prahl.
 
”Det er selvfølgelig glædeligt, at der fra EU's side kommer et stærkt signal om, at man ønsker den her ligestilling. Men Danmark burde jo være et foregangsland, så det er kedeligt, at vi skal have det gennemført fra EU og ikke selv har været foregangsland på området," siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev