Annonce

Kvinde midt i større mødeforsamling

Tema: OK18

FOAs nye formand: Vi er ikke gået solo 


Både FOAs nye formand, Mona Striib, og tidligere formand
Dennis Kristensen, afviser, at FOA har brudt musketereden ved at indgå forlig med regionerne.

Annonce

Mona Striib, FOAs nye formand, afviser, at FOA og de øvrige LO-fagforbund har brudt musketereden ved at indgå forlig med regionerne. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Nattens overenskomstforlig mellem LO-fagforeningerne, herunder FOA, og regionerne var ikke på dagsordenen ved FOAs ekstraordinære kongres i Odense, hvor de delegerede skulle vælge ny FOA-formand.

Læs også: Forlig i kommunerne på plads

Men den nyvalgte formand, Mona Striib, gav alligevel emnet nogle ord med på vejen, fordi FOA har fået kritik for at bryde ud af fællesskabet med de øvrige offentligt ansatte.

”Vi er ikke gået solo, vi har ikke forladt musketereden. Nu skal vi overbevise de andre om, at det var det bedst opnåelige. Vi går stadigvæk efter en løsning for alle,” sagde hun fra kongressens talerstol.

Kort efter at hun var blevet valgt i Odense, skulle Mona Striib tilbage til Forligsinstitutionen, hvor der fortsat forhandles på blandt andet det kommunale område.

”Vi går efter en arbejdstidsaftale for lærerne. Men vi kan stå med en aftale, som lærerne mener ikke er god nok, men så er det deres valg. De må vælge, om de vil gå med os," sagde hun på kongressen.  

Mange krav opfyldt

Dennis Kristensen, der gik af som formand tidligere i dag, måtte blive i Forligsinstitutionen, hvor han fortsætter som FOAs chefforhandler. Men i en live-streaming til kongressen forklarede han FOAs motiver for sammen med de andre LO-forbund at indgå forliget.

Han pegede på, at aftalen betyder en samlet ramme på 8,1 procent, heraf 6,81 procent i lønstigninger over tre år. Privatlønsværnet afskaffes, og det betyder bedre muligheder for at følge med lønnen på det private område.

Læs også: Både stat og kommuner forhandler nu i Forligsen

Endvidere afsætter forliget ekstra penge til de kvindedominerede fag og til de lavtlønnede, og der etableres en særlig pulje til rekruttering af blandt andet social- og sundhedspersonale. Det er også lykkedes at afvise arbejdsgivernes krav om forringelser i seniorordningerne.

Forliget kan være murbrækker

Dennis Kristensen er også tilfreds med forligets formuleringer om spisepausen, som har været en tur rundt om LOs jurister, men alligevel ikke kunne godkendes af de fagforbund, der står uden for forliget.

”Vi får nok noget kritik for det. Men vi synes, at vi har opført os ordentligt. Og måske kan dette forlig være murbrækker på de andre områder,” sagde Dennis Kristensen i sin afskedstale til de delegerede på FOA-kongressen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev