Annonce

Stor menneskemængde forsamlet med faner på torv

Tema: OK18

Slutspil i weekenden afgør om du skal strejke


Storkonflikten lurer om hjørnet. Men de måske allersidste chancer for forlig om OK18 afprøves lørdag og søndag.

Annonce

Faner og folk fra forskellige fag i den offentlige sektor forsamlet foran Forligsinstitutionen. Forhandlingerne i den kommende weekend afgør sandsynligvis, om OK18 ender i forlig eller forlis og dermed storkonflikt.  Jannik Roos Jacobsen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Den kommende weekend bliver en skæbnestund for forhandlingerne om OK18. Det mener arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

”Der kommer enten et mæglingsforslag fra forligsmanden, eller også bryder det hele sammen,” siger han til Fagbladet FOA.

Læs også: Din løn ligger i hænderne på denne kvinde

Lørdag har forligsmand Mette Christensen indkaldt forhandlerne på det statslige område, og søndag mødes parterne på det kommunale område.

Langt mellem parterne

FOAs formand Dennis Kristensen opsummerer i sin overenskomstdagbog på Facebook kravene op til weekendens forhandlinger på følgende måde:

”Lønstigningerne skal svare til de privatansattes. Der skal afsættes puljer til rekruttering af sosu’er og sygeplejersker samt til et ekstra lønløft for de kvindedominerede fag og de lavtlønnede. Spisepausen skal sikres, og lærerne skal have en aftale om spilleregler for placering af arbejdstiden. Og så skal vores seniordage bevares, som vi kender dem.” 

Læs også: Dennis oppe i det røde felt: Kommuner truer de ansattes strejkeret

Dennis Kristensen ser dog ikke optimistisk på mulighederne for at opnå en aftale med arbejdsgiverne.  

”Der er desværre meget langt mellem arbejdsgivernes og vores bud på en samlet aftale, der indeholder disse temaer,” skriver han.

Læs også: Dennis fortsætter som chefforhandler trods formandsvalg

Kun ét skud i bøssen

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen vurderer, at forligsmanden har meget begrænsede muligheder for at agere her i slutspillet om overenskomstforhandlingerne.

”Jeg tror, at Mette Christensen kun har et enkelt skud tilbage i bøssen, og det vil hun afprøve i weekenden. Hun vil spørge de statslige forhandlere, om de vil være med til et mæglingsforslag. Og nu skal svaret være ja eller nej. Hendes krav vil være et stort mæglingsforslag, som begge parter siger ja til og derefter går ud og anbefaler. Ellers vil storkonflikten være en realitet,” siger han.

Læs også: Dennis Kristensen før møde i Forligsen: Det står i stampe omkring lønnen

Henning Jørgensen vurderer, at der er mest udsigt til konflikt, men skulle det lykkes forligsmanden at få et mæglingsforslag på plads, vil det efter hans opfattelse blive i en historisk ny udgave. 

”Jeg tror, det bliver et mæglingsforslag, der er anderledes end nogensinde før. For forligsmanden vil sikkert udnytte sin mulighed for at sammenkæde både forhandlinger og afstemninger og derfor fremsætte et samlet mæglingsforslag for hele det offentlige område.”

Løkke bestemmer hvad der sker

Forlig eller forlis afgøres i sidste ende af holdningen i regeringen, som udstikker retningslinjerne for de statslige forhandlingerne, mener arbejdsmarkedsforskeren.  

”I sidste ende handler det om en politisk holdning til, om der skal være konflikt eller ej. Det er et spørgsmål, om statsminister Lars Løkke Rasmussen tør tage konflikten, eller om han i sidste øjeblik bestemmer sig til, at den er for politisk farlig,” siger Henning Jørgensen.

Forligsmanden har udskudt strejker og lockout til henholdsvis den 22. april og den 28. april. En storkonflikt kan dog også bryde ud på femtedagen, efter at forligsmanden har erklæret sammenbrud i forhandlingerne. Forligsmanden kan også udskyde konflikten i yderligere 14 dage. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev