Annonce

Kvinde der har fået økonomisk erstatning for erhvervsevnetab

Tab af erhvervsevne gav Annie stor erstatning


Annie Espersens krop sagde stop efter 40 år i hjemmeplejen. Med FOAs hjælp har hun fået over 300.000 kroner i erstatning for erhvervsevnetab og men.

Annonce

En samlet erstatning på godt 327.000 kroner gav Annie Espersen økonomisk sikkerhed efter en lang periode, hvor hun ikke vidste, hvordan hun skulle klare nedgangen fra løn til fleksydelse. Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

“Hvad skal det ende med?” Sådan tænkte Annie Espersen, når hun endnu en gang måtte sygemelde sig eller slæbe sig på aftenvagt med smerter i led og ryg. 

Læs også: Birthe faldt over en wire til et juletræ: Nu får hun millionerstatning

35 år i hjemmeplejen i Hjørring Vest havde sat sine spor, og efter en periode med mange sygemeldinger blev hun kaldt ind til sin leder og spurgt, om det ikke kunne være en idé at søge førtidspension. 

“Den tanke var helt fjern for mig. Jeg har altid været glad for mit arbejde, og jeg ville gerne fortsætte, men jeg kunne jo også mærke, at det ikke gik,” fortæller Annie Espersen, der i dag er 62 år. 

TR viste vejen 

Det blev tillidsrepræsentant Heidi Lykkegaard, der viste vejen til en løsning. Hun opfordrede Annie til at tage kontakt til FOA Vendsyssel. Hun mente, der kunne være mulighed for erstatning som følge af en erhvervsbetinget lidelse. 

“Det var slet ikke faldet mig ind,” siger Annie Espersen.

Det var et godt arbejde, men jeg havde konstante smerter i alle led.

Annie Espersen

Hos FOA Vendsyssel mente de, Annie havde en god sag.
“Jeg udfyldte papirer og indleverede mine lønsedler, og så kørte det.” 

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

I første omgang fik hun anerkendt 12 procents tab af erhvervsevne. Det var ikke nok til at få erstatning, så FOA ankede. 

Erstatning gav tryghed

Annie Espersen kom derefter i arbejdsprøvning på et plejehjem. Hun mødte fra klokken 15 til 19 og hjalp i køkkenet. 

“Det gik rimeligt, og jeg fik tilkendt fleksjob på 16 timer med skånehensyn, så jeg blev fritaget for rengøring og tunge løft. Jeg kørte i mit gamle område og skulle guide selvhjulpne, demente borgere.” 

Annie var glad for arbejdet, men havde stadig konstante smerter i alle led. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

“Jeg mistede også mange penge ved at gå i fleksjob, og min mand var lige gået på efterløn. Vi måtte sælge vores hus, og jeg var usikker på, hvordan det hele skulle gå. Det var godt nok en træls periode,” husker Annie. 

I december 2012 fik hun anerkendt 15 procent erhvervsevnetab, og det udløste en erstatning på 250.198 kroner. Derudover fik hun 77.213 kroner for varigt men. 

“Erstatningerne betød meget. Det gav mig økonomisk tryghed igen,” fortæller Annie Espersen. 

Væltede på cyklen

I sommeren 2016 væltede Annie Espersen på sin cykel i forbindelse med arbejdet og måtte opereres i knæet. 

Læs også: Dan fik med FOAs hjælp en ekstra erstatning

“Jeg var hos FOA for at høre om mulighederne for efterløn, og så spurgte de, hvordan det gik. Jeg fortalte, at jeg var væltet på cyklen, og FOA mente, der var en ny sag. Den kører nu. Hvis jeg selv skulle have stået for det hele, var jeg stået af for længst,” siger hun. 

I december 2017 valgte Annie Espersen at stoppe og gik på fleksydelse efter i alt 40 år i hjemmeplejen. 

“Der er ingen brusk tilbage mellem knoglerne i min ryg. Jeg har daglige smerter og får meget smertestillende medicin. Dengang, jeg begyndte i hjemmeplejen, havde vi ikke mange hjælpemidler, og vi kunne have 40 besøg eller mere på en aftenvagt. Det er godt, de unge i dag er mere bevidste om at passe på sig selv.”

Vejen til erstatning

2011

September: Annie Espersens sag anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen (hedder nu Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring) som erhvervsbetinget lænderyglidelse. Tre måneders arbejdsprøvning på plejehjem.


2012

Februar: Arbejdsskadestyrelsen afgør et erhvervsevnetab på 12 procent. FOA anker. Annie Espersen bevilges fleksjob på 16 timer om ugen.


December: Annie Espersens erhvervsevnetab opgøres til 15 procent og et skattefrit engangsbeløb på 250.198 kroner. Erhvervsevnetabet tilkendes fra 9. februar 2012, og det betyder, at Annie modtager
3.450 skattepligtige kroner pr. måned fra februar til december. Dertil får hun skattefri erstatning på 77.213 kroner for 12 procent varigt men.


2014

Juni: Annie Espersens fleksjob nedsættes til 12 timer om ugen.


2017:

Maj: Annie Espersens fleksjob nedsættes til 8 timer om ugen.


December: Annie Espersen fratræder sin stilling og går på fleksydelse.

Fleksydelse

Fleksydelse er en tilbagetrækningsordning for fleksjobbere, der ønsker at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet inden folkepensionsalderen. Minder om efterløn.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev