Annonce

Husassistent Dorthe Rasmussen og Manal Shumar Al

Dorthe giver intro til dansk arbejdskultur


Det er lige så vigtigt at klæde integrationsborgere på kulturelt som fagligt. Det er erfaringen hos Mølleparken Plejecenter.

Annonce

Husassistent Dorthe Rasmussen hjælper Manal Shumar Al med at genfinde balancen på en cykel. Flere af deltagerne i integrationsforløbet var i starten uvante med at cykle. Derfor satte Dorthe og hendes kollega Hanne Køhler cykling på programmet. Niels Åge Skovbo

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

De syv mørkhårede kvinder med nydeligt  foldede tørklæder og perfekt opsat hår smider om sig med ord som ‘borgere’ og ‘hygiejne’. Det er ikke fagsproget eller plejeopgaverne, der er de største udfordringer i det integrationsforløb på Mølleparken Plejecenter i Sønderborg, som de begyndte på sidste forår.

Læs også: Flygtninge hjælpes til nyt liv som sosu'er

Det er, når de skal cykle hjem til fru Hansen eller møde på slaget otte, at der virkelig er brug for en indsats fra deres mentorer. 

“Vi fandt hurtigt ud af, at deltagerne havde brug for, at vi støttede op omkring mange forskellige ting ud over det rent faglige,” fortæller sygehjælper Hanne Køhler. 

Hun og husassistent Dorthe Rasmussen har stået for praktikdelen af integrationsforløbet, som er foregået på plejecenteret og i hjemmeplejen. 

Derudover har de haft et tæt samarbejde med underviserne fra SOSU Syd og sprogcentret Lærdansk om den faglige og sproglige undervisning, der blev afholdt på plejecenteret de første tre måneder af forløbet. 

Motivation er vigtig 

Deltagerne nikker genkendende til, at kulturforskellene fyldte meget i starten. 

“Fra Syrien er jeg vant til at arbejde seks timer om dagen. Så otte timer var længe at være væk hjemmefra,” husker Iman Jahjah. 

Læs også: Rengøringsleder laver kursus til flygtninge

Hanne og Dorthe greb udfordringerne an ved at motivere deltagerne og holde målet for øje. 

“Vi talte med dem om, at når man har et arbejde og tjener sine egne penge, så kan man give sine børn nogle oplevelser, som for eksempel at tage dem med i Legoland,” siger Hanne. 

Både Hanne og Dorthe oplever, at det har været vigtigt for forløbets succes, at de fra ledelsens side fik meget frie hænder til at tilrettelægge og tilpasse forløbet undervejs i processen. 

“Vi lagde for eksempel cykeltræning ind i programmet, da det viste sig, at mange af deltagerne var uvante med at færdes på to hjul,” fortæller Hanne Køhler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev