Annonce

Tema: OK18

Se hvordan lønnen fordeler sig i OK18


Overenskomstforhandlingerne endte med, at alle offentligt ansatte får en lønstigning. Derudover er der afsat ekstra penge til nogle særlige puljer. Her kan du se, hvordan lønrammen fordeler sig.

Annonce

Her kan du se fordelingen af midlerne i lønrammen. Nederst i artiklen kan du læse en uddybet forklaring. Grafik: May Buhr

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

"Mere i løn, løn, meget mere i løn," sang demonstranterne dag og nat foran Forligsinstitutionen i København, mens Dennis Kristensen og de andre forhandlere sad inde bag murene og forhandlede de offentligt ansattes overenskomster.

Og måske hjalp demonstranternes sang. I hvert fald endte arbejdsgivernes forhandlere med at imødekomme lønmodtagernes krav på en lønstigning. Forhandlerne blev enige om en lønramme på 8,1 procent. 

Herunder kan du læse, hvordan lønrammen fordeler sig.

Fordelingen af lønrammen på 8,1 procent på det kommunale område:

  • Generelle lønstigninger. 6,82 procent går til generelle lønstigninger. Det vil sige, at alle offentligt ansatte, både dagplejere, pædagogisk personale, køkkenmedarbejdere, servicemedarbejdere, sundhedspersonale og alle andre ansatte i kommunerne, får 6,82 procent mere i løn over de næste tre år.

    Fagbladet FOAs beregning viser, at hvis du i dag har en løn på 25.000 kroner om måneden, så vil den ved slutningen af overenskomstperioden i 2020 være steget til cirka 26.714 kroner om måneden. 
     
    Du når altså op på en samlet stigning på cirka 1.714 kroner om måneden – beløbet er før skat og eksklusiv pension, når den sidste stigning i lønnen udløses ved udgangen af 2020. Det svarer til, at din årsløn er steget med i alt 20.570 kroner, når den sidste lønstigning udløses 1. oktober 2020. 

    Tjener du mindre end 25.000 kroner om måneden, vil din lønstigning være lavere, og tjener du mere end 25.000 kroner, vil din lønstigning være højere.
     
  • Særlige puljer. 0,32 procent går til tre puljer. Rekrutteringspuljen, lavtlønspuljen og ligelønspuljen.

    Rekrutteringspuljen på 0,3 procent går til social- og sundhedspersonale for at lokke flere ind i faget.

    Læs også: Lønstigninger på vej: Sosu-assistenter, sosu-hjælpere og elever belønnes i ny aftale

    Lavtlønspuljen går til ansatte på løntrin 11-19.

    Ligelønspuljen går til ansatte i fag, hvor der er over 60 procent kvinder, og hvor gruppens gennemsnitsløn som helhed er under gennemsnitslønnen i regioner og kommuner. Eksempelvis serviceassistenter og pædagogmedhjælpere.

    Lavtløns- og ligelønspuljerne er ikke enorme, men har stor symbolsk værdi.
  • Forbedring af vilkår. 0,01 procent går til bedre vilkår for elever og for ansatte på barsel.
  • Organisationsmidler. 0,35 procent går til organisationsmidler. De penge bestemmer fagforeningerne selv, hvordan de vil fordele.
  • Reststigning. 0,60 procent går til reststigning. Reststigningen skal dække over forskellige lønforhold, som altid vil ændre sig med arbejdsmarkedets udvikling.
Udover løn er der indgået aftaler om uddannelse, ny ferieaftale og fjernelse af privatlønsværnet. Du kan læse mere om, hvad der er forhandlet på plads i overenskomstforhandlingerne herunder. 

Læs også: Så store lønstigninger har du udsigt til


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev