Annonce

Husassistent Dorthe Rasmussen og Manal Shumar Al i køkkenet

Flygtninge hjælpes til nyt liv som sosu'er


En række kommuner benytter målrettede integrationsforløb til at rekruttere nye medarbejdere til sosu-faget.

Annonce

Husassistent Dorthe Rasmussen (th.) giver Manal Shumar Al (tv.) en introduktion til dansk arbejdskultur. Sammen med sygehjælper Hanne Køhler, har hun stået for praktikdelen i integrationsforløbet i Sønderborg.  Niels Åge Skovbo

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Flygtninge og indvandrere kan være med til at løse den udfordring, som mange kommuner oplever med mangel på arbejdskraft på ældreområdet. Det mener flere kommuner, som derfor har skruet særlige integrationsforløb sammen med henblik på at få flygtninge og indvandrere ind i faget. 

Læs også: Dorthe giver intro til dansk arbejdskultur

“Mange af de flygtninge, vi har fået de senere år fra eksempelvis Syrien har erfaring med at passe og pleje ældre familiemedlemmer fra deres hjemlande. Så der var et klart potentiale for at få nogle af dem ind i social- og sundhedsfaget,” siger Helena Pedersen, der er projektleder på et integrationsforløb, som Sønderborg Kommune satte i søen sidste år. 

73

procent af kommunerne vurderer, at de mangler arbejdskraft inden for ældreområdet.

'Arbejdsudbud og rekruttering i kommunerne 2017', KL, november 2017.
Forløbet startede med tre måneders intensiv praktik samt faglig og sproglig undervisning, som alt sammen foregik ude på et af kommunens plejehjem og i hjemmeplejen. Derefter fortsatte eleverne på VUC i 40 uger for at blive klar til at starte på grundforløbet til en sosu-uddannelse.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

En chance til
Hedensted Kommune har siden 2016 kørt lignende forløb med et 28 ugers kursus ved navn ‘Snart Klar til sosu’. Andre kommuner satser på IGU (integrationsgrunduddannelse) inden for sosu-området. Det gælder blandt andet Odder og Aabenraa. 

“Det er ikke uproblematisk, fordi kvinderne ikke er vant til at være på arbejdsmarkedet. Vi stiller nogle krav til dem under forløbet, men kan de ikke følge med, så får de en chance for at blive optaget igen,” siger Bjarke Elbert, projektleder på IGU-forløbene i Aabenraa Kommune. 

Integrationsforløb

Integrationsforløb er forskellige former for forløb for flygtninge og indvandrere, som en kommune tilrettelægger. Forløbene indeholder typisk praktik og uddannelse. 

 

Integrationsforløbet i Sønderborg

  • Første del: Tre måneders praktik, faglig undervisning og danskundervisning på Mølleparken Plejecenter. Det tilrettelægges i samarbejde mellem Mølleparken Plejecenter, SOSU Syd og sprogcentret Lærdansk.
  • Anden del: 40 ugers VUC for at tage en 9. klasses eksamen i dansk og matematik.
  • Efter forløbet kan deltagerne begynde på en uddannelse til social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske afhængigt af interesse og baggrund. 
  • 8 ud af 9 deltagere fra det første integrationshold er gået videre til anden del af forløbet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev